Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Krokiety z pieczarkami, mozzarellą i Grana Padano

Krokiety z pieczarkami, aromatycznym, intensywnym serem dojrzewającym i ciągnącą się mozzarellą. Koniecznie wypróbujcie taką wariację krokietów! Składniki: Naleśniki - 8-10 sztuk: Mąka pszenna - 360g Jajko - 3szt Woda - 1,5 szklanki Mleko - 370ml Cukier - 1 płaska łyżeczka Sól - szczypta Olej do smażenia Farsz: Pieczarki - 700g Cebula - 2szt Olej - 1 łyżeczka Sól i pieprz do smaku Mozzarella - 250g (2 kulki) Grana Padano tarty - 4 łyżki Chipotle suszone, mielone - 1/2 łyżeczki Do panierowania: Mąka pszenna Bułka tarta Jajko - 2szt Olej do smażenia krokietów Składniki na naleśniki: mąkę, jajka, wodę, mleko, cukier i sól dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie znów mieszamy i możemy smażyć. Patelnię smarujemy lekko olejem, nalewamy porcję ciasta i smażymy z obu stron. Naleśniki powinny być cienkie. Po usmażeniu naleśniki układamy jeden na drugim i pozostawiamy do ostudzenia. Szykujemy farsz. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w kostkę. Na oleju smażymy...

Udka pieczone Jamaican Jerk


Jamaican Jerk to karaibska mieszanka ziół i przypraw. Nadaje słodko-pikantny smak i wspaniały aromat. Udka wyszły przepyszne, soczyste z chrupiącą skórką.

Składniki:

  • Udka kurczaka - 3 - 4 szt
  • Cebula - 2szt
  • Sok z połowy limonki (opcjonalnie)
  • Przyprawa Jamaican Jerk - 25g, ja użyłam gotowej, w której skład wchodzi:
  • cukier trzcinowy, ziele angielskie, tymianek, skórka cytrynowa i pomarańczowa, cebula i sól morska, chilli, pieprz czarny, cynamon, nać pietruszki, gałka muszkatołowa. 
  • Olej - 1 łyżka
  • + rękaw do pieczenia

Przyprawę mieszamy z olejem i limonką. Smarujemy udka i odstawiamy na kilka godzin, a najlepiej na całą noc, do lodówki. Wyciągamy je co najmniej godzinę przed pieczeniem.

Do rękawa do pieczenia wkładamy kurczaka i pokrojone w ćwiartki cebule. Zamykamy rękaw, nakłuwamy górę. Pieczemy w 180 stopniach przez 1 godzinę. Wyciągamy i przecinamy rękaw. Wstawiamy na kolejne 20-30 minut, aż kurczak uzyska odpowiednio chrupką skórkę.

Podajemy z frytkami i surówką.  


 

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty