Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Bubble coffee - kawa z kuleczkami tapioki

Bubble coffee czyli mleczna kawa z kulkami tapioki, to napój, który przez ostatnich kilka lat stał się szalenie popularny. Samodzielne zrobienie go w domu jest bardzo proste i łatwo dostosować go do własnych preferencji smakowych. Składniki: Tapioka perełki - 2 łyżki Mleko - 300ml Espresso - 2 porcje po 30ml Syrop smakowy, u mnie kokosowy - 2 łyżeczki (lub więcej, jeśli lubicie słodką kawę) Tapiokę gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, aż kuleczki będą przezroczyste. Długość gotowania zależy od wielkości perełek - małe gotują się około 20 minut, duże ponad 30. Ważne, żeby perełki tapioki wrzucać do wrzątku i co jakiś czas mieszać aby się nie sklejały. Po ugotowaniu przelewamy je zimną wodą i mieszamy. Do szklanek wlewamy syrop, wkładamy kulki, zalewamy mlekiem (może być spienione). Na koniec dolewamy kawę. Jeśli chcecie zachować warstwy, espresso należy wlewać powoli po łyżeczce.  Taką kawą na pewno zaskoczycie swoich gości ;)

Pieczony omlet obiadowy (gyros)

Omlet z kiełbaską, pieczarkami i warzywami, zapiekany z serem. Pyszny i prosty obiad w pół godziny.

Składniki na 2 porcje:

  • Jajka - 5-6 szt
  • Mleko - 1 łyżka
  • Bułka tarta - 3 łyżki
  • Olej - 1 łyżka
  • Ser żółty - 50g
  • Kiełbaska drobiowa - 80g (u mnie 2 cienkie kiełbaski)
  • Pieczarki - 3szt
  • Cebula - 1 mała
  • Brokuł - 100g
  • Kukurydza - 30g
  • Oliwki - 10szt
  • Sos pomidorowy - 1 łyżka
  • Przyprawa gyros - 1 łyżka
  • Pieprz do smaku

Kiełbaskę, pieczarki, brokuła, cebulę i oliwki kroimy dowolnie.

Używamy patelni, którą można potem włożyć do piekarnika. Na oleju przesmażamy kiełbaskę. Dodajemy cebulę, pieczarki, brokuła, oliwki i kukurydzę. Trzymamy pod przykryciem, na małym ogniu, często mieszając. Kiedy cebula będzie szklista, a kiełbaska ładnie obsmażona, dodajemy przyprawę gyros i sos pomidorowy. Zdejmujemy pokrywkę i odparowujemy nadmiar sosu.


Ser żółty kroimy lub ścieramy.

Jajka mieszamy trzepaczką z mlekiem. Dodajemy bułkę tartą i połowę sera. Mieszamy. Masą jajeczną zalewamy warzywa z kiełbaską. Na górę wysypujemy resztę sera. 


Omlet pieczemy w 200 stopniach przez 15-20 minut.


  

 


 

Komentarze

  1. Ależ ciekawy przepis, pysznie to wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Omelette is my favourite food! Ingredients are very rich. I like it especially in breakfast. Happy day.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty