Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Bubble coffee - kawa z kuleczkami tapioki

Bubble coffee czyli mleczna kawa z kulkami tapioki, to napój, który przez ostatnich kilka lat stał się szalenie popularny. Samodzielne zrobienie go w domu jest bardzo proste i łatwo dostosować go do własnych preferencji smakowych. Składniki: Tapioka perełki - 2 łyżki Mleko - 300ml Espresso - 2 porcje po 30ml Syrop smakowy, u mnie kokosowy - 2 łyżeczki (lub więcej, jeśli lubicie słodką kawę) Tapiokę gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, aż kuleczki będą przezroczyste. Długość gotowania zależy od wielkości perełek - małe gotują się około 20 minut, duże ponad 30. Ważne, żeby perełki tapioki wrzucać do wrzątku i co jakiś czas mieszać aby się nie sklejały. Po ugotowaniu przelewamy je zimną wodą i mieszamy. Do szklanek wlewamy syrop, wkładamy kulki, zalewamy mlekiem (może być spienione). Na koniec dolewamy kawę. Jeśli chcecie zachować warstwy, espresso należy wlewać powoli po łyżeczce.  Taką kawą na pewno zaskoczycie swoich gości ;)

Gulasz z ozorem z szybkowaru


Ozory to świetne i niedoceniane podroby! Ich mięso jest pyszne, delikatne i przy odpowiednim czasie gotowania rozpływa się w ustach. Ten przepis powinien zasmakować nie tylko fanom podrobów. 

Czas gotowania znacząco skróciłam, dzięki użyciu szybkowaru. Po godzinie mięso było już miękkie, a skóra odchodziła. 

Składniki (na 4 porcje):

  • Ozory wieprzowe - 2szt
  • Marchew - 1szt
  • Cebula suszone - 1 łyżka
  • Liść laurowy - 3szt, ziele angielskie - 5szt, goździki - 6szt

  • Papryka - 2szt
  • Cebula - 1szt
  • Pieczarki - 5szt
  • Kasza jęczmienna - 150g
  • Ogórki kiszone - 3szt
  • Bulion - 1l
  • Musztarda - 1 łyżka
  • Chrzan tarty - 2 łyżki
  • Sos sojowy - 1 łyżka
  • Przyprawy:
  • pieprz, pieprz ziołowy, papryka słodka, ostra i wędzona

Ozory dokładnie myjemy. Przed obróbką, należy z ozorów wyciąć gruczoły ślinowe - ja kupiłam ozory już bez nich, ale najlepiej zapytać przy zakupie.

Ozory wkładamy do szybkowara, zalewamy wodą ok 2cm ponad mięso, dodajemy marchew, suszoną cebulę, liście laurowe, ziele angielskie i goździki. Gotujemy 1 godzinę od momentu uszczelnienia się szybkowaru.
Po tym czasie garnek chłodzimy, kiedy ciśnienie opadnie wyciągamy ozory. Woda z gotowania ozorów już nam się nie przyda. Przelewamy ozory zimną wodą. Zdejmujemy skórę - powinna odejść bez problemu. Ozory kroimy na plasterki.

W garnku gotujemy bulion, dodajemy ozorki, pokrojone pieczarki, paprykę, cebulę i kaszę. Jeśli bulionu jest za mało, dolewamy wody. Dodajemy chrzan, musztardę i przyprawy. Kiedy kasza będzie już miękka, dodajemy pokrojone w kostkę ogórki kiszone. Gotujemy jeszcze 10-15 minut. Doprawiamy do smaku. 


 

Komentarze

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty