Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Rose matcha latte

Bogata w antyoksydanty zielona herbata matcha w wersji latte z dodatkiem syropu różanego. To połączenie to idealny balans smaków i do tego rewelacyjny wygląd! Składniki na 1 porcję: Matcha - 2g Mleko (krowie lub roślinne) - 150ml Syrop różany (u mnie domowy) - 1 łyżka Cukier różany do dekoracji Będzie ci także potrzebny chasen lub spieniacz do mleka. Sproszkowaną herbatę przesiewamy przez sitko. Zalewamy wodą (około 100ml) o temperaturze 80 stopni. Mieszamy chasenem lub spieniaczem do mleka.  Mleko podgrzewamy i spieniamy, aby powstała gęsta pianka. Do szklanki nalewamy syrop różany, powoli wlewamy mleko. Następnie delikatnie wlewamy zieloną herbatę, najlepiej lać po łyżce opartej o wewnętrzną stronę szklanki. Dzięki temu powstanie zielona warstwa pomiędzy mlekiem a mleczną pianką. Całość dekorujemy różanym cukrem. W lecie herbatę można podać na zimno - bez podgrzewania mleka i z dodatkiem kostek lodu.  

Kremowy deser z ricottą i malinami

Kremowy deser z ricottą i malinami

Deser w pucharkach, ze śmietanki i ricotty z dodatkiem malin i biszkoptów w kawie. Wygląda i smakuje wyśmienicie - sprawdzi się do kawy i na większe okazje. Może wypróbujecie go na Walentynki 💖

Składniki na 6 porcji:

Krem:

  • Ricotta - 250g
  • Śmietanka kremówka - 200ml
  • Cukier waniliowy - 1 łyżeczka

Maliny:

  • Maliny - 400g
  • Cukier lub słodzik - do smaku (u mnie 1 łyżka słodzika)

Kawowe biszkopty:

  • Biszkopty długie - 12szt
  • Espresso - 2 porcje
  • Rum (opcjonalnie) - 2 łyżki

Dekoracja:

  • Mini bezy - 24szt


Krem.

Mocno schłodzoną śmietankę ubijamy z cukrem pudrem na sztywną pianę. Porcjami dodajemy ricottę, cały czas ubijając. 

Maliny.

Możemy użyć malin mrożonych. Podgrzewamy je na małym ogniu. Dosładzamy do smaku. Gotujemy, aż owoce się rozpadną i nadmiar wody odparuje. Owoce powinny być dość gęste. Studzimy.

Biszkopty.

Espresso schładzamy do temperatury pokojowej, opcjonalnie mieszamy z rumem. Wlewamy do głębokiego talerza. Biszkopty będziemy moczyć na bieżąco, aby się nie rozpadły.

Deser.

Szykujemy 6 pucharków. Do każdego nakładamy po trochę kremu. Biszkopty łamiemy na pół, moczymy w kawie, układamy po 2 połówkach biszkoptów w każdym pucharku. Na to układamy maliny, znów krem, znów biszkopty. Na górze układamy resztkę kremu i bezy. Ja do każdego dałam po 3 całe bezy i 1 pokruszoną. 

Deser podajemy po schłodzeniu.


Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty