Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pasta z pieczonego łososia z koperkiem

Pyszna i zdrowa pasta kanapkowa z łososiem i koperkiem. To świetny przepis na konkretne śniadanie. Składniki: Łosoś - 250g Olej - 1 łyżeczka Jajko - 2szt Ogórek kiszony - 1szt duża Majonez - 1 łyżka Musztarda - 1 łyżeczka Sok z cytryny - 1/2 łyżeczki Sól i pieprz - do smaku Koperek siekany - 1 łyżka Łososia smarujemy olejem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Po lekkim ostudzeniu łososia rozgniatamy widelcem. Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu kroimy w kostkę. Ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę.  Łączymy łososia, jajka, ogórka, majonez, musztardę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Pastę podajemy po schłodzeniu.  

Sałatka z cykorią i selerem marynowanym

 

Lekko gorzkawa cykoria świetnie sprawdza się do świeżych sałatek. W połączeniu z selerem, jajkiem i sosem musztardowym, smakuje wyśmienicie. 

Składniki (na 3-4 porcje):

  • Cykoria - 1szt
  • Seler marynowany - 1 słoik (150g po odcieku)
  • Pomidor - 2szt
  • Jajko - 2szt
  • Papryka marynowana słodka pepperoni - 4szt (lub 2 kawałki zwykłej marynowanej)
  • Suszone pomidory - 2 plasterki
  • Szczypiorek - pół pęczka
  • Majonez - 1 łyżka
  • Musztarda - 1 łyżka
  • Pieprz, sól

Cykorię obieramy z zewnętrznych liści, dzielimy na pół i wycinamy głąb. Liści kroimy w paseczki.

Jajka gotujemy na twardo, kroimy w kostkę.

Selera marynowanego odsączamy, przelewamy na sitku wodą i osuszamy.

Pomidory zwykłe i suszone oraz papryczki kroimy na mniejsze kawałki, szczypiorek siekamy.

Wszystkie warzywa mieszamy z majonezem i musztardą, doprawiamy do smaku.

Sałatka najlepiej smakuje schłodzona.


 

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty