Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Krem z palonej białej czekolady

Próbowaliście kiedyś palonej białej czekolady? Jeśli nie, to koniecznie musicie nadrobić. W smaku przypomina nieco karmel, ale z delikatną nutką goryczy i kawowego aromatu. Jest wyśmienita! Ten prosty deser na pewno zachwyci każdego. Składniki na 4 porcje: Biała czekolada - 100g Śmietanka 30 lub 36% - 200g Mascarpone - 120g Dodatkowo: Biszkopty okrągłe - 10szt Kawa espresso - 2 porcje (około 60ml) Kakao do posypania Białą czekoladę dzielimy na kostki. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 150 stopniach (najlepiej góra-dół) przez 6-8 minut. Pilnujemy w tym czasie, aby się nie przypaliła - powinna być lekko zarumieniona, ale nie brązowa. Jeśli jest zupełnie biała, dopiekamy jeszcze 2 minuty. Śmietankę podgrzewamy, prawie do zagotowania. Dodajemy kostki jeszcze ciepłej czekolady. Mieszamy bardzo dokładnie, w razie potrzeby podgrzewamy (nie doprowadzamy do wrzenia!). Studzimy, przelewamy przez sitko. Wkładamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Prz

Kruche ciasteczka z migdałami


 Kruche, ale nie twarde, posypane migdałami ciasteczka. Zrobicie je w pół godziny! 

Składniki na 16 sporych ciastek:

  • Masło w temperaturze pokojowej - 150g
  • Mąka pszenna - 250g
  • Mąka migdałowa - 50g
  • Cukier - 120g (więcej, jeśli lubicie bardzo słodkie)
  • Jajko - 1szt
  • Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • Mleko - 2 łyżki
  • Do posypania:
  • Brązowy cukier
  • Płatki migdałowe

Masło ucieramy z cukrem. Dodajemy po kolei resztę składników. Zagniatamy ręcznie lub z pomocą miksera chwilkę, jedynie do połączenia składników.

Z ciasta odrywamy kawałki, formujemy kulki, spłaszczamy lekko i kładziemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Ciastka układamy w dużych odległościach od siebie, aby podczas pieczenia się nie skleiły.

Na każde ciasteczko wykładamy trochę płatków migdałowych, posypujemy cukrem i lekko dociskamy.

Pieczemy w 180 stopniach przez 20 minut.

Ciasteczka muszą ostygnąć, a najlepsze są następnego dnia

 

 

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty