Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Krem z palonej białej czekolady

Próbowaliście kiedyś palonej białej czekolady? Jeśli nie, to koniecznie musicie nadrobić. W smaku przypomina nieco karmel, ale z delikatną nutką goryczy i kawowego aromatu. Jest wyśmienita! Ten prosty deser na pewno zachwyci każdego. Składniki na 4 porcje: Biała czekolada - 100g Śmietanka 30 lub 36% - 200g Mascarpone - 120g Dodatkowo: Biszkopty okrągłe - 10szt Kawa espresso - 2 porcje (około 60ml) Kakao do posypania Białą czekoladę dzielimy na kostki. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 150 stopniach (najlepiej góra-dół) przez 6-8 minut. Pilnujemy w tym czasie, aby się nie przypaliła - powinna być lekko zarumieniona, ale nie brązowa. Jeśli jest zupełnie biała, dopiekamy jeszcze 2 minuty. Śmietankę podgrzewamy, prawie do zagotowania. Dodajemy kostki jeszcze ciepłej czekolady. Mieszamy bardzo dokładnie, w razie potrzeby podgrzewamy (nie doprowadzamy do wrzenia!). Studzimy, przelewamy przez sitko. Wkładamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Prz

Puszysta pizza z brokułem, jarmużem i fetą


Pizza (a może zapiekanka?) na grubym, puszystym, maślankowym cieście z pysznymi dodatkami: jarmużem, brokułem, pieczarkami, suszonymi pomidorami i serem feta.

Składniki:

  • Ciasto (na blachę 23x35cm):
  • Maślanka - 400ml
  • Mąka pszenna - 450g
  • Drożdże suche - 6g
  • Cukier- 1 łyżka
  • Sól - 1 łyżeczka
  • Oliwa lub olej - 2 łyżki
  • Dodatki:
  • Sos pomidorowy - 2 łyżki
  • Zioła prowansalskie - 1 łyżka
  • Brokuł - 250g
  • Jarmuż - garść samych liści
  • Czosnek - 1 ząbek
  • Cebula - 1szt
  • Pieczarki - 6sz
  • Olej - 1 łyżka
  • Sól, pieprz
  • Ser feta - 100g
  • Ser mozzarella (u mnie tarta) - 50g
  • Suszone pomidory - 4 plastry

Maślankę lekko podgrzewamy. Dodajemy do niej drożdże, cukier, mąkę, oliwę i na końcu sól. Ciasto długo wyrabiamy. Pojemnik z ciastem przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1 godzinę.

Kiedy ciasto rośnie szykujemy dodatki. Na oleju smażymy przeciśnięty czosnek, pokrojoną cebulę, brokuła, jarmuż, pieczarki w plasterkach. Solimy i pieprzymy. Pieczarki puszczą trochę wody, ale trzeba pilnować czy nie jest jej za mało. Smażąc pod przykryciem brokuł zachowa ładny kolor. Smażymy tylko go momentu, aż brokuł lekko zmięknie. Studzimy.


Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Układamy wyrośnięte ciasto. Odstawiamy na 10 minut. Smarujemy sosem, posypujemy ziołami. Na cieście rozkładamy usmażone warzywa z pieczarkami i kawałki suszonych pomidorów. Posypujemy startą mozzarellą i kostkami fety.
 


Pieczemy w 200 stopniach przez 25 - 30 minut.

Pizza jest bardzo puszysta. Świetnie smakuje na świeżo, a nawet odgrzana następnego dnia.


 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty