Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Zupa ogonowa z pieczarkami - przepis do szybkowaru

Pyszna i aromatyczna zupa na ogonie. Z pieczarkami i dużą ilością warzyw. To bardzo konkretna pozycja, idealna na zimniejsze dni. Składniki: Ogon wieprzowy lub wołowy - ok 500g Marchew - 2szt Pietruszka - 1szt Seler - 1/4 szt Cebula - 3szt Pieczarki - 8szt Pomidory krojone - 400g Koncentrat pomidorowy - 1 łyżeczka Ziemniaki - 4szt Liście laurowe - 4szt Ziele angielskie - 6szt Lubczyk korzeń suszony - 1 łyżeczka Sos sojowy - 1 łyżka Pieprz do smaku  Bulion z ogonów przygotowałam w szybkowarze, dzięki czemu znacznie skróciłam czas gotowania.  Do koszyczka w szybkowarze wkładamy ogon, ziele, liście, wsypujemy mielony korzeń lubczyku. Zalewamy wodą i zamykamy szybkowar. Gotujemy do złapania ciśnienia, zmniejszamy ogień. Gotujemy dalej na małym ogniu 30 minut jeśli używamy ogona wieprzowego i 45 minut jeśli wołowego.  Jeśli nie macie szybkowaru, bulion należy gotować około 2 godziny. W międzyczasie szykujemy warzywa - marchew, pietruszkę i seler obieramy i kroimy. Cebulę kroim...

Gorąca czekolada z piankami

Gorąca czekolada z piankami

Kremowa gorąca czekolada z piankami marshmallow. Pod wpływem temperatury pianki lekko się rozpuszczają, tworząc słodką kołderkę. To genialny napój na zimne wieczory.

Składniki na 3-4 porcje:

  • Czekolada - 150g (najlepiej gorzka)
  • Śmietanka 30% - 200ml
  • Mleko - 100ml
  • Małe pianki marshmallow - 3 garście

Mleko ze śmietanką podgrzewamy prawie do zagotowania. Zdejmujemy z ognia. Dodajemy podzieloną na kostki czekoladę. Bardzo dokładanie mieszamy, aż czekolada całkowicie się rozpuści. W razie potrzeby jeszcze trochę podgrzewamy.

Czekoladę wlewamy do 3-4 filiżanek. Każdą posypujemy porcję pianek. Podajemy od razu.

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty