Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Krem z palonej białej czekolady

Próbowaliście kiedyś palonej białej czekolady? Jeśli nie, to koniecznie musicie nadrobić. W smaku przypomina nieco karmel, ale z delikatną nutką goryczy i kawowego aromatu. Jest wyśmienita! Ten prosty deser na pewno zachwyci każdego. Składniki na 4 porcje: Biała czekolada - 100g Śmietanka 30 lub 36% - 200g Mascarpone - 120g Dodatkowo: Biszkopty okrągłe - 10szt Kawa espresso - 2 porcje (około 60ml) Kakao do posypania Białą czekoladę dzielimy na kostki. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 150 stopniach (najlepiej góra-dół) przez 6-8 minut. Pilnujemy w tym czasie, aby się nie przypaliła - powinna być lekko zarumieniona, ale nie brązowa. Jeśli jest zupełnie biała, dopiekamy jeszcze 2 minuty. Śmietankę podgrzewamy, prawie do zagotowania. Dodajemy kostki jeszcze ciepłej czekolady. Mieszamy bardzo dokładnie, w razie potrzeby podgrzewamy (nie doprowadzamy do wrzenia!). Studzimy, przelewamy przez sitko. Wkładamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Prz

Ciasto z kompotu wigilijnego

Mamy kwiecień, a ja właśnie przerabiam resztki z Bożego Narodzenia :D Ciasto z owoców pozostałych po wigilijnym kompocie jest wilgotne, mocno kakaowe z piernikowym aromatem. Fantastyczne danie zero waste!
 

Składniki na standardową keksówkę:

  • Owoce suszone z kompotu wigilijnego - 1kg
  • Jajko - 2szt
  • Mąka pszenna - 3 łyżki
  • Przyprawa korzenna - 1 łyżeczka
  • Cukier waniliowy - 1 łyżka
  • Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • Sól - szczypta
  • Aromat rumowy - kilka kropel
  • Olej do nasmarowania formy
  • Polewa:
  • Czekolada - 70g
  • Kokos

Owoce po bożonarodzeniowym kompocie warto zamrozić i wykorzystać potem do upieczenia takiego ciasta. Ważne, aby przed mrożeniem owoce mocno wycisnąć z nadmiaru płynu. Im bardziej różnorodne owoce tym lepiej, u mnie były to: suszone śliwki, jabłka, gruszki, figi, rodzynki, daktyle. Po rozmrożeniu już pachniało świętami!

Owoce miksujemy blenderem. Nie musi być bardzo dokładanie. Kawałki owoców w cieście są jak najbardziej dopuszczalne.  


 Mieszamy z pozostałymi składnikami ciasta i mieszamy łyżką.

Wykładamy do natłuszczonej formy keksowej. Pieczemy w 175 stopniach przez 50 minut. Ciasto zostawiamy do ostudzenia.

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Polewamy ciasto i obsypujemy kokosem. Ciasto wkładamy do lodówki na całą noc.

Ciasto pozostaje bardzo wilgotne, ale po schłodzeniu kroi się bez problemu.


 

 

Komentarze

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty