Polecane
Krokiety z pieczarkami, aromatycznym, intensywnym serem dojrzewającym i ciągnącą się mozzarellą. Koniecznie wypróbujcie taką wariację krokietów! Składniki: Naleśniki - 8-10 sztuk: Mąka pszenna - 360g Jajko - 3szt Woda - 1,5 szklanki Mleko - 370ml Cukier - 1 płaska łyżeczka Sól - szczypta Olej do smażenia Farsz: Pieczarki - 700g Cebula - 2szt Olej - 1 łyżeczka Sól i pieprz do smaku Mozzarella - 250g (2 kulki) Grana Padano tarty - 4 łyżki Chipotle suszone, mielone - 1/2 łyżeczki Do panierowania: Mąka pszenna Bułka tarta Jajko - 2szt Olej do smażenia krokietów Składniki na naleśniki: mąkę, jajka, wodę, mleko, cukier i sól dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie znów mieszamy i możemy smażyć. Patelnię smarujemy lekko olejem, nalewamy porcję ciasta i smażymy z obu stron. Naleśniki powinny być cienkie. Po usmażeniu naleśniki układamy jeden na drugim i pozostawiamy do ostudzenia. Szykujemy farsz. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w kostkę. Na oleju smażymy...
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Etykiety
Ciasto z kompotu wigilijnego
Mamy kwiecień, a ja właśnie przerabiam resztki z Bożego Narodzenia :D Ciasto z owoców pozostałych po wigilijnym kompocie jest wilgotne, mocno
kakaowe z piernikowym aromatem. Fantastyczne danie zero waste!
Składniki na standardową keksówkę:
- Owoce suszone z kompotu wigilijnego - 1kg
- Jajko - 2szt
- Mąka pszenna - 3 łyżki
- Przyprawa korzenna - 1 łyżeczka
- Cukier waniliowy - 1 łyżka
- Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
- Sól - szczypta
- Aromat rumowy - kilka kropel
- Olej do nasmarowania formy
- Polewa:
- Czekolada - 70g
- Kokos
Owoce po bożonarodzeniowym kompocie warto zamrozić
i wykorzystać potem do upieczenia takiego ciasta. Ważne, aby przed
mrożeniem owoce mocno wycisnąć z nadmiaru płynu. Im bardziej różnorodne
owoce tym lepiej, u mnie były to: suszone śliwki, jabłka, gruszki, figi,
rodzynki, daktyle. Po rozmrożeniu już pachniało świętami!
Owoce miksujemy blenderem. Nie musi być bardzo dokładanie. Kawałki owoców w cieście są jak najbardziej dopuszczalne.
Mieszamy z pozostałymi składnikami ciasta i mieszamy łyżką.
Wykładamy do natłuszczonej formy keksowej. Pieczemy w 175 stopniach przez 50 minut. Ciasto zostawiamy do ostudzenia.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Polewamy ciasto i obsypujemy kokosem. Ciasto wkładamy do lodówki na całą noc.
Ciasto pozostaje bardzo wilgotne, ale po schłodzeniu kroi się bez problemu.
Komentarze
Popularne posty
Świetna marynata do karkówki
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Ingredients are so rich. Looks really healthy and delicious!
OdpowiedzUsuń