Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Rose matcha latte

Bogata w antyoksydanty zielona herbata matcha w wersji latte z dodatkiem syropu różanego. To połączenie to idealny balans smaków i do tego rewelacyjny wygląd! Składniki na 1 porcję: Matcha - 2g Mleko (krowie lub roślinne) - 150ml Syrop różany (u mnie domowy) - 1 łyżka Cukier różany do dekoracji Będzie ci także potrzebny chasen lub spieniacz do mleka. Sproszkowaną herbatę przesiewamy przez sitko. Zalewamy wodą (około 100ml) o temperaturze 80 stopni. Mieszamy chasenem lub spieniaczem do mleka.  Mleko podgrzewamy i spieniamy, aby powstała gęsta pianka. Do szklanki nalewamy syrop różany, powoli wlewamy mleko. Następnie delikatnie wlewamy zieloną herbatę, najlepiej lać po łyżce opartej o wewnętrzną stronę szklanki. Dzięki temu powstanie zielona warstwa pomiędzy mlekiem a mleczną pianką. Całość dekorujemy różanym cukrem. W lecie herbatę można podać na zimno - bez podgrzewania mleka i z dodatkiem kostek lodu.  

Sałatka makaronowa z owocami morza


 Sałatka pięknie się prezentuje i wspaniale smakuje. Sprawdzi się na imprezie i jako zdrowe śniadanie. 

Składniki na 2 porcje:

  • Makaron ryżyk - 100g
  • Owoce morza w zalewie - 1 paczka (110 g po odcieku)
  • Kukurydza konserwowa - 1 łyżka
  • Oliwki zielone krojone - 1 łyżka
  • Pomidory suszone w oleju z ziołami - 3 plastry + 1 łyżka zalewy
  • Papryka marynowana słodka pepperoni - 4szt
  • Szczypiorek - 1/2 pęczka
  • Pieprz i sól do smaku  

Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją. Studzimy.
Owoce morza odcedzamy. W mojej sałatce były kałamarnice, kalmary, mątwa, ośmiornica i krewetki. Większe kawałki kroimy. Krewetki i ośmiorniczki prezentują się najlepiej, więc można wybrać po jednej do dekoracji.
Pomidory suszone, paprykę i szczypiorek kroimy.
Wszystkie składniki mieszamy, doprawiamy do smaku. Dekorujemy wybranymi owocami morza.
Sałatkę podajemy po schłodzeniu.


 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty