Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Bubble coffee - kawa z kuleczkami tapioki

Bubble coffee czyli mleczna kawa z kulkami tapioki, to napój, który przez ostatnich kilka lat stał się szalenie popularny. Samodzielne zrobienie go w domu jest bardzo proste i łatwo dostosować go do własnych preferencji smakowych. Składniki: Tapioka perełki - 2 łyżki Mleko - 300ml Espresso - 2 porcje po 30ml Syrop smakowy, u mnie kokosowy - 2 łyżeczki (lub więcej, jeśli lubicie słodką kawę) Tapiokę gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, aż kuleczki będą przezroczyste. Długość gotowania zależy od wielkości perełek - małe gotują się około 20 minut, duże ponad 30. Ważne, żeby perełki tapioki wrzucać do wrzątku i co jakiś czas mieszać aby się nie sklejały. Po ugotowaniu przelewamy je zimną wodą i mieszamy. Do szklanek wlewamy syrop, wkładamy kulki, zalewamy mlekiem (może być spienione). Na koniec dolewamy kawę. Jeśli chcecie zachować warstwy, espresso należy wlewać powoli po łyżeczce.  Taką kawą na pewno zaskoczycie swoich gości ;)

Migdałowo-miodowe ciastka z białek

 

Pyszny sposób na wykorzystanie pozostałych z innego dania białek. Ciasteczka są mocno migdałowe, otoczone w cukrze pudrze. 

Składniki (na ok 40szt):

  • Białko jaja kurzego - 6szt
  • Cukier brązowy - 2 łyżki
  • Miód - 2 łyżki
  • Mąka migdałowa - 300g
  • Mąka pszenna - 300g
  • Cukier puder do obtaczania
  • Siekane migdały do obsypania
  • Aromat migdałowy - kilka kropel (opcjonalnie)

 Białka z cukrem obijamy na sztywną pianę. Dokładamy miód i miksujemy do wymieszania. Na końcu dodajemy porcjami mąki i opcjonalnie aromat, miksujemy, aż ładnie się połączy. Masa będzie gęsta.

Ciasteczka nabieramy i formujemy rękami, albo łyżką. Każde ciasteczko otaczamy obficie w cukrze pudrze. Palcem robimy dziurkę i wsypujemy do niej siekane migdały.

Ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach przez 20 minut.

Ciasta muszą koniecznie poleżeć do następnego dnia - wtedy są najlepsze. Jeśli będą trzymane zamknięte zrobią się trochę miększe. Ja wolę twardsze i bardziej chrupiące więc zostawiam je na talerzu.


 

Komentarze

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty