Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pasta z pieczonego łososia z koperkiem

Pyszna i zdrowa pasta kanapkowa z łososiem i koperkiem. To świetny przepis na konkretne śniadanie. Składniki: Łosoś - 250g Olej - 1 łyżeczka Jajko - 2szt Ogórek kiszony - 1szt duża Majonez - 1 łyżka Musztarda - 1 łyżeczka Sok z cytryny - 1/2 łyżeczki Sól i pieprz - do smaku Koperek siekany - 1 łyżka Łososia smarujemy olejem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Po lekkim ostudzeniu łososia rozgniatamy widelcem. Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu kroimy w kostkę. Ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę.  Łączymy łososia, jajka, ogórka, majonez, musztardę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Pastę podajemy po schłodzeniu.  

Egzotyczne muffinki


 Bardzo miękkie, wilgotne i delikatne babeczki z ananasem, mango, kokosem i kardamonem. 

Składniki (wyszło mi 16 muffinek):

  • Mąka pszenna - 250g
  • Masło w temp pokojowej - 150g
  • Cukier - 150g
  • Jajka - 3szt
  • Proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
  • Sól - szczypta
  • Jogurt naturalny - 2 łyżki
  • Mango (może być mrożone) - 200g
  • Ananas (może być mrożony) - 200g
  • Wiórki kokosowe - 4 łyżki
  • Kardamon mielony - 1 łyżka
  • Do posypania przed pieczeniem - cukier kokosowy

Połowę mango i połowę ananasa miksujemy na gładką masę blenderem. Drugą połowę kroimy w kostkę.
Ciepłe masło ucieramy z cukrem. Miksując, dodajemy po kolei resztę składników: jajka, puree z owoców, jogurt, sól, kardamon, mąkę, proszek do pieczenia. Na końcu dodajemy kokos i pokrojone owoce, mieszamy łyżką.

Formę na muffinki wykładamy papilotkami i wylewamy do nich ciasto, zostawiając trochę miejsca na wyrośnięcie. Górę posypujemy cukrem kokosowym.  


Pieczemy w 180 stopniach 20-25 minut. Studzimy na kratce.

Najlepsze są następnego dnia.


 

 

Komentarze

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty