Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Szybki makaron z tofu i masłem orzechowym

Makaron wege/vegan w azjatyckim stylu z tofu i sosem z masłem orzechowym. Jest pyszny, aromatyczny i zrobicie go w 20 minut.  Składniki: Makaron wok noodle - 100g Tofu - 180g Por - 1szt Czosnek - 2 ząbki Papryczka ostra - 1szt Imbir korzeń - ok 2-3cm Olej sezamowy - 1 łyżka Sezam czarny i szczypiorek do dekoracji Sos orzechowy: Masło orzechowe - 1 łyżka Sos sojowy (najlepiej ciemny) - 1 łyżka Sos ostrygowy - 1 łyżka (w wersji wegańskiej pominąć) Sok z limonki - 1 łyżeczka Cukier - 1 łyżeczka Przygotowujemy sos. Łączymy masło orzechowe, sos sojowy, ostrygowy, sok z limonki i cukier, dokładnie mieszamy. Czosnek, imbir i papryczkę kroimy w drobną kostkę. Pora kroimy w plasterki. Wrzucamy razem na rozgrzany olej sezamowy i smażymy około 2 minuty, cały czas mieszając. Tofu trzemy na tarce o grubych oczkach i dorzucamy na patelnię. Smażymy, aż tofu lekko się zarumieni, zalewamy sosem. W międzyczasie gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ja używałam makaronu wok noodle, ale moż

Dutch baby ze śliwkami i kardamonem

 

Szybkie, proste i tanie danie z piekarnika. Duch baby - coś pomiędzy naleśnikiem a omletem, zapieczony ze śliwkami i korzennymi przyprawami. 

Składniki (na patelnię 28cm):

  • Jajka - 4szt
  • Mleko - 1/2 szklanki
  • Mąka - 90g (u mnie orkiszowa, ale może być dowolna)
  • Cukier - 1 łyżka (jeśli lubicie słodko - zwiększcie ilość cukru)
  • Masło - 1 łyżeczka
  • Śliwki - 8szt
  • Kardamon - 1/2 łyżeczki
  • Gałka muszkatołowa - 1/2 łyżeczki
  • Cukier puder do posypania

 Do tego dania potrzebna będzie nam patelnia, którą można używać w piekarniku.

Jajka ubijamy, dodajemy cukier, mąkę, mleko, kardamon i gałkę. Mieszamy.
Śliwki kroimy na ćwiartki. 


Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Wkładamy patelnię na 1 minutę, aby się nagrzała. Wyciągamy i smarujemy masłem. Na patelnię wylewamy ciasto i układamy na nim śliwki.
 

Naleśnika zapiekamy przez 20 minut. Boki ciasta mocno wyrosną, ale po wyciągnięciu z piekarnika opadną.
Przed podaniem naleśnik posypujemy obficie cukrem pudrem. 


 

 

Komentarze

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty