Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Krokiety z pieczarkami, mozzarellą i Grana Padano

Krokiety z pieczarkami, aromatycznym, intensywnym serem dojrzewającym i ciągnącą się mozzarellą. Koniecznie wypróbujcie taką wariację krokietów! Składniki: Naleśniki - 8-10 sztuk: Mąka pszenna - 360g Jajko - 3szt Woda - 1,5 szklanki Mleko - 370ml Cukier - 1 płaska łyżeczka Sól - szczypta Olej do smażenia Farsz: Pieczarki - 700g Cebula - 2szt Olej - 1 łyżeczka Sól i pieprz do smaku Mozzarella - 250g (2 kulki) Grana Padano tarty - 4 łyżki Chipotle suszone, mielone - 1/2 łyżeczki Do panierowania: Mąka pszenna Bułka tarta Jajko - 2szt Olej do smażenia krokietów Składniki na naleśniki: mąkę, jajka, wodę, mleko, cukier i sól dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie znów mieszamy i możemy smażyć. Patelnię smarujemy lekko olejem, nalewamy porcję ciasta i smażymy z obu stron. Naleśniki powinny być cienkie. Po usmażeniu naleśniki układamy jeden na drugim i pozostawiamy do ostudzenia. Szykujemy farsz. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w kostkę. Na oleju smażymy...

Puszysta pizza z brokułem, jarmużem i fetą


Pizza (a może zapiekanka?) na grubym, puszystym, maślankowym cieście z pysznymi dodatkami: jarmużem, brokułem, pieczarkami, suszonymi pomidorami i serem feta.

Składniki:

  • Ciasto (na blachę 23x35cm):
  • Maślanka - 400ml
  • Mąka pszenna - 450g
  • Drożdże suche - 6g
  • Cukier- 1 łyżka
  • Sól - 1 łyżeczka
  • Oliwa lub olej - 2 łyżki
  • Dodatki:
  • Sos pomidorowy - 2 łyżki
  • Zioła prowansalskie - 1 łyżka
  • Brokuł - 250g
  • Jarmuż - garść samych liści
  • Czosnek - 1 ząbek
  • Cebula - 1szt
  • Pieczarki - 6sz
  • Olej - 1 łyżka
  • Sól, pieprz
  • Ser feta - 100g
  • Ser mozzarella (u mnie tarta) - 50g
  • Suszone pomidory - 4 plastry

Maślankę lekko podgrzewamy. Dodajemy do niej drożdże, cukier, mąkę, oliwę i na końcu sól. Ciasto długo wyrabiamy. Pojemnik z ciastem przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1 godzinę.

Kiedy ciasto rośnie szykujemy dodatki. Na oleju smażymy przeciśnięty czosnek, pokrojoną cebulę, brokuła, jarmuż, pieczarki w plasterkach. Solimy i pieprzymy. Pieczarki puszczą trochę wody, ale trzeba pilnować czy nie jest jej za mało. Smażąc pod przykryciem brokuł zachowa ładny kolor. Smażymy tylko go momentu, aż brokuł lekko zmięknie. Studzimy.


Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Układamy wyrośnięte ciasto. Odstawiamy na 10 minut. Smarujemy sosem, posypujemy ziołami. Na cieście rozkładamy usmażone warzywa z pieczarkami i kawałki suszonych pomidorów. Posypujemy startą mozzarellą i kostkami fety.
 


Pieczemy w 200 stopniach przez 25 - 30 minut.

Pizza jest bardzo puszysta. Świetnie smakuje na świeżo, a nawet odgrzana następnego dnia.


 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty