Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Czekolada Dubajska

Czekolada Dubajska

Dubajska czekolada to ogromny przebój. I nie ma się czemu dziwić - mega chrupiący, mocno pistacjowy farsz zamknięty w czekoladzie. Koniecznie wypróbujcie mój przepis na ten smakołyk. Jedyny trudno dostępny składnik - ciasto kataifi - robimy z ciasta filo, które łatwiej kupić w większych marketach. Takim deserem z pewnością zaskoczycie swoją drugą połówkę na Walentynki!

Składniki:

  • Ciasto filo - 150g
  • Masło klarowane - 1 łyżka
  • Pasta pistacjowa - 200g
  • Czekolada (u mnie gorzka) - 200g


Ciasto filo można kupić w większych marketach. Jest w lodówkach, zapakowane podobnie jak ciasto francuskie. Do przepisu użyłam połowy paczki.

Ciasto kroimy w cienkie paski, potem jeszcze całość siekamy.

Czekolada Dubajska

Na patelni rozpuszczamy masło klarowane. Wsypujemy ciasto i smażymy, często mieszając, aż ciasto uzyska złoty kolor. Będzie wtedy bardzo chrupkie.

Odstawiamy do ostudzenia.

Czekolada Dubajska

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Ja użyłam czekolady gorzkiej, ale możecie użyć takiej jaką lubicie.

Teraz wybieramy foremki na czekoladę. Ważne, aby forma była dość głęboka, żeby czekolada miała dużo farszu. Ja zdecydowałam się na foremkę silikonową do muffinek w kształcie serc. 

Foremkę smarujemy czekoladą - spód i boki. Używałam do tego pędzelka silikonowego. Formę wkładamy do lodówki. Gdy czekolada się schłodzi, smarujemy jeszcze jedną warstwą czekolady. Znów chłodzimy.

Czekolada Dubajska

Ostudzone nitki ciasta mieszamy z kremem pistacjowym. Ja wybrałam gładki krem, ale może być także z kawałkami pistacji. Jeśli lubicie bardzo słodkie słodycze, możecie dodać trochę cukru do smaku.

Kiedy czekolada w foremkach dobrze się schłodzi, wkładamy porcje farszu do wysokości czekolady. Lekko dociskamy. Na górę znów lejemy czekoladę i rozprowadzamy. Znów wkładamy do lodówki, tym razem na dłuższy czas - najlepiej kilka godzin.

Czekolada Dubajska

Czekoladki (lub czekoladę) delikatnie wyciągamy z formy. Podajemy od razu po wyciągnięciu z lodówki.

Czekolada Dubajska

Czekolada Dubajska


Komentarze

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty