Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Rose matcha latte

Bogata w antyoksydanty zielona herbata matcha w wersji latte z dodatkiem syropu różanego. To połączenie to idealny balans smaków i do tego rewelacyjny wygląd! Składniki na 1 porcję: Matcha - 2g Mleko (krowie lub roślinne) - 150ml Syrop różany (u mnie domowy) - 1 łyżka Cukier różany do dekoracji Będzie ci także potrzebny chasen lub spieniacz do mleka. Sproszkowaną herbatę przesiewamy przez sitko. Zalewamy wodą (około 100ml) o temperaturze 80 stopni. Mieszamy chasenem lub spieniaczem do mleka.  Mleko podgrzewamy i spieniamy, aby powstała gęsta pianka. Do szklanki nalewamy syrop różany, powoli wlewamy mleko. Następnie delikatnie wlewamy zieloną herbatę, najlepiej lać po łyżce opartej o wewnętrzną stronę szklanki. Dzięki temu powstanie zielona warstwa pomiędzy mlekiem a mleczną pianką. Całość dekorujemy różanym cukrem. W lecie herbatę można podać na zimno - bez podgrzewania mleka i z dodatkiem kostek lodu.  

Gulasz z ozorem z szybkowaru


Ozory to świetne i niedoceniane podroby! Ich mięso jest pyszne, delikatne i przy odpowiednim czasie gotowania rozpływa się w ustach. Ten przepis powinien zasmakować nie tylko fanom podrobów. 

Czas gotowania znacząco skróciłam, dzięki użyciu szybkowaru. Po godzinie mięso było już miękkie, a skóra odchodziła. 

Składniki (na 4 porcje):

  • Ozory wieprzowe - 2szt
  • Marchew - 1szt
  • Cebula suszone - 1 łyżka
  • Liść laurowy - 3szt, ziele angielskie - 5szt, goździki - 6szt

  • Papryka - 2szt
  • Cebula - 1szt
  • Pieczarki - 5szt
  • Kasza jęczmienna - 150g
  • Ogórki kiszone - 3szt
  • Bulion - 1l
  • Musztarda - 1 łyżka
  • Chrzan tarty - 2 łyżki
  • Sos sojowy - 1 łyżka
  • Przyprawy:
  • pieprz, pieprz ziołowy, papryka słodka, ostra i wędzona

Ozory dokładnie myjemy. Przed obróbką, należy z ozorów wyciąć gruczoły ślinowe - ja kupiłam ozory już bez nich, ale najlepiej zapytać przy zakupie.

Ozory wkładamy do szybkowara, zalewamy wodą ok 2cm ponad mięso, dodajemy marchew, suszoną cebulę, liście laurowe, ziele angielskie i goździki. Gotujemy 1 godzinę od momentu uszczelnienia się szybkowaru.
Po tym czasie garnek chłodzimy, kiedy ciśnienie opadnie wyciągamy ozory. Woda z gotowania ozorów już nam się nie przyda. Przelewamy ozory zimną wodą. Zdejmujemy skórę - powinna odejść bez problemu. Ozory kroimy na plasterki.

W garnku gotujemy bulion, dodajemy ozorki, pokrojone pieczarki, paprykę, cebulę i kaszę. Jeśli bulionu jest za mało, dolewamy wody. Dodajemy chrzan, musztardę i przyprawy. Kiedy kasza będzie już miękka, dodajemy pokrojone w kostkę ogórki kiszone. Gotujemy jeszcze 10-15 minut. Doprawiamy do smaku. 


 

Komentarze

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty