Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pasta z pieczonego łososia z koperkiem

Pyszna i zdrowa pasta kanapkowa z łososiem i koperkiem. To świetny przepis na konkretne śniadanie. Składniki: Łosoś - 250g Olej - 1 łyżeczka Jajko - 2szt Ogórek kiszony - 1szt duża Majonez - 1 łyżka Musztarda - 1 łyżeczka Sok z cytryny - 1/2 łyżeczki Sól i pieprz - do smaku Koperek siekany - 1 łyżka Łososia smarujemy olejem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Po lekkim ostudzeniu łososia rozgniatamy widelcem. Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu kroimy w kostkę. Ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę.  Łączymy łososia, jajka, ogórka, majonez, musztardę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Pastę podajemy po schłodzeniu.  

Sałatka z pieczarkami i białkami jaj

 

Sałatka z kilku składników - pieczarki, jajka, cebula. To wystarczy, aby stworzyć świetny smak! Ta sałatka zawsze jest przebojem na imprezach. Idealnie pasuje do deski wędlin.

Składniki:

  • Pieczarki - 500g
  • Jajka - 6 szt
  • Cebula - 1 szt
  • Majonez - 2 łyżki
  • Pieprz i sól do smaku

Jajka gotujemy na twardo. Po ostudzeniu obieramy i oddzielamy białka od żółtek. Do sałatki kroimy tylko białka.

Pieczarki obieramy, kroimy w plasterki, a cebulę w drobną kostkę. Pieczarki wkładamy do wrzątku i gotujemy 5 minut. Na ostatnią minutę gotowania dodajemy też cebulę. Całość odcedzamy.

Wszystkie składniki mieszamy, dodajemy majonez, pieprz i sól. Sałatka musi się przegryźć, najlepsza jest następnego dnia.  


 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty