Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Krem ziemniaczany z chipsem chorizo

 

Zupa-krem z ziemniaków, doprawiona chrzanem, podana z groszkiem ptysiowym i chipsami z kiełbasy chorizo. 

Składniki (dla 6 osób):

  • Ziemniaki - 10 szt
  • Marchew - 1 szt
  • Bulion (dowolny) - ok 2l
  • Chrzan tarty - 2 płaskie łyżki
  • Śmietana 12% lub 18% - 2 łyżki
  • Przyprawy: pieprz, pieprz ziołowy, mielony korzeń lubczyku, przyprawa do ziemniaków, chilli chipotle
  • Ziele angielskie - 5szt
  • Gorczyca - 1 łyżeczka
  • Koperek - 2 łyżki
  • Kiełbasa chorizo - cienkie plasterki - 100g
  • Groszek ptysiowy

 

Plasterki kiełbasy kładziemy na rozgrzanej patelni i smażymy, aż będą chrupiące. Odsączamy na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu.


Ziele angielskie i gorczycę ucieramy w moździerzu. Mieszamy z resztą przypraw.

Marchew - ziemniaki obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Zalewamy bulionem (lekko powyżej linii warzyw) i gotujemy, aż ziemniaki będą miękkie. Miksujemy, jeśli krem jest bardzo gęsty dolewamy trochę bulionu lub wody. Dodajemy chrzan i przyprawy do smaku. Gotujemy jeszcze 5 minut. Na końcu dodajemy śmietanę i koperek.

Zupę podajemy z chipsami i groszkiem ptysiowym.


 

 

Komentarze

  1. Ingredients are very rich. Looks very delicious. Have a wonderful day.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty