Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pasta z pieczonego łososia z koperkiem

Pyszna i zdrowa pasta kanapkowa z łososiem i koperkiem. To świetny przepis na konkretne śniadanie. Składniki: Łosoś - 250g Olej - 1 łyżeczka Jajko - 2szt Ogórek kiszony - 1szt duża Majonez - 1 łyżka Musztarda - 1 łyżeczka Sok z cytryny - 1/2 łyżeczki Sól i pieprz - do smaku Koperek siekany - 1 łyżka Łososia smarujemy olejem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Po lekkim ostudzeniu łososia rozgniatamy widelcem. Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu kroimy w kostkę. Ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę.  Łączymy łososia, jajka, ogórka, majonez, musztardę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Pastę podajemy po schłodzeniu.  

Ryżowo limonkowe śniadanie

 

Świetny sposób na lekkie śniadanie na ciepło. Płatki ryżowe ze skórką limonkową podane z owocami
 

Składniki dla 2 osób:

  • Płatki ryżowe - 100g
  • Mleko - 220ml
  • Śmietana 18% - 1 łyżka
  • Cukier - 1 łyżeczka
  • Skórka i sok z połowy limonki
  • Dowolne owoce - u mnie banan, jabłko, gruszka i kiwi

Limonkę sparzamy. Ścieramy skórkę i wyciskamy sok.

Płatki ryżowe wrzucamy do gotującego się mleka, dodajemy cukier i gotujemy na małym ogniu ok. 5 minut, aż będą miękkie. Po ugotowaniu wyłączamy ogień, dodajemy śmietanę, sok i skórkę z limonki (można zostawić odrobinę do dekoracji). Mieszamy i zostawiamy pod przykryciem na kolejne 5 minut.

Owoce kroimy i wykładamy na talerz. Dobrym pomysłem jest podgrzanie talerzy np w mikrofali. Wykładamy ryż i dekorujemy skórką.  


 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty