Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Krokiety z pieczarkami, mozzarellą i Grana Padano

Krokiety z pieczarkami, aromatycznym, intensywnym serem dojrzewającym i ciągnącą się mozzarellą. Koniecznie wypróbujcie taką wariację krokietów! Składniki: Naleśniki - 8-10 sztuk: Mąka pszenna - 360g Jajko - 3szt Woda - 1,5 szklanki Mleko - 370ml Cukier - 1 płaska łyżeczka Sól - szczypta Olej do smażenia Farsz: Pieczarki - 700g Cebula - 2szt Olej - 1 łyżeczka Sól i pieprz do smaku Mozzarella - 250g (2 kulki) Grana Padano tarty - 4 łyżki Chipotle suszone, mielone - 1/2 łyżeczki Do panierowania: Mąka pszenna Bułka tarta Jajko - 2szt Olej do smażenia krokietów Składniki na naleśniki: mąkę, jajka, wodę, mleko, cukier i sól dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie znów mieszamy i możemy smażyć. Patelnię smarujemy lekko olejem, nalewamy porcję ciasta i smażymy z obu stron. Naleśniki powinny być cienkie. Po usmażeniu naleśniki układamy jeden na drugim i pozostawiamy do ostudzenia. Szykujemy farsz. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w kostkę. Na oleju smażymy...

Czekolada Dubajska

Czekolada Dubajska

Dubajska czekolada to ogromny przebój. I nie ma się czemu dziwić - mega chrupiący, mocno pistacjowy farsz zamknięty w czekoladzie. Koniecznie wypróbujcie mój przepis na ten smakołyk. Jedyny trudno dostępny składnik - ciasto kataifi - robimy z ciasta filo, które łatwiej kupić w większych marketach. Takim deserem z pewnością zaskoczycie swoją drugą połówkę na Walentynki!

Składniki:

  • Ciasto filo - 150g
  • Masło klarowane - 1 łyżka
  • Pasta pistacjowa - 200g
  • Czekolada (u mnie gorzka) - 200g


Ciasto filo można kupić w większych marketach. Jest w lodówkach, zapakowane podobnie jak ciasto francuskie. Do przepisu użyłam połowy paczki.

Ciasto kroimy w cienkie paski, potem jeszcze całość siekamy.

Czekolada Dubajska

Na patelni rozpuszczamy masło klarowane. Wsypujemy ciasto i smażymy, często mieszając, aż ciasto uzyska złoty kolor. Będzie wtedy bardzo chrupkie.

Odstawiamy do ostudzenia.

Czekolada Dubajska

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Ja użyłam czekolady gorzkiej, ale możecie użyć takiej jaką lubicie.

Teraz wybieramy foremki na czekoladę. Ważne, aby forma była dość głęboka, żeby czekolada miała dużo farszu. Ja zdecydowałam się na foremkę silikonową do muffinek w kształcie serc. 

Foremkę smarujemy czekoladą - spód i boki. Używałam do tego pędzelka silikonowego. Formę wkładamy do lodówki. Gdy czekolada się schłodzi, smarujemy jeszcze jedną warstwą czekolady. Znów chłodzimy.

Czekolada Dubajska

Ostudzone nitki ciasta mieszamy z kremem pistacjowym. Ja wybrałam gładki krem, ale może być także z kawałkami pistacji. Jeśli lubicie bardzo słodkie słodycze, możecie dodać trochę cukru do smaku.

Kiedy czekolada w foremkach dobrze się schłodzi, wkładamy porcje farszu do wysokości czekolady. Lekko dociskamy. Na górę znów lejemy czekoladę i rozprowadzamy. Znów wkładamy do lodówki, tym razem na dłuższy czas - najlepiej kilka godzin.

Czekolada Dubajska

Czekoladki (lub czekoladę) delikatnie wyciągamy z formy. Podajemy od razu po wyciągnięciu z lodówki.

Czekolada Dubajska

Czekolada Dubajska


Komentarze

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty