Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Krokiety z pieczarkami, mozzarellą i Grana Padano

Krokiety z pieczarkami, aromatycznym, intensywnym serem dojrzewającym i ciągnącą się mozzarellą. Koniecznie wypróbujcie taką wariację krokietów! Składniki: Naleśniki - 8-10 sztuk: Mąka pszenna - 360g Jajko - 3szt Woda - 1,5 szklanki Mleko - 370ml Cukier - 1 płaska łyżeczka Sól - szczypta Olej do smażenia Farsz: Pieczarki - 700g Cebula - 2szt Olej - 1 łyżeczka Sól i pieprz do smaku Mozzarella - 250g (2 kulki) Grana Padano tarty - 4 łyżki Chipotle suszone, mielone - 1/2 łyżeczki Do panierowania: Mąka pszenna Bułka tarta Jajko - 2szt Olej do smażenia krokietów Składniki na naleśniki: mąkę, jajka, wodę, mleko, cukier i sól dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie znów mieszamy i możemy smażyć. Patelnię smarujemy lekko olejem, nalewamy porcję ciasta i smażymy z obu stron. Naleśniki powinny być cienkie. Po usmażeniu naleśniki układamy jeden na drugim i pozostawiamy do ostudzenia. Szykujemy farsz. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w kostkę. Na oleju smażymy...

Gofry orkiszowe na jogurcie


 Chrupiące gofry w nieco zdrowszej wersji. Z mąki orkiszowej, podane z jogurtem i owocami.  

Składniki na ok 10 szt:

  • Mąka orkiszowa - 200g
  • Mąka ziemniaczana - 40g
  • Jajka - 2szt
  • Jogurt naturalny - 250ml
  • Olej - 2 łyżki + do nasmarowania gofrownicy
  • Cukier - 3 łyżki
  • Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • Mleko - 100ml
  • Dodatki:
  • Jogurt naturalny - 4 łyżki
  • Cukier waniliowy - 3 łyżeczki
  • Dowolne owoce - u mnie jagody
  • Opcjonalnie do posypania: wiórki czekolady lub cukier puder

Białka jaj ubijamy. Resztę składników na gofry mieszamy mikserem lub trzepaczką. Na końcu dodajemy ubite białka i delikatnie mieszamy.
Gofry pieczemy, aż nie będą ładnie odchodziły od gofrownicy.
Jeśli masa na gofry bardzo zgęstnieje, można w międzyczasie dodać jeszcze 1 łyżkę mleka.

Jogurt naturalny mieszamy z cukrem waniliowym.

Gofry polewamy jogurtem, posypujemy owocami i ewentualnie czekoladą lub pudrem.


 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty