Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Ciasto z kompotu wigilijnego

Mamy kwiecień, a ja właśnie przerabiam resztki z Bożego Narodzenia :D Ciasto z owoców pozostałych po wigilijnym kompocie jest wilgotne, mocno kakaowe z piernikowym aromatem. Fantastyczne danie zero waste!
 

Składniki na standardową keksówkę:

  • Owoce suszone z kompotu wigilijnego - 1kg
  • Jajko - 2szt
  • Mąka pszenna - 3 łyżki
  • Przyprawa korzenna - 1 łyżeczka
  • Cukier waniliowy - 1 łyżka
  • Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • Sól - szczypta
  • Aromat rumowy - kilka kropel
  • Olej do nasmarowania formy
  • Polewa:
  • Czekolada - 70g
  • Kokos

Owoce po bożonarodzeniowym kompocie warto zamrozić i wykorzystać potem do upieczenia takiego ciasta. Ważne, aby przed mrożeniem owoce mocno wycisnąć z nadmiaru płynu. Im bardziej różnorodne owoce tym lepiej, u mnie były to: suszone śliwki, jabłka, gruszki, figi, rodzynki, daktyle. Po rozmrożeniu już pachniało świętami!

Owoce miksujemy blenderem. Nie musi być bardzo dokładanie. Kawałki owoców w cieście są jak najbardziej dopuszczalne.  


 Mieszamy z pozostałymi składnikami ciasta i mieszamy łyżką.

Wykładamy do natłuszczonej formy keksowej. Pieczemy w 175 stopniach przez 50 minut. Ciasto zostawiamy do ostudzenia.

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Polewamy ciasto i obsypujemy kokosem. Ciasto wkładamy do lodówki na całą noc.

Ciasto pozostaje bardzo wilgotne, ale po schłodzeniu kroi się bez problemu.


 

 

Komentarze

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty