Polecane
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Kremowy deser z ricottą i malinami
Deser w pucharkach, ze śmietanki i ricotty z dodatkiem malin i biszkoptów w kawie. Wygląda i smakuje wyśmienicie - sprawdzi się do kawy i na większe okazje. Może wypróbujecie go na Walentynki 💖
Składniki na 6 porcji:
Krem:
- Ricotta - 250g
- Śmietanka kremówka - 200ml
- Cukier waniliowy - 1 łyżeczka
Maliny:
- Maliny - 400g
- Cukier lub słodzik - do smaku (u mnie 1 łyżka słodzika)
Kawowe biszkopty:
- Biszkopty długie - 12szt
- Espresso - 2 porcje
- Rum (opcjonalnie) - 2 łyżki
Dekoracja:
- Mini bezy - 24szt
Krem.
Mocno schłodzoną śmietankę ubijamy z cukrem pudrem na sztywną pianę. Porcjami dodajemy ricottę, cały czas ubijając.
Maliny.
Możemy użyć malin mrożonych. Podgrzewamy je na małym ogniu. Dosładzamy do smaku. Gotujemy, aż owoce się rozpadną i nadmiar wody odparuje. Owoce powinny być dość gęste. Studzimy.
Biszkopty.
Espresso schładzamy do temperatury pokojowej, opcjonalnie mieszamy z rumem. Wlewamy do głębokiego talerza. Biszkopty będziemy moczyć na bieżąco, aby się nie rozpadły.
Deser.
Szykujemy 6 pucharków. Do każdego nakładamy po trochę kremu. Biszkopty łamiemy na pół, moczymy w kawie, układamy po 2 połówkach biszkoptów w każdym pucharku. Na to układamy maliny, znów krem, znów biszkopty. Na górze układamy resztkę kremu i bezy. Ja do każdego dałam po 3 całe bezy i 1 pokruszoną.
Deser podajemy po schłodzeniu.
Popularne posty
Gulaszowa z żołądków drobiowych
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Komentarze
Prześlij komentarz