Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Krem z palonej białej czekolady

Próbowaliście kiedyś palonej białej czekolady? Jeśli nie, to koniecznie musicie nadrobić. W smaku przypomina nieco karmel, ale z delikatną nutką goryczy i kawowego aromatu. Jest wyśmienita! Ten prosty deser na pewno zachwyci każdego. Składniki na 4 porcje: Biała czekolada - 100g Śmietanka 30 lub 36% - 200g Mascarpone - 120g Dodatkowo: Biszkopty okrągłe - 10szt Kawa espresso - 2 porcje (około 60ml) Kakao do posypania Białą czekoladę dzielimy na kostki. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 150 stopniach (najlepiej góra-dół) przez 6-8 minut. Pilnujemy w tym czasie, aby się nie przypaliła - powinna być lekko zarumieniona, ale nie brązowa. Jeśli jest zupełnie biała, dopiekamy jeszcze 2 minuty. Śmietankę podgrzewamy, prawie do zagotowania. Dodajemy kostki jeszcze ciepłej czekolady. Mieszamy bardzo dokładnie, w razie potrzeby podgrzewamy (nie doprowadzamy do wrzenia!). Studzimy, przelewamy przez sitko. Wkładamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Prz

Makaron z cykorią i grzybami mun

 

Karmelizowana cykoria, grzyby mun, makaron i kilka przypraw tworzą wspaniałe danie. Można podawać samodzielnie, albo jako dodatek do mięsa lub ryb. 

Składniki (dla 2 osób):

  • Makaron ramen - 100g (może być chow mein)
  • Grzyby mun - 2-3 szt
  • Cykoria - 1 większa
  • Masło - 1 łyżeczka
  • Cukier - 1 łyżeczka
  • Przyprawy: sól, pieprz, papryka ostra i wędzona
  • Do posypania - czarny sezam

Makaron przygotowujemy zgodnie z instrukcją.

Grzyby mun zalewamy wrzątkiem, po 20 minutach kroimy w paski.

Z cykorii ściągamy wierzchnie liście, odcinamy spód, wycinamy głąb. Cykorię dzielimy na ćwiartki lub jeszcze drobniej.

Na patelni podgrzewamy masło. Dodajemy cukier i od razu cykorię. Smażymy na małym ogniu chwilę, aż cała cykoria pokryje się cukrem. Dodajemy grzyby, przyprawy i pod przykryciem dusimy razem 10 minut, co jakiś czas mieszając. Dodajemy ugotowany makaron, ewentualnie doprawiamy.
  


 Przed podaniem posypujemy czarnym sezamem. 


 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty