Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pasta z pieczonego łososia z koperkiem

Pyszna i zdrowa pasta kanapkowa z łososiem i koperkiem. To świetny przepis na konkretne śniadanie. Składniki: Łosoś - 250g Olej - 1 łyżeczka Jajko - 2szt Ogórek kiszony - 1szt duża Majonez - 1 łyżka Musztarda - 1 łyżeczka Sok z cytryny - 1/2 łyżeczki Sól i pieprz - do smaku Koperek siekany - 1 łyżka Łososia smarujemy olejem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Po lekkim ostudzeniu łososia rozgniatamy widelcem. Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu kroimy w kostkę. Ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę.  Łączymy łososia, jajka, ogórka, majonez, musztardę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Pastę podajemy po schłodzeniu.  

Pęczak z dynią, pomidorami i papryką

 

Pyszny, kolorowy dodatek do mięs lub ryb albo samodzielne wegetariańskie danie. Dzięki prażeniu, kasza uzyskuje wspaniały aromat. 

Składniki na 4 porcje:

  • Kasza pęczak - 200ml
  • Pomidory krojone - 400g
  • Dynia - 1/4 niedużej
  • Papryka - 1szt
  • Koncentrat pomidorowy - 1 łyżka
  • Przyprawy: pieprz, papryka słodka i ostra

Kaszę pęczak płuczemy kilka razy. Wysypujemy na suchą patelnię i prażymy na średnim ogniu kilka minut, często mieszają. Kiedy kasza pachnie już intensywnie zalewamy ją wodą - ok 200-250ml. Gotujemy, aż kasza będzie miękka.


 

W tym czasie obieramy i kroimy w kostkę dynię, paprykę kroimy w paski. Do ugotowanej kaszy dodajemy dynię, paprykę i pomidory, koncentrat i przyprawy. Dusimy pd przykryciem ok 15 minut. Po tym czasie próbujemy, ewentualnie doprawiamy. Jeśli z warzyw wypłynęło za dużo wody, gotujemy jeszcze kilka minut bez przykrycia, aby ją odparować


 

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty