Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Krokiety z pieczarkami, mozzarellą i Grana Padano

Krokiety z pieczarkami, aromatycznym, intensywnym serem dojrzewającym i ciągnącą się mozzarellą. Koniecznie wypróbujcie taką wariację krokietów! Składniki: Naleśniki - 8-10 sztuk: Mąka pszenna - 360g Jajko - 3szt Woda - 1,5 szklanki Mleko - 370ml Cukier - 1 płaska łyżeczka Sól - szczypta Olej do smażenia Farsz: Pieczarki - 700g Cebula - 2szt Olej - 1 łyżeczka Sól i pieprz do smaku Mozzarella - 250g (2 kulki) Grana Padano tarty - 4 łyżki Chipotle suszone, mielone - 1/2 łyżeczki Do panierowania: Mąka pszenna Bułka tarta Jajko - 2szt Olej do smażenia krokietów Składniki na naleśniki: mąkę, jajka, wodę, mleko, cukier i sól dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie znów mieszamy i możemy smażyć. Patelnię smarujemy lekko olejem, nalewamy porcję ciasta i smażymy z obu stron. Naleśniki powinny być cienkie. Po usmażeniu naleśniki układamy jeden na drugim i pozostawiamy do ostudzenia. Szykujemy farsz. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w kostkę. Na oleju smażymy...

Sałatka z pieczarkami i białkami jaj

 

Sałatka z kilku składników - pieczarki, jajka, cebula. To wystarczy, aby stworzyć świetny smak! Ta sałatka zawsze jest przebojem na imprezach. Idealnie pasuje do deski wędlin.

Składniki:

  • Pieczarki - 500g
  • Jajka - 6 szt
  • Cebula - 1 szt
  • Majonez - 2 łyżki
  • Pieprz i sól do smaku

Jajka gotujemy na twardo. Po ostudzeniu obieramy i oddzielamy białka od żółtek. Do sałatki kroimy tylko białka.

Pieczarki obieramy, kroimy w plasterki, a cebulę w drobną kostkę. Pieczarki wkładamy do wrzątku i gotujemy 5 minut. Na ostatnią minutę gotowania dodajemy też cebulę. Całość odcedzamy.

Wszystkie składniki mieszamy, dodajemy majonez, pieprz i sól. Sałatka musi się przegryźć, najlepsza jest następnego dnia.  


 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty