Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Krem z palonej białej czekolady

Próbowaliście kiedyś palonej białej czekolady? Jeśli nie, to koniecznie musicie nadrobić. W smaku przypomina nieco karmel, ale z delikatną nutką goryczy i kawowego aromatu. Jest wyśmienita! Ten prosty deser na pewno zachwyci każdego. Składniki na 4 porcje: Biała czekolada - 100g Śmietanka 30 lub 36% - 200g Mascarpone - 120g Dodatkowo: Biszkopty okrągłe - 10szt Kawa espresso - 2 porcje (około 60ml) Kakao do posypania Białą czekoladę dzielimy na kostki. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 150 stopniach (najlepiej góra-dół) przez 6-8 minut. Pilnujemy w tym czasie, aby się nie przypaliła - powinna być lekko zarumieniona, ale nie brązowa. Jeśli jest zupełnie biała, dopiekamy jeszcze 2 minuty. Śmietankę podgrzewamy, prawie do zagotowania. Dodajemy kostki jeszcze ciepłej czekolady. Mieszamy bardzo dokładnie, w razie potrzeby podgrzewamy (nie doprowadzamy do wrzenia!). Studzimy, przelewamy przez sitko. Wkładamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Prz

Karp pieczony z gorczycą


 Karp w aromatycznych przyprawach z całymi ziarnkami gorczycy i sokiem z limonki. 

Składniki:

  • Karp nieduży - u mnie 600g po oprawieniu
  • Limonka - kilka plasterków i sok z połówki
  • Masło - 20g
  • Przyprawy:
  • gorczyca - 1 łyżeczka
  • sól, cukier - szczypta
  • suszony mielony czosnek i cebula, papryka słodka,
  • pieprz czarny, gałka muszkatołowa, majeranek, oregano.
  • Olej do natłuszczenia formy

Wszystkie przyprawy mieszamy z sokiem z limonki.

Sprawioną rybę smarujemy od środka przyprawami. Układamy plasterki limonki i kawałki masła.

Wkładamy do natłuszczonej formy żaroodpornej. Zamykamy naczynie.  


Rybę pieczemy w 180 stopniach przez 40 minut. W przypadku większego karpia czas pieczenia może wydłużyć się nawet do godziny. Ryba jest dobra, kiedy mięso ładnie odchodzi od ości. 


 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty