Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Ostre Hot Dogi na wypasie

Ostre Hot Dogi na wypasie

Hot dogi zapiekane z mnóstwem dobrego - pieczarkami, cebulą i ostrym sosem oliwkowym. Sprawdzą się jako bardzo wypaśne weekendowe śniadanie lub przekąska imprezowa.

Składniki:

  • Bułka do hot dogów - 5szt
  • Parówka - 5szt
  • Ser Grana Padano tarty - do posypania

Farsz pieczarkowy:

  • Pieczarki - 4szt duże
  • Cebula - 2szt
  • Olej - 1 łyżka
  • Pieprz i sól - do smaku

Ostry sos oliwkowy:

  • Oliwki czarne - 12szt
  • Jalapeno marynowane - 4 łyżki
  • Keczup - 2 łyżki
  • Musztarda - 2 łyżki
  • Majonez - 2 łyżki
  • Ostry sos - 1 łyżeczka (opcjonalnie)
  • Syrop z agawy lub klonowy - 1 łyżka


Farsz pieczarkowy.

Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w kostkę. Pieczarki i cebulę smażymy na oleju, co jakiś czas mieszając, aż z farszu wyparuje nadmiar wody.

Sos:

Mieszamy keczup, musztardę, majonez, ostry sos i syrop. Jalapeno marynowane i oliwki odcedzamy z zalewy, miksujemy (nie musi być na gładko). Wszystkie składniki sosu mieszamy.


Bułki nacinamy. Do każdej nakładamy porcję smażonych pieczarek, parówkę, porcję ostrego sosu i trochę tartego sera Grana padano. Zapiekamy w piekarniku, aż do zarumienienia, około 10 minut.

Podajemy od razu, na gorąco.

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty