Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Rose matcha latte

Bogata w antyoksydanty zielona herbata matcha w wersji latte z dodatkiem syropu różanego. To połączenie to idealny balans smaków i do tego rewelacyjny wygląd! Składniki na 1 porcję: Matcha - 2g Mleko (krowie lub roślinne) - 150ml Syrop różany (u mnie domowy) - 1 łyżka Cukier różany do dekoracji Będzie ci także potrzebny chasen lub spieniacz do mleka. Sproszkowaną herbatę przesiewamy przez sitko. Zalewamy wodą (około 100ml) o temperaturze 80 stopni. Mieszamy chasenem lub spieniaczem do mleka.  Mleko podgrzewamy i spieniamy, aby powstała gęsta pianka. Do szklanki nalewamy syrop różany, powoli wlewamy mleko. Następnie delikatnie wlewamy zieloną herbatę, najlepiej lać po łyżce opartej o wewnętrzną stronę szklanki. Dzięki temu powstanie zielona warstwa pomiędzy mlekiem a mleczną pianką. Całość dekorujemy różanym cukrem. W lecie herbatę można podać na zimno - bez podgrzewania mleka i z dodatkiem kostek lodu.  

Pieczony omlet obiadowy (gyros)

Omlet z kiełbaską, pieczarkami i warzywami, zapiekany z serem. Pyszny i prosty obiad w pół godziny.

Składniki na 2 porcje:

  • Jajka - 5-6 szt
  • Mleko - 1 łyżka
  • Bułka tarta - 3 łyżki
  • Olej - 1 łyżka
  • Ser żółty - 50g
  • Kiełbaska drobiowa - 80g (u mnie 2 cienkie kiełbaski)
  • Pieczarki - 3szt
  • Cebula - 1 mała
  • Brokuł - 100g
  • Kukurydza - 30g
  • Oliwki - 10szt
  • Sos pomidorowy - 1 łyżka
  • Przyprawa gyros - 1 łyżka
  • Pieprz do smaku

Kiełbaskę, pieczarki, brokuła, cebulę i oliwki kroimy dowolnie.

Używamy patelni, którą można potem włożyć do piekarnika. Na oleju przesmażamy kiełbaskę. Dodajemy cebulę, pieczarki, brokuła, oliwki i kukurydzę. Trzymamy pod przykryciem, na małym ogniu, często mieszając. Kiedy cebula będzie szklista, a kiełbaska ładnie obsmażona, dodajemy przyprawę gyros i sos pomidorowy. Zdejmujemy pokrywkę i odparowujemy nadmiar sosu.


Ser żółty kroimy lub ścieramy.

Jajka mieszamy trzepaczką z mlekiem. Dodajemy bułkę tartą i połowę sera. Mieszamy. Masą jajeczną zalewamy warzywa z kiełbaską. Na górę wysypujemy resztę sera. 


Omlet pieczemy w 200 stopniach przez 15-20 minut.


  

 


 

Komentarze

  1. Ależ ciekawy przepis, pysznie to wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Omelette is my favourite food! Ingredients are very rich. I like it especially in breakfast. Happy day.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty