Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Krokiety z pieczarkami, mozzarellą i Grana Padano

Krokiety z pieczarkami, aromatycznym, intensywnym serem dojrzewającym i ciągnącą się mozzarellą. Koniecznie wypróbujcie taką wariację krokietów! Składniki: Naleśniki - 8-10 sztuk: Mąka pszenna - 360g Jajko - 3szt Woda - 1,5 szklanki Mleko - 370ml Cukier - 1 płaska łyżeczka Sól - szczypta Olej do smażenia Farsz: Pieczarki - 700g Cebula - 2szt Olej - 1 łyżeczka Sól i pieprz do smaku Mozzarella - 250g (2 kulki) Grana Padano tarty - 4 łyżki Chipotle suszone, mielone - 1/2 łyżeczki Do panierowania: Mąka pszenna Bułka tarta Jajko - 2szt Olej do smażenia krokietów Składniki na naleśniki: mąkę, jajka, wodę, mleko, cukier i sól dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie znów mieszamy i możemy smażyć. Patelnię smarujemy lekko olejem, nalewamy porcję ciasta i smażymy z obu stron. Naleśniki powinny być cienkie. Po usmażeniu naleśniki układamy jeden na drugim i pozostawiamy do ostudzenia. Szykujemy farsz. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w kostkę. Na oleju smażymy...

Gorąca czekolada z piankami

Gorąca czekolada z piankami

Kremowa gorąca czekolada z piankami marshmallow. Pod wpływem temperatury pianki lekko się rozpuszczają, tworząc słodką kołderkę. To genialny napój na zimne wieczory.

Składniki na 3-4 porcje:

  • Czekolada - 150g (najlepiej gorzka)
  • Śmietanka 30% - 200ml
  • Mleko - 100ml
  • Małe pianki marshmallow - 3 garście

Mleko ze śmietanką podgrzewamy prawie do zagotowania. Zdejmujemy z ognia. Dodajemy podzieloną na kostki czekoladę. Bardzo dokładanie mieszamy, aż czekolada całkowicie się rozpuści. W razie potrzeby jeszcze trochę podgrzewamy.

Czekoladę wlewamy do 3-4 filiżanek. Każdą posypujemy porcję pianek. Podajemy od razu.

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty