Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Krokiety z pieczarkami, mozzarellą i Grana Padano

Krokiety z pieczarkami, aromatycznym, intensywnym serem dojrzewającym i ciągnącą się mozzarellą. Koniecznie wypróbujcie taką wariację krokietów! Składniki: Naleśniki - 8-10 sztuk: Mąka pszenna - 360g Jajko - 3szt Woda - 1,5 szklanki Mleko - 370ml Cukier - 1 płaska łyżeczka Sól - szczypta Olej do smażenia Farsz: Pieczarki - 700g Cebula - 2szt Olej - 1 łyżeczka Sól i pieprz do smaku Mozzarella - 250g (2 kulki) Grana Padano tarty - 4 łyżki Chipotle suszone, mielone - 1/2 łyżeczki Do panierowania: Mąka pszenna Bułka tarta Jajko - 2szt Olej do smażenia krokietów Składniki na naleśniki: mąkę, jajka, wodę, mleko, cukier i sól dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie znów mieszamy i możemy smażyć. Patelnię smarujemy lekko olejem, nalewamy porcję ciasta i smażymy z obu stron. Naleśniki powinny być cienkie. Po usmażeniu naleśniki układamy jeden na drugim i pozostawiamy do ostudzenia. Szykujemy farsz. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w kostkę. Na oleju smażymy...

Gulasz z ozorem z szybkowaru


Ozory to świetne i niedoceniane podroby! Ich mięso jest pyszne, delikatne i przy odpowiednim czasie gotowania rozpływa się w ustach. Ten przepis powinien zasmakować nie tylko fanom podrobów. 

Czas gotowania znacząco skróciłam, dzięki użyciu szybkowaru. Po godzinie mięso było już miękkie, a skóra odchodziła. 

Składniki (na 4 porcje):

  • Ozory wieprzowe - 2szt
  • Marchew - 1szt
  • Cebula suszone - 1 łyżka
  • Liść laurowy - 3szt, ziele angielskie - 5szt, goździki - 6szt

  • Papryka - 2szt
  • Cebula - 1szt
  • Pieczarki - 5szt
  • Kasza jęczmienna - 150g
  • Ogórki kiszone - 3szt
  • Bulion - 1l
  • Musztarda - 1 łyżka
  • Chrzan tarty - 2 łyżki
  • Sos sojowy - 1 łyżka
  • Przyprawy:
  • pieprz, pieprz ziołowy, papryka słodka, ostra i wędzona

Ozory dokładnie myjemy. Przed obróbką, należy z ozorów wyciąć gruczoły ślinowe - ja kupiłam ozory już bez nich, ale najlepiej zapytać przy zakupie.

Ozory wkładamy do szybkowara, zalewamy wodą ok 2cm ponad mięso, dodajemy marchew, suszoną cebulę, liście laurowe, ziele angielskie i goździki. Gotujemy 1 godzinę od momentu uszczelnienia się szybkowaru.
Po tym czasie garnek chłodzimy, kiedy ciśnienie opadnie wyciągamy ozory. Woda z gotowania ozorów już nam się nie przyda. Przelewamy ozory zimną wodą. Zdejmujemy skórę - powinna odejść bez problemu. Ozory kroimy na plasterki.

W garnku gotujemy bulion, dodajemy ozorki, pokrojone pieczarki, paprykę, cebulę i kaszę. Jeśli bulionu jest za mało, dolewamy wody. Dodajemy chrzan, musztardę i przyprawy. Kiedy kasza będzie już miękka, dodajemy pokrojone w kostkę ogórki kiszone. Gotujemy jeszcze 10-15 minut. Doprawiamy do smaku. 


 

Komentarze

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty