Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Soba z kurczakiem i pak choi

Soba z kurczakiem i pak choi

Gryczany makaron soba z kurczakiem w azjatyckim stylu. Z kapustą pak choi, porem i chrupiącymi grzybami mun. Całości dopełnia aromatyczny ciemny sos sojowy.

Składniki:

  • Makaron soba - 200g
  • Kurczak (u mnie polędwiczki) - 400g
  • Sól i pieprz
  • Olej - 1 łyżeczka
  • Mąka ziemniaczana - 1 łyżka
  • Cebula - 1szt
  • Czosnek - 3 ząbki
  • Por - 1szt
  • Marchew - 1szt
  • Grzyby mun - 20g
  • Papryka - 1/2 szt
  • Papryczka ostra - 1szt
  • Przyprawa do kuchni chińskiej - 1 łyżeczka
  • Sos sojowy ciemny - 2 łyżka
  • Sezam do posypania 


Przygotowujemy warzywa. Czosnek przeciskamy, cebulę kroimy w piórka, pora w plasterki. Marchew ścieramy obieraczką, pak choi kroimy na pół, a potem na paski. Paprykę kroimy na mniejsze kawałki, a papryczkę ostrą w drobną kosteczkę.

Grzyby mun zalewamy wrzątkiem, po 10 minutach wyciągamy i kroimy w paseczki.

Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Kurczaka kroimy na mniejsze kawałki. Solimy, pieprzymy, mieszamy z mąką ziemniaczaną i strzepujemy jej nadmiar. Smażymy na oleju, aż lekko się zarumieni. 

Dodajemy warzywa, grzyby i przyprawę. Smażymy kilka minut, często mieszając. Warzywa powinny tylko lekko zmięknąć. Dodajemy sos sojowy i makaron soba, smażymy jeszcze kilka minut dokładnie mieszając.

Przed podaniem posypujemy sezamem.


Komentarze

  1. Może dziwne pytanie ale czy da się czymś zastąpić sos sojowy? 😁 jest wiele fajnych przepisów ale niestety nie mogę spożywać soi.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można bez problemu zamienić na inny słony sos - rybny albo ostrygowy. Spokojnie, nie nadają rybnego aromatu i smakowo będą dobrze pasowac 😉

      Usuń

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty