Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pasta z pieczonego łososia z koperkiem

Pyszna i zdrowa pasta kanapkowa z łososiem i koperkiem. To świetny przepis na konkretne śniadanie. Składniki: Łosoś - 250g Olej - 1 łyżeczka Jajko - 2szt Ogórek kiszony - 1szt duża Majonez - 1 łyżka Musztarda - 1 łyżeczka Sok z cytryny - 1/2 łyżeczki Sól i pieprz - do smaku Koperek siekany - 1 łyżka Łososia smarujemy olejem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Po lekkim ostudzeniu łososia rozgniatamy widelcem. Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu kroimy w kostkę. Ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę.  Łączymy łososia, jajka, ogórka, majonez, musztardę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Pastę podajemy po schłodzeniu.  

Sałatka makaronowa z owocami morza


 Sałatka pięknie się prezentuje i wspaniale smakuje. Sprawdzi się na imprezie i jako zdrowe śniadanie. 

Składniki na 2 porcje:

  • Makaron ryżyk - 100g
  • Owoce morza w zalewie - 1 paczka (110 g po odcieku)
  • Kukurydza konserwowa - 1 łyżka
  • Oliwki zielone krojone - 1 łyżka
  • Pomidory suszone w oleju z ziołami - 3 plastry + 1 łyżka zalewy
  • Papryka marynowana słodka pepperoni - 4szt
  • Szczypiorek - 1/2 pęczka
  • Pieprz i sól do smaku  

Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją. Studzimy.
Owoce morza odcedzamy. W mojej sałatce były kałamarnice, kalmary, mątwa, ośmiornica i krewetki. Większe kawałki kroimy. Krewetki i ośmiorniczki prezentują się najlepiej, więc można wybrać po jednej do dekoracji.
Pomidory suszone, paprykę i szczypiorek kroimy.
Wszystkie składniki mieszamy, doprawiamy do smaku. Dekorujemy wybranymi owocami morza.
Sałatkę podajemy po schłodzeniu.


 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty