Polecane
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Ciasto drożdżowe na maślance, z owocami i kruszonką
Mięciutkie i bardzo puszyste ciasto drożdżowe z truskawkami, jagodami i chrupiącą kruszonką.
Składniki na formę 23x35cm:
- Maślanka - 200g
- Masło - 50g
- Jajko - 3szt
- Mąka pszenna - 660g
- Cukier - 120g
- Drożdże suche - 8g
- Truskawki - 1 szklanka
- Jagody - 1/2 szklanki
- Kruszonka:
- Mąka pszenna - 50g
- Masło - 50g
- Cukier - 50g
Masło roztapiamy w garnku. Dodajemy maślankę i
podgrzewamy, aby była letnia. Dodajemy 1 łyżkę cukru i drożdże.
Zostawiamy na 5 minut. Mieszamy z mąką, jajkami, i pozostałym cukrem.
Zagniatamy, aż przestanie kleić się do rąk. Odstawiamy pod przykryciem
na 1-1,5 godziny, aby ciasto podwoiło swoją objętość.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Rozkładamy ciasto na całą blachę
- najlepiej robić to zwilżonymi dłońmi. Zostawiamy pod przykryciem na
10-15 minut.
Na ciasto układamy owoce. Jeśli korzystacie z mrożonych, trzeba je
najpierw rozmrozić i dobrze osuszyć. Owoce lekko dociskamy do ciasta.
Teraz kruszonka. Zimne masło kroimy w kostkę, dodajemy mąkę i cukier.
Zagniatamy, aż się połączy. Urywamy po kawałki kruszonki i układamy na
cieście.
Pieczemy w 180 stopniach 45 - 50 minut.
Popularne posty
Gulaszowa z żołądków drobiowych
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Mozzarella w chrupiącej panierce
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Komentarze
Prześlij komentarz