Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Szybki makaron z tofu i masłem orzechowym

Makaron wege/vegan w azjatyckim stylu z tofu i sosem z masłem orzechowym. Jest pyszny, aromatyczny i zrobicie go w 20 minut.  Składniki: Makaron wok noodle - 100g Tofu - 180g Por - 1szt Czosnek - 2 ząbki Papryczka ostra - 1szt Imbir korzeń - ok 2-3cm Olej sezamowy - 1 łyżka Sezam czarny i szczypiorek do dekoracji Sos orzechowy: Masło orzechowe - 1 łyżka Sos sojowy (najlepiej ciemny) - 1 łyżka Sos ostrygowy - 1 łyżka (w wersji wegańskiej pominąć) Sok z limonki - 1 łyżeczka Cukier - 1 łyżeczka Przygotowujemy sos. Łączymy masło orzechowe, sos sojowy, ostrygowy, sok z limonki i cukier, dokładnie mieszamy. Czosnek, imbir i papryczkę kroimy w drobną kostkę. Pora kroimy w plasterki. Wrzucamy razem na rozgrzany olej sezamowy i smażymy około 2 minuty, cały czas mieszając. Tofu trzemy na tarce o grubych oczkach i dorzucamy na patelnię. Smażymy, aż tofu lekko się zarumieni, zalewamy sosem. W międzyczasie gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ja używałam makaronu wok noodle, ale moż

Drożdżowa zapiekanka wiejska


 

Puszyste ciasto drożdżowe na maślance z pysznymi dodatkami: kiełbasą, cebulą, pieczarkami i kiszonymi ogórkami. 

Składniki:

  • Ciasto:
  • Maślanka - 400g
  • Mąka pszenna - 450g
  • Drożdże świeże - 15g
  • Cukier - 1 łyżka
  • Sól - 1 łyżeczka
  • Olej - 2 łyżki
  • Dodatki:
  • Kiełbasa - 200g
  • Cebula - 6szt małych
  • Pieczarki - 10szt
  • Ogórek kiszony - 4szt
  • Olej - 1 łyżka
  • Sól, pieprz, pieprz ziołowy, papryka słodka
  • Świeży tymianek i rozmaryn - po kilka gałązek
  • Sos pomidorowy - 3 łyżki

Maślankę lekko podgrzewamy. Dodajemy do niej cukier i drożdże, zostawiamy na kilka minut. Po tym czasie mieszamy z mąką, solą i olejem. Ciasto zagniatamy 5 minut - będzie dość klejące. Przykrywamy ściereczką lub folią i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę.

W tym czasie przygotowujemy farsz. Cebulę kroimy w piórka, kiełbasę i pieczarki w plasterki. Smażymy na oleju pod przykryciem, aż cebula będzie miękka, a kiełbasa ładnie przypieczona. Dodajemy pokrojone w plasterki ogórki kiszone, doprawiamy solą, pieprzem zwykłym i ziołowym i słodką papryką. Smażymy jeszcze 2 minuty.

Wyrośnięte ciasto wykładamy do formy. Przykrywamy ściereczką lub folią i odstawiamy jeszcze na 15 minut.
Ciasto smarujemy sosem pomidorowym i wykładamy farsz. Posypujemy świeżymi ziołami.

 


Pieczemy w 200 stopniach 30 - 35 minut. 

Ciasto jest najlepsze na świeżo, ale świetnie smakuje też na zimno.


 

 

Komentarze

  1. Wyglądem przypomina taką domową pizzę na grubym cieście, jaką dawno temu robiłam. Wyparły ją inne pizze, ale mnie często przypomina się smak tej dawnej. Patrząc na ten wypiek mam wrażenie, że może być smakiem zbliżony do tego z moich wspomnień. Koniecznie muszę porównać.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, to właśnie coś jak pizza na bardzo grubym cieście. Moja mama też taką robiła lata temu :)

      Usuń

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty