Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Krokiety z pieczarkami, mozzarellą i Grana Padano

Krokiety z pieczarkami, aromatycznym, intensywnym serem dojrzewającym i ciągnącą się mozzarellą. Koniecznie wypróbujcie taką wariację krokietów! Składniki: Naleśniki - 8-10 sztuk: Mąka pszenna - 360g Jajko - 3szt Woda - 1,5 szklanki Mleko - 370ml Cukier - 1 płaska łyżeczka Sól - szczypta Olej do smażenia Farsz: Pieczarki - 700g Cebula - 2szt Olej - 1 łyżeczka Sól i pieprz do smaku Mozzarella - 250g (2 kulki) Grana Padano tarty - 4 łyżki Chipotle suszone, mielone - 1/2 łyżeczki Do panierowania: Mąka pszenna Bułka tarta Jajko - 2szt Olej do smażenia krokietów Składniki na naleśniki: mąkę, jajka, wodę, mleko, cukier i sól dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie znów mieszamy i możemy smażyć. Patelnię smarujemy lekko olejem, nalewamy porcję ciasta i smażymy z obu stron. Naleśniki powinny być cienkie. Po usmażeniu naleśniki układamy jeden na drugim i pozostawiamy do ostudzenia. Szykujemy farsz. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w kostkę. Na oleju smażymy...

Dutch baby orkiszowy z serem i owocami



 Dutch baby to pieczony naleśnik. A właściwie to trochę między naleśnikiem a omletem. Jest lekki i puszysty. Idealnie sprawdzi się na słodkie śniadanie albo obiad. 

Składniki (na bardzo konkretny posiłek dla 2 osób - spokojnie wystarczy dla 3):

  • Naleśnik:
  • Jajka - 3 szt + 3 białka (albo 5 jajek)
  • Mleko - 1/2 szklanki
  • Mąka orkiszowa - 1/2 szklanki
  • Mąka pszenna - 2 łyżki
  • Cukier waniliowy - 1 łyżka
  • Nadzienie:
  • Ser biały - 200g
  • Jogurt naturalny - 1 łyżka
  • Cukier - 1 łyżka
  • Owoce - dowolne, u mnie truskawki, maliny, jagody
  • Płatki migdałowe - garść
  • Olej do natłuszczenia patelni 
  • Opcjonalnie cukier puder do posypania   

Do wykonania tego dania jest potrzeba dość głęboka patelnia, której można używać w piekarniku. Moja ma 28cm średnicy.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Patelnię smarujemy olejem (dół i boki) i wkładamy na 2 minuty, aby się nagrzała.
Składanki na naleśnika mieszamy trzepaczką. Wylewamy na nagrzaną patelnię i pieczemy 20 minut. W tym czasie boki ciasta wyrosną bardzo mocno. Po wyjęciu opadną, ale ciasto będzie miało kształt miseczki.


Biały ser gnieciemy widelcem. Mieszamy z jogurtem i cukrem. Na upieczonego naleśnika wykładamy ser, owoce i migdały. Wkładamy do piekarnika na kolejne 5 minut. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.



 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty