Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Bubble coffee - kawa z kuleczkami tapioki

Bubble coffee czyli mleczna kawa z kulkami tapioki, to napój, który przez ostatnich kilka lat stał się szalenie popularny. Samodzielne zrobienie go w domu jest bardzo proste i łatwo dostosować go do własnych preferencji smakowych. Składniki: Tapioka perełki - 2 łyżki Mleko - 300ml Espresso - 2 porcje po 30ml Syrop smakowy, u mnie kokosowy - 2 łyżeczki (lub więcej, jeśli lubicie słodką kawę) Tapiokę gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, aż kuleczki będą przezroczyste. Długość gotowania zależy od wielkości perełek - małe gotują się około 20 minut, duże ponad 30. Ważne, żeby perełki tapioki wrzucać do wrzątku i co jakiś czas mieszać aby się nie sklejały. Po ugotowaniu przelewamy je zimną wodą i mieszamy. Do szklanek wlewamy syrop, wkładamy kulki, zalewamy mlekiem (może być spienione). Na koniec dolewamy kawę. Jeśli chcecie zachować warstwy, espresso należy wlewać powoli po łyżeczce.  Taką kawą na pewno zaskoczycie swoich gości ;)

Krem ziemniaczany z chipsem chorizo

 

Zupa-krem z ziemniaków, doprawiona chrzanem, podana z groszkiem ptysiowym i chipsami z kiełbasy chorizo. 

Składniki (dla 6 osób):

  • Ziemniaki - 10 szt
  • Marchew - 1 szt
  • Bulion (dowolny) - ok 2l
  • Chrzan tarty - 2 płaskie łyżki
  • Śmietana 12% lub 18% - 2 łyżki
  • Przyprawy: pieprz, pieprz ziołowy, mielony korzeń lubczyku, przyprawa do ziemniaków, chilli chipotle
  • Ziele angielskie - 5szt
  • Gorczyca - 1 łyżeczka
  • Koperek - 2 łyżki
  • Kiełbasa chorizo - cienkie plasterki - 100g
  • Groszek ptysiowy

 

Plasterki kiełbasy kładziemy na rozgrzanej patelni i smażymy, aż będą chrupiące. Odsączamy na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu.


Ziele angielskie i gorczycę ucieramy w moździerzu. Mieszamy z resztą przypraw.

Marchew - ziemniaki obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Zalewamy bulionem (lekko powyżej linii warzyw) i gotujemy, aż ziemniaki będą miękkie. Miksujemy, jeśli krem jest bardzo gęsty dolewamy trochę bulionu lub wody. Dodajemy chrzan i przyprawy do smaku. Gotujemy jeszcze 5 minut. Na końcu dodajemy śmietanę i koperek.

Zupę podajemy z chipsami i groszkiem ptysiowym.


 

 

Komentarze

  1. Ingredients are very rich. Looks very delicious. Have a wonderful day.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty