Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Rose matcha latte

Bogata w antyoksydanty zielona herbata matcha w wersji latte z dodatkiem syropu różanego. To połączenie to idealny balans smaków i do tego rewelacyjny wygląd! Składniki na 1 porcję: Matcha - 2g Mleko (krowie lub roślinne) - 150ml Syrop różany (u mnie domowy) - 1 łyżka Cukier różany do dekoracji Będzie ci także potrzebny chasen lub spieniacz do mleka. Sproszkowaną herbatę przesiewamy przez sitko. Zalewamy wodą (około 100ml) o temperaturze 80 stopni. Mieszamy chasenem lub spieniaczem do mleka.  Mleko podgrzewamy i spieniamy, aby powstała gęsta pianka. Do szklanki nalewamy syrop różany, powoli wlewamy mleko. Następnie delikatnie wlewamy zieloną herbatę, najlepiej lać po łyżce opartej o wewnętrzną stronę szklanki. Dzięki temu powstanie zielona warstwa pomiędzy mlekiem a mleczną pianką. Całość dekorujemy różanym cukrem. W lecie herbatę można podać na zimno - bez podgrzewania mleka i z dodatkiem kostek lodu.  

Gorąca czekolada z piankami

Gorąca czekolada z piankami

Kremowa gorąca czekolada z piankami marshmallow. Pod wpływem temperatury pianki lekko się rozpuszczają, tworząc słodką kołderkę. To genialny napój na zimne wieczory.

Składniki na 3-4 porcje:

  • Czekolada - 150g (najlepiej gorzka)
  • Śmietanka 30% - 200ml
  • Mleko - 100ml
  • Małe pianki marshmallow - 3 garście

Mleko ze śmietanką podgrzewamy prawie do zagotowania. Zdejmujemy z ognia. Dodajemy podzieloną na kostki czekoladę. Bardzo dokładanie mieszamy, aż czekolada całkowicie się rozpuści. W razie potrzeby jeszcze trochę podgrzewamy.

Czekoladę wlewamy do 3-4 filiżanek. Każdą posypujemy porcję pianek. Podajemy od razu.

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty