Polecane
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Puszysta pizza z brokułem, jarmużem i fetą
Pizza (a może zapiekanka?) na grubym, puszystym, maślankowym cieście z pysznymi dodatkami: jarmużem, brokułem, pieczarkami, suszonymi pomidorami i serem feta.
Składniki:
- Ciasto (na blachę 23x35cm):
- Maślanka - 400ml
- Mąka pszenna - 450g
- Drożdże suche - 6g
- Cukier- 1 łyżka
- Sól - 1 łyżeczka
- Oliwa lub olej - 2 łyżki
- Dodatki:
- Sos pomidorowy - 2 łyżki
- Zioła prowansalskie - 1 łyżka
- Brokuł - 250g
- Jarmuż - garść samych liści
- Czosnek - 1 ząbek
- Cebula - 1szt
- Pieczarki - 6sz
- Olej - 1 łyżka
- Sól, pieprz
- Ser feta - 100g
- Ser mozzarella (u mnie tarta) - 50g
- Suszone pomidory - 4 plastry
Maślankę lekko podgrzewamy. Dodajemy do niej
drożdże, cukier, mąkę, oliwę i na końcu sól. Ciasto długo wyrabiamy.
Pojemnik z ciastem przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe
miejsce do wyrośnięcia na 1 godzinę.
Kiedy ciasto rośnie szykujemy dodatki. Na oleju smażymy przeciśnięty
czosnek, pokrojoną cebulę, brokuła, jarmuż, pieczarki w plasterkach.
Solimy i pieprzymy. Pieczarki puszczą trochę wody, ale trzeba pilnować
czy nie jest jej za mało. Smażąc pod przykryciem brokuł zachowa ładny
kolor. Smażymy tylko go momentu, aż brokuł lekko zmięknie. Studzimy.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Układamy wyrośnięte ciasto.
Odstawiamy na 10 minut. Smarujemy sosem, posypujemy ziołami. Na cieście
rozkładamy usmażone warzywa z pieczarkami i kawałki suszonych pomidorów.
Posypujemy startą mozzarellą i kostkami fety.
Pieczemy w 200 stopniach przez 25 - 30 minut.
Pizza jest bardzo puszysta. Świetnie smakuje na świeżo, a nawet odgrzana następnego dnia.
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Popularne posty
Gulaszowa z żołądków drobiowych
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Mozzarella w chrupiącej panierce
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Komentarze
Prześlij komentarz