Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Krem z palonej białej czekolady

Próbowaliście kiedyś palonej białej czekolady? Jeśli nie, to koniecznie musicie nadrobić. W smaku przypomina nieco karmel, ale z delikatną nutką goryczy i kawowego aromatu. Jest wyśmienita! Ten prosty deser na pewno zachwyci każdego. Składniki na 4 porcje: Biała czekolada - 100g Śmietanka 30 lub 36% - 200g Mascarpone - 120g Dodatkowo: Biszkopty okrągłe - 10szt Kawa espresso - 2 porcje (około 60ml) Kakao do posypania Białą czekoladę dzielimy na kostki. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 150 stopniach (najlepiej góra-dół) przez 6-8 minut. Pilnujemy w tym czasie, aby się nie przypaliła - powinna być lekko zarumieniona, ale nie brązowa. Jeśli jest zupełnie biała, dopiekamy jeszcze 2 minuty. Śmietankę podgrzewamy, prawie do zagotowania. Dodajemy kostki jeszcze ciepłej czekolady. Mieszamy bardzo dokładnie, w razie potrzeby podgrzewamy (nie doprowadzamy do wrzenia!). Studzimy, przelewamy przez sitko. Wkładamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Prz

Sałatka makaronowa z owocami morza


 Sałatka pięknie się prezentuje i wspaniale smakuje. Sprawdzi się na imprezie i jako zdrowe śniadanie. 

Składniki na 2 porcje:

  • Makaron ryżyk - 100g
  • Owoce morza w zalewie - 1 paczka (110 g po odcieku)
  • Kukurydza konserwowa - 1 łyżka
  • Oliwki zielone krojone - 1 łyżka
  • Pomidory suszone w oleju z ziołami - 3 plastry + 1 łyżka zalewy
  • Papryka marynowana słodka pepperoni - 4szt
  • Szczypiorek - 1/2 pęczka
  • Pieprz i sól do smaku  

Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją. Studzimy.
Owoce morza odcedzamy. W mojej sałatce były kałamarnice, kalmary, mątwa, ośmiornica i krewetki. Większe kawałki kroimy. Krewetki i ośmiorniczki prezentują się najlepiej, więc można wybrać po jednej do dekoracji.
Pomidory suszone, paprykę i szczypiorek kroimy.
Wszystkie składniki mieszamy, doprawiamy do smaku. Dekorujemy wybranymi owocami morza.
Sałatkę podajemy po schłodzeniu.


 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty