Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Krem z palonej białej czekolady

Próbowaliście kiedyś palonej białej czekolady? Jeśli nie, to koniecznie musicie nadrobić. W smaku przypomina nieco karmel, ale z delikatną nutką goryczy i kawowego aromatu. Jest wyśmienita! Ten prosty deser na pewno zachwyci każdego. Składniki na 4 porcje: Biała czekolada - 100g Śmietanka 30 lub 36% - 200g Mascarpone - 120g Dodatkowo: Biszkopty okrągłe - 10szt Kawa espresso - 2 porcje (około 60ml) Kakao do posypania Białą czekoladę dzielimy na kostki. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 150 stopniach (najlepiej góra-dół) przez 6-8 minut. Pilnujemy w tym czasie, aby się nie przypaliła - powinna być lekko zarumieniona, ale nie brązowa. Jeśli jest zupełnie biała, dopiekamy jeszcze 2 minuty. Śmietankę podgrzewamy, prawie do zagotowania. Dodajemy kostki jeszcze ciepłej czekolady. Mieszamy bardzo dokładnie, w razie potrzeby podgrzewamy (nie doprowadzamy do wrzenia!). Studzimy, przelewamy przez sitko. Wkładamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Prz

Gulasz z ozorem z szybkowaru


Ozory to świetne i niedoceniane podroby! Ich mięso jest pyszne, delikatne i przy odpowiednim czasie gotowania rozpływa się w ustach. Ten przepis powinien zasmakować nie tylko fanom podrobów. 

Czas gotowania znacząco skróciłam, dzięki użyciu szybkowaru. Po godzinie mięso było już miękkie, a skóra odchodziła. 

Składniki (na 4 porcje):

  • Ozory wieprzowe - 2szt
  • Marchew - 1szt
  • Cebula suszone - 1 łyżka
  • Liść laurowy - 3szt, ziele angielskie - 5szt, goździki - 6szt

  • Papryka - 2szt
  • Cebula - 1szt
  • Pieczarki - 5szt
  • Kasza jęczmienna - 150g
  • Ogórki kiszone - 3szt
  • Bulion - 1l
  • Musztarda - 1 łyżka
  • Chrzan tarty - 2 łyżki
  • Sos sojowy - 1 łyżka
  • Przyprawy:
  • pieprz, pieprz ziołowy, papryka słodka, ostra i wędzona

Ozory dokładnie myjemy. Przed obróbką, należy z ozorów wyciąć gruczoły ślinowe - ja kupiłam ozory już bez nich, ale najlepiej zapytać przy zakupie.

Ozory wkładamy do szybkowara, zalewamy wodą ok 2cm ponad mięso, dodajemy marchew, suszoną cebulę, liście laurowe, ziele angielskie i goździki. Gotujemy 1 godzinę od momentu uszczelnienia się szybkowaru.
Po tym czasie garnek chłodzimy, kiedy ciśnienie opadnie wyciągamy ozory. Woda z gotowania ozorów już nam się nie przyda. Przelewamy ozory zimną wodą. Zdejmujemy skórę - powinna odejść bez problemu. Ozory kroimy na plasterki.

W garnku gotujemy bulion, dodajemy ozorki, pokrojone pieczarki, paprykę, cebulę i kaszę. Jeśli bulionu jest za mało, dolewamy wody. Dodajemy chrzan, musztardę i przyprawy. Kiedy kasza będzie już miękka, dodajemy pokrojone w kostkę ogórki kiszone. Gotujemy jeszcze 10-15 minut. Doprawiamy do smaku. 


 

Komentarze

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty