Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pasta z pieczonego łososia z koperkiem

Pyszna i zdrowa pasta kanapkowa z łososiem i koperkiem. To świetny przepis na konkretne śniadanie. Składniki: Łosoś - 250g Olej - 1 łyżeczka Jajko - 2szt Ogórek kiszony - 1szt duża Majonez - 1 łyżka Musztarda - 1 łyżeczka Sok z cytryny - 1/2 łyżeczki Sól i pieprz - do smaku Koperek siekany - 1 łyżka Łososia smarujemy olejem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Po lekkim ostudzeniu łososia rozgniatamy widelcem. Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu kroimy w kostkę. Ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę.  Łączymy łososia, jajka, ogórka, majonez, musztardę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Pastę podajemy po schłodzeniu.  

Gofry orkiszowe na jogurcie


 Chrupiące gofry w nieco zdrowszej wersji. Z mąki orkiszowej, podane z jogurtem i owocami.  

Składniki na ok 10 szt:

  • Mąka orkiszowa - 200g
  • Mąka ziemniaczana - 40g
  • Jajka - 2szt
  • Jogurt naturalny - 250ml
  • Olej - 2 łyżki + do nasmarowania gofrownicy
  • Cukier - 3 łyżki
  • Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • Mleko - 100ml
  • Dodatki:
  • Jogurt naturalny - 4 łyżki
  • Cukier waniliowy - 3 łyżeczki
  • Dowolne owoce - u mnie jagody
  • Opcjonalnie do posypania: wiórki czekolady lub cukier puder

Białka jaj ubijamy. Resztę składników na gofry mieszamy mikserem lub trzepaczką. Na końcu dodajemy ubite białka i delikatnie mieszamy.
Gofry pieczemy, aż nie będą ładnie odchodziły od gofrownicy.
Jeśli masa na gofry bardzo zgęstnieje, można w międzyczasie dodać jeszcze 1 łyżkę mleka.

Jogurt naturalny mieszamy z cukrem waniliowym.

Gofry polewamy jogurtem, posypujemy owocami i ewentualnie czekoladą lub pudrem.


 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty