Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Bubble coffee - kawa z kuleczkami tapioki

Bubble coffee czyli mleczna kawa z kulkami tapioki, to napój, który przez ostatnich kilka lat stał się szalenie popularny. Samodzielne zrobienie go w domu jest bardzo proste i łatwo dostosować go do własnych preferencji smakowych. Składniki: Tapioka perełki - 2 łyżki Mleko - 300ml Espresso - 2 porcje po 30ml Syrop smakowy, u mnie kokosowy - 2 łyżeczki (lub więcej, jeśli lubicie słodką kawę) Tapiokę gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, aż kuleczki będą przezroczyste. Długość gotowania zależy od wielkości perełek - małe gotują się około 20 minut, duże ponad 30. Ważne, żeby perełki tapioki wrzucać do wrzątku i co jakiś czas mieszać aby się nie sklejały. Po ugotowaniu przelewamy je zimną wodą i mieszamy. Do szklanek wlewamy syrop, wkładamy kulki, zalewamy mlekiem (może być spienione). Na koniec dolewamy kawę. Jeśli chcecie zachować warstwy, espresso należy wlewać powoli po łyżeczce.  Taką kawą na pewno zaskoczycie swoich gości ;)

Ciasteczka kruche Lentilki


 Idealnie kruche ciasteczka z kolorowymi Lentilkami. Zajadać się nimi będą nie tylko dzieci.

Składniki na 16 szt:

  • Masło w temperaturze pokojowej - 150g
  • Mąka pszenna - 300g
  • Cukier - 120g
  • Jajko - 1szt
  • Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • Mleko - 2 łyżki
  • Lentilki (Lentilky) - 80g

 Masło ucieramy z cukrem. Dodajemy po kolei resztę składników. Zagniatamy ręcznie lub z pomocą miksera. Mieszamy krótko, tylko aby składniki się połączyły.

Z ciasta odrywamy kawałki, formujemy kulki, spłaszczamy lekko i kładziemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ciastka rozkładamy w dużych odległościach od siebie, bo sporo urosną.

W każde ciasteczko wciskamy Lentilki. U mnie są 3, bo niestety kupiłam małą paczkę 30g. Spokojnie można do każdego ciasteczka dać 4 Lentilki.

Pieczemy w 180 stopniach przez 20 minut.

Ciasteczka muszą ostygnąć, a najlepsze są następnego dnia.


 

 

 

Komentarze

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty