Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Krem z palonej białej czekolady

Próbowaliście kiedyś palonej białej czekolady? Jeśli nie, to koniecznie musicie nadrobić. W smaku przypomina nieco karmel, ale z delikatną nutką goryczy i kawowego aromatu. Jest wyśmienita! Ten prosty deser na pewno zachwyci każdego. Składniki na 4 porcje: Biała czekolada - 100g Śmietanka 30 lub 36% - 200g Mascarpone - 120g Dodatkowo: Biszkopty okrągłe - 10szt Kawa espresso - 2 porcje (około 60ml) Kakao do posypania Białą czekoladę dzielimy na kostki. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 150 stopniach (najlepiej góra-dół) przez 6-8 minut. Pilnujemy w tym czasie, aby się nie przypaliła - powinna być lekko zarumieniona, ale nie brązowa. Jeśli jest zupełnie biała, dopiekamy jeszcze 2 minuty. Śmietankę podgrzewamy, prawie do zagotowania. Dodajemy kostki jeszcze ciepłej czekolady. Mieszamy bardzo dokładnie, w razie potrzeby podgrzewamy (nie doprowadzamy do wrzenia!). Studzimy, przelewamy przez sitko. Wkładamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Prz

Udka pieczone Jamaican Jerk


Jamaican Jerk to karaibska mieszanka ziół i przypraw. Nadaje słodko-pikantny smak i wspaniały aromat. Udka wyszły przepyszne, soczyste z chrupiącą skórką.

Składniki:

  • Udka kurczaka - 3 - 4 szt
  • Cebula - 2szt
  • Sok z połowy limonki (opcjonalnie)
  • Przyprawa Jamaican Jerk - 25g, ja użyłam gotowej, w której skład wchodzi:
  • cukier trzcinowy, ziele angielskie, tymianek, skórka cytrynowa i pomarańczowa, cebula i sól morska, chilli, pieprz czarny, cynamon, nać pietruszki, gałka muszkatołowa. 
  • Olej - 1 łyżka
  • + rękaw do pieczenia

Przyprawę mieszamy z olejem i limonką. Smarujemy udka i odstawiamy na kilka godzin, a najlepiej na całą noc, do lodówki. Wyciągamy je co najmniej godzinę przed pieczeniem.

Do rękawa do pieczenia wkładamy kurczaka i pokrojone w ćwiartki cebule. Zamykamy rękaw, nakłuwamy górę. Pieczemy w 180 stopniach przez 1 godzinę. Wyciągamy i przecinamy rękaw. Wstawiamy na kolejne 20-30 minut, aż kurczak uzyska odpowiednio chrupką skórkę.

Podajemy z frytkami i surówką.  


 

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty