Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Krem z palonej białej czekolady

Próbowaliście kiedyś palonej białej czekolady? Jeśli nie, to koniecznie musicie nadrobić. W smaku przypomina nieco karmel, ale z delikatną nutką goryczy i kawowego aromatu. Jest wyśmienita! Ten prosty deser na pewno zachwyci każdego. Składniki na 4 porcje: Biała czekolada - 100g Śmietanka 30 lub 36% - 200g Mascarpone - 120g Dodatkowo: Biszkopty okrągłe - 10szt Kawa espresso - 2 porcje (około 60ml) Kakao do posypania Białą czekoladę dzielimy na kostki. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 150 stopniach (najlepiej góra-dół) przez 6-8 minut. Pilnujemy w tym czasie, aby się nie przypaliła - powinna być lekko zarumieniona, ale nie brązowa. Jeśli jest zupełnie biała, dopiekamy jeszcze 2 minuty. Śmietankę podgrzewamy, prawie do zagotowania. Dodajemy kostki jeszcze ciepłej czekolady. Mieszamy bardzo dokładnie, w razie potrzeby podgrzewamy (nie doprowadzamy do wrzenia!). Studzimy, przelewamy przez sitko. Wkładamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Prz

Krem ziemniaczany z chipsem chorizo

 

Zupa-krem z ziemniaków, doprawiona chrzanem, podana z groszkiem ptysiowym i chipsami z kiełbasy chorizo. 

Składniki (dla 6 osób):

  • Ziemniaki - 10 szt
  • Marchew - 1 szt
  • Bulion (dowolny) - ok 2l
  • Chrzan tarty - 2 płaskie łyżki
  • Śmietana 12% lub 18% - 2 łyżki
  • Przyprawy: pieprz, pieprz ziołowy, mielony korzeń lubczyku, przyprawa do ziemniaków, chilli chipotle
  • Ziele angielskie - 5szt
  • Gorczyca - 1 łyżeczka
  • Koperek - 2 łyżki
  • Kiełbasa chorizo - cienkie plasterki - 100g
  • Groszek ptysiowy

 

Plasterki kiełbasy kładziemy na rozgrzanej patelni i smażymy, aż będą chrupiące. Odsączamy na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu.


Ziele angielskie i gorczycę ucieramy w moździerzu. Mieszamy z resztą przypraw.

Marchew - ziemniaki obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Zalewamy bulionem (lekko powyżej linii warzyw) i gotujemy, aż ziemniaki będą miękkie. Miksujemy, jeśli krem jest bardzo gęsty dolewamy trochę bulionu lub wody. Dodajemy chrzan i przyprawy do smaku. Gotujemy jeszcze 5 minut. Na końcu dodajemy śmietanę i koperek.

Zupę podajemy z chipsami i groszkiem ptysiowym.


 

 

Komentarze

  1. Ingredients are very rich. Looks very delicious. Have a wonderful day.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty