Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Pieczony omlet obiadowy (gyros)

Omlet z kiełbaską, pieczarkami i warzywami, zapiekany z serem. Pyszny i prosty obiad w pół godziny.

Składniki na 2 porcje:

  • Jajka - 5-6 szt
  • Mleko - 1 łyżka
  • Bułka tarta - 3 łyżki
  • Olej - 1 łyżka
  • Ser żółty - 50g
  • Kiełbaska drobiowa - 80g (u mnie 2 cienkie kiełbaski)
  • Pieczarki - 3szt
  • Cebula - 1 mała
  • Brokuł - 100g
  • Kukurydza - 30g
  • Oliwki - 10szt
  • Sos pomidorowy - 1 łyżka
  • Przyprawa gyros - 1 łyżka
  • Pieprz do smaku

Kiełbaskę, pieczarki, brokuła, cebulę i oliwki kroimy dowolnie.

Używamy patelni, którą można potem włożyć do piekarnika. Na oleju przesmażamy kiełbaskę. Dodajemy cebulę, pieczarki, brokuła, oliwki i kukurydzę. Trzymamy pod przykryciem, na małym ogniu, często mieszając. Kiedy cebula będzie szklista, a kiełbaska ładnie obsmażona, dodajemy przyprawę gyros i sos pomidorowy. Zdejmujemy pokrywkę i odparowujemy nadmiar sosu.


Ser żółty kroimy lub ścieramy.

Jajka mieszamy trzepaczką z mlekiem. Dodajemy bułkę tartą i połowę sera. Mieszamy. Masą jajeczną zalewamy warzywa z kiełbaską. Na górę wysypujemy resztę sera. 


Omlet pieczemy w 200 stopniach przez 15-20 minut.


  

 


 

Komentarze

  1. Ależ ciekawy przepis, pysznie to wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Omelette is my favourite food! Ingredients are very rich. I like it especially in breakfast. Happy day.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty