Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Rose matcha latte

Bogata w antyoksydanty zielona herbata matcha w wersji latte z dodatkiem syropu różanego. To połączenie to idealny balans smaków i do tego rewelacyjny wygląd! Składniki na 1 porcję: Matcha - 2g Mleko (krowie lub roślinne) - 150ml Syrop różany (u mnie domowy) - 1 łyżka Cukier różany do dekoracji Będzie ci także potrzebny chasen lub spieniacz do mleka. Sproszkowaną herbatę przesiewamy przez sitko. Zalewamy wodą (około 100ml) o temperaturze 80 stopni. Mieszamy chasenem lub spieniaczem do mleka.  Mleko podgrzewamy i spieniamy, aby powstała gęsta pianka. Do szklanki nalewamy syrop różany, powoli wlewamy mleko. Następnie delikatnie wlewamy zieloną herbatę, najlepiej lać po łyżce opartej o wewnętrzną stronę szklanki. Dzięki temu powstanie zielona warstwa pomiędzy mlekiem a mleczną pianką. Całość dekorujemy różanym cukrem. W lecie herbatę można podać na zimno - bez podgrzewania mleka i z dodatkiem kostek lodu.  

Sałatka z cykorią i selerem marynowanym

 

Lekko gorzkawa cykoria świetnie sprawdza się do świeżych sałatek. W połączeniu z selerem, jajkiem i sosem musztardowym, smakuje wyśmienicie. 

Składniki (na 3-4 porcje):

  • Cykoria - 1szt
  • Seler marynowany - 1 słoik (150g po odcieku)
  • Pomidor - 2szt
  • Jajko - 2szt
  • Papryka marynowana słodka pepperoni - 4szt (lub 2 kawałki zwykłej marynowanej)
  • Suszone pomidory - 2 plasterki
  • Szczypiorek - pół pęczka
  • Majonez - 1 łyżka
  • Musztarda - 1 łyżka
  • Pieprz, sól

Cykorię obieramy z zewnętrznych liści, dzielimy na pół i wycinamy głąb. Liści kroimy w paseczki.

Jajka gotujemy na twardo, kroimy w kostkę.

Selera marynowanego odsączamy, przelewamy na sitku wodą i osuszamy.

Pomidory zwykłe i suszone oraz papryczki kroimy na mniejsze kawałki, szczypiorek siekamy.

Wszystkie warzywa mieszamy z majonezem i musztardą, doprawiamy do smaku.

Sałatka najlepiej smakuje schłodzona.


 

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty