Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Krem z palonej białej czekolady

Próbowaliście kiedyś palonej białej czekolady? Jeśli nie, to koniecznie musicie nadrobić. W smaku przypomina nieco karmel, ale z delikatną nutką goryczy i kawowego aromatu. Jest wyśmienita! Ten prosty deser na pewno zachwyci każdego. Składniki na 4 porcje: Biała czekolada - 100g Śmietanka 30 lub 36% - 200g Mascarpone - 120g Dodatkowo: Biszkopty okrągłe - 10szt Kawa espresso - 2 porcje (około 60ml) Kakao do posypania Białą czekoladę dzielimy na kostki. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 150 stopniach (najlepiej góra-dół) przez 6-8 minut. Pilnujemy w tym czasie, aby się nie przypaliła - powinna być lekko zarumieniona, ale nie brązowa. Jeśli jest zupełnie biała, dopiekamy jeszcze 2 minuty. Śmietankę podgrzewamy, prawie do zagotowania. Dodajemy kostki jeszcze ciepłej czekolady. Mieszamy bardzo dokładnie, w razie potrzeby podgrzewamy (nie doprowadzamy do wrzenia!). Studzimy, przelewamy przez sitko. Wkładamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Prz

Sałatka z pieczarkami i białkami jaj

 

Sałatka z kilku składników - pieczarki, jajka, cebula. To wystarczy, aby stworzyć świetny smak! Ta sałatka zawsze jest przebojem na imprezach. Idealnie pasuje do deski wędlin.

Składniki:

  • Pieczarki - 500g
  • Jajka - 6 szt
  • Cebula - 1 szt
  • Majonez - 2 łyżki
  • Pieprz i sól do smaku

Jajka gotujemy na twardo. Po ostudzeniu obieramy i oddzielamy białka od żółtek. Do sałatki kroimy tylko białka.

Pieczarki obieramy, kroimy w plasterki, a cebulę w drobną kostkę. Pieczarki wkładamy do wrzątku i gotujemy 5 minut. Na ostatnią minutę gotowania dodajemy też cebulę. Całość odcedzamy.

Wszystkie składniki mieszamy, dodajemy majonez, pieprz i sól. Sałatka musi się przegryźć, najlepsza jest następnego dnia.  


 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty