Polecane
Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Etykiety
Ciasto z kompotu wigilijnego
Mamy kwiecień, a ja właśnie przerabiam resztki z Bożego Narodzenia :D Ciasto z owoców pozostałych po wigilijnym kompocie jest wilgotne, mocno
kakaowe z piernikowym aromatem. Fantastyczne danie zero waste!
Składniki na standardową keksówkę:
- Owoce suszone z kompotu wigilijnego - 1kg
- Jajko - 2szt
- Mąka pszenna - 3 łyżki
- Przyprawa korzenna - 1 łyżeczka
- Cukier waniliowy - 1 łyżka
- Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
- Sól - szczypta
- Aromat rumowy - kilka kropel
- Olej do nasmarowania formy
- Polewa:
- Czekolada - 70g
- Kokos
Owoce po bożonarodzeniowym kompocie warto zamrozić
i wykorzystać potem do upieczenia takiego ciasta. Ważne, aby przed
mrożeniem owoce mocno wycisnąć z nadmiaru płynu. Im bardziej różnorodne
owoce tym lepiej, u mnie były to: suszone śliwki, jabłka, gruszki, figi,
rodzynki, daktyle. Po rozmrożeniu już pachniało świętami!
Owoce miksujemy blenderem. Nie musi być bardzo dokładanie. Kawałki owoców w cieście są jak najbardziej dopuszczalne.
Mieszamy z pozostałymi składnikami ciasta i mieszamy łyżką.
Wykładamy do natłuszczonej formy keksowej. Pieczemy w 175 stopniach przez 50 minut. Ciasto zostawiamy do ostudzenia.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Polewamy ciasto i obsypujemy kokosem. Ciasto wkładamy do lodówki na całą noc.
Ciasto pozostaje bardzo wilgotne, ale po schłodzeniu kroi się bez problemu.
Komentarze
Popularne posty
Ciasto Malaga bez pieczenia
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Drożdżowe paluchy z czosnkiem i ziołami
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje




Ingredients are so rich. Looks really healthy and delicious!
OdpowiedzUsuń