Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pasta z pieczonego łososia z koperkiem

Pyszna i zdrowa pasta kanapkowa z łososiem i koperkiem. To świetny przepis na konkretne śniadanie. Składniki: Łosoś - 250g Olej - 1 łyżeczka Jajko - 2szt Ogórek kiszony - 1szt duża Majonez - 1 łyżka Musztarda - 1 łyżeczka Sok z cytryny - 1/2 łyżeczki Sól i pieprz - do smaku Koperek siekany - 1 łyżka Łososia smarujemy olejem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Po lekkim ostudzeniu łososia rozgniatamy widelcem. Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu kroimy w kostkę. Ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę.  Łączymy łososia, jajka, ogórka, majonez, musztardę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Pastę podajemy po schłodzeniu.  

Udka pieczone Jamaican Jerk


Jamaican Jerk to karaibska mieszanka ziół i przypraw. Nadaje słodko-pikantny smak i wspaniały aromat. Udka wyszły przepyszne, soczyste z chrupiącą skórką.

Składniki:

  • Udka kurczaka - 3 - 4 szt
  • Cebula - 2szt
  • Sok z połowy limonki (opcjonalnie)
  • Przyprawa Jamaican Jerk - 25g, ja użyłam gotowej, w której skład wchodzi:
  • cukier trzcinowy, ziele angielskie, tymianek, skórka cytrynowa i pomarańczowa, cebula i sól morska, chilli, pieprz czarny, cynamon, nać pietruszki, gałka muszkatołowa. 
  • Olej - 1 łyżka
  • + rękaw do pieczenia

Przyprawę mieszamy z olejem i limonką. Smarujemy udka i odstawiamy na kilka godzin, a najlepiej na całą noc, do lodówki. Wyciągamy je co najmniej godzinę przed pieczeniem.

Do rękawa do pieczenia wkładamy kurczaka i pokrojone w ćwiartki cebule. Zamykamy rękaw, nakłuwamy górę. Pieczemy w 180 stopniach przez 1 godzinę. Wyciągamy i przecinamy rękaw. Wstawiamy na kolejne 20-30 minut, aż kurczak uzyska odpowiednio chrupką skórkę.

Podajemy z frytkami i surówką.  


 

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty