Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Dutch baby orkiszowy z serem i owocami



 Dutch baby to pieczony naleśnik. A właściwie to trochę między naleśnikiem a omletem. Jest lekki i puszysty. Idealnie sprawdzi się na słodkie śniadanie albo obiad. 

Składniki (na bardzo konkretny posiłek dla 2 osób - spokojnie wystarczy dla 3):

  • Naleśnik:
  • Jajka - 3 szt + 3 białka (albo 5 jajek)
  • Mleko - 1/2 szklanki
  • Mąka orkiszowa - 1/2 szklanki
  • Mąka pszenna - 2 łyżki
  • Cukier waniliowy - 1 łyżka
  • Nadzienie:
  • Ser biały - 200g
  • Jogurt naturalny - 1 łyżka
  • Cukier - 1 łyżka
  • Owoce - dowolne, u mnie truskawki, maliny, jagody
  • Płatki migdałowe - garść
  • Olej do natłuszczenia patelni 
  • Opcjonalnie cukier puder do posypania   

Do wykonania tego dania jest potrzeba dość głęboka patelnia, której można używać w piekarniku. Moja ma 28cm średnicy.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Patelnię smarujemy olejem (dół i boki) i wkładamy na 2 minuty, aby się nagrzała.
Składanki na naleśnika mieszamy trzepaczką. Wylewamy na nagrzaną patelnię i pieczemy 20 minut. W tym czasie boki ciasta wyrosną bardzo mocno. Po wyjęciu opadną, ale ciasto będzie miało kształt miseczki.


Biały ser gnieciemy widelcem. Mieszamy z jogurtem i cukrem. Na upieczonego naleśnika wykładamy ser, owoce i migdały. Wkładamy do piekarnika na kolejne 5 minut. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.



 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty