Polecane
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Gulasz z ozorem z szybkowaru
Ozory to świetne i niedoceniane podroby! Ich mięso jest pyszne, delikatne i przy odpowiednim czasie gotowania rozpływa się w ustach. Ten przepis powinien zasmakować nie tylko fanom podrobów.
Czas gotowania znacząco skróciłam, dzięki użyciu szybkowaru. Po godzinie mięso było już miękkie, a skóra odchodziła.
Składniki (na 4 porcje):
- Ozory wieprzowe - 2szt
- Marchew - 1szt
- Cebula suszone - 1 łyżka
-
Liść laurowy - 3szt, ziele angielskie - 5szt, goździki - 6szt
- Papryka - 2szt
- Cebula - 1szt
- Pieczarki - 5szt
- Kasza jęczmienna - 150g
- Ogórki kiszone - 3szt
- Bulion - 1l
- Musztarda - 1 łyżka
- Chrzan tarty - 2 łyżki
- Sos sojowy - 1 łyżka
- Przyprawy:
- pieprz, pieprz ziołowy, papryka słodka, ostra i wędzona
Ozory dokładnie myjemy. Przed obróbką, należy z
ozorów wyciąć gruczoły ślinowe - ja kupiłam ozory już bez nich, ale
najlepiej zapytać przy zakupie.
Ozory wkładamy do szybkowara, zalewamy wodą ok 2cm ponad mięso, dodajemy
marchew, suszoną cebulę, liście laurowe, ziele angielskie i goździki.
Gotujemy 1 godzinę od momentu uszczelnienia się szybkowaru.
Po tym czasie garnek chłodzimy, kiedy ciśnienie opadnie wyciągamy ozory.
Woda z gotowania ozorów już nam się nie przyda. Przelewamy ozory zimną
wodą. Zdejmujemy skórę - powinna odejść bez problemu. Ozory kroimy na
plasterki.
W garnku gotujemy bulion, dodajemy ozorki, pokrojone pieczarki, paprykę,
cebulę i kaszę. Jeśli bulionu jest za mało, dolewamy wody. Dodajemy
chrzan, musztardę i przyprawy. Kiedy kasza będzie już miękka, dodajemy
pokrojone w kostkę ogórki kiszone. Gotujemy jeszcze 10-15 minut.
Doprawiamy do smaku.
Komentarze
Popularne posty
Gulaszowa z żołądków drobiowych
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Mozzarella w chrupiącej panierce
- Pobierz link
- Inne aplikacje
pyszne danie
OdpowiedzUsuń