Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Makaron z indykiem i brokułami w kremowym sosie

Makaron razowy z indykiem, brokułem i suszonymi pomidorami w delikatnym i kremowym sosie z mascarpone. Proste danie, które zachwyca smakiem! Składniki na 4 porcje: Makaron razowy kolanka (u mnie orkiszowy od Nudli Śląskich ) - 200g Indyk filet - 500g Pieczarki - 300g Brokuł - 1szt Czosnek - 2 ząbki Papryka chilli - 1/2 szt (opcjonalnie) Cebula - 2szt Suszone pomidory (nie z oleju) - 25g Rozmaryn - 2 gałązki Olej - 1 łyżka Pieprz ziołowy - 1/2 łyżeczki Kumin mielony - 1/2 łyżeczki Pieprz i sól do smaku Mascarpone - 120g Indyka kroimy w kostkę, pieczarki na ćwiartki, brokuł dzielimy na różyczki. Cebulę kroimy w piórka, a czosnek i ostrą papryczkę w drobną kostkę.  Na oleju smażymy cebulę, a gdy lekko się zeszkli dodajemy czosnek oraz chilli i smażymy jeszcze minutę. Dodajemy indyka, różyczki brokułu, suszone pomidory i przyprawy i smażymy, co jakiś czas mieszając przez około 6-8 minut.  W międzyczasie gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na patelnię dodajemy mascarpone, m

Ciasto drożdżowe na maślance, z owocami i kruszonką

Mięciutkie i bardzo puszyste ciasto drożdżowe z truskawkami, jagodami i chrupiącą kruszonką.

Składniki na formę 23x35cm:

  • Maślanka - 200g
  • Masło - 50g
  • Jajko - 3szt
  • Mąka pszenna - 660g
  • Cukier - 120g
  • Drożdże suche - 8g
  • Truskawki - 1 szklanka
  • Jagody - 1/2 szklanki
  • Kruszonka:
  • Mąka pszenna - 50g
  • Masło - 50g
  • Cukier - 50g


 Masło roztapiamy w garnku. Dodajemy maślankę i podgrzewamy, aby była letnia. Dodajemy 1 łyżkę cukru i drożdże. Zostawiamy na 5 minut. Mieszamy z mąką, jajkami, i pozostałym cukrem. Zagniatamy, aż przestanie kleić się do rąk. Odstawiamy pod przykryciem na 1-1,5 godziny, aby ciasto podwoiło swoją objętość.

Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Rozkładamy ciasto na całą blachę - najlepiej robić to zwilżonymi dłońmi. Zostawiamy pod przykryciem na 10-15 minut.

Na ciasto układamy owoce. Jeśli korzystacie z mrożonych, trzeba je najpierw rozmrozić i dobrze osuszyć. Owoce lekko dociskamy do ciasta.

Teraz kruszonka. Zimne masło kroimy w kostkę, dodajemy mąkę i cukier. Zagniatamy, aż się połączy. Urywamy po kawałki kruszonki i układamy na cieście.

Pieczemy w 180 stopniach 45 - 50 minut.


 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty