Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pasta z pieczonego łososia z koperkiem

Pyszna i zdrowa pasta kanapkowa z łososiem i koperkiem. To świetny przepis na konkretne śniadanie. Składniki: Łosoś - 250g Olej - 1 łyżeczka Jajko - 2szt Ogórek kiszony - 1szt duża Majonez - 1 łyżka Musztarda - 1 łyżeczka Sok z cytryny - 1/2 łyżeczki Sól i pieprz - do smaku Koperek siekany - 1 łyżka Łososia smarujemy olejem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Po lekkim ostudzeniu łososia rozgniatamy widelcem. Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu kroimy w kostkę. Ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę.  Łączymy łososia, jajka, ogórka, majonez, musztardę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Pastę podajemy po schłodzeniu.  

Karp pieczony z gorczycą


 Karp w aromatycznych przyprawach z całymi ziarnkami gorczycy i sokiem z limonki. 

Składniki:

  • Karp nieduży - u mnie 600g po oprawieniu
  • Limonka - kilka plasterków i sok z połówki
  • Masło - 20g
  • Przyprawy:
  • gorczyca - 1 łyżeczka
  • sól, cukier - szczypta
  • suszony mielony czosnek i cebula, papryka słodka,
  • pieprz czarny, gałka muszkatołowa, majeranek, oregano.
  • Olej do natłuszczenia formy

Wszystkie przyprawy mieszamy z sokiem z limonki.

Sprawioną rybę smarujemy od środka przyprawami. Układamy plasterki limonki i kawałki masła.

Wkładamy do natłuszczonej formy żaroodpornej. Zamykamy naczynie.  


Rybę pieczemy w 180 stopniach przez 40 minut. W przypadku większego karpia czas pieczenia może wydłużyć się nawet do godziny. Ryba jest dobra, kiedy mięso ładnie odchodzi od ości. 


 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty