Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pasta z pieczonego łososia z koperkiem

Pyszna i zdrowa pasta kanapkowa z łososiem i koperkiem. To świetny przepis na konkretne śniadanie. Składniki: Łosoś - 250g Olej - 1 łyżeczka Jajko - 2szt Ogórek kiszony - 1szt duża Majonez - 1 łyżka Musztarda - 1 łyżeczka Sok z cytryny - 1/2 łyżeczki Sól i pieprz - do smaku Koperek siekany - 1 łyżka Łososia smarujemy olejem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Po lekkim ostudzeniu łososia rozgniatamy widelcem. Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu kroimy w kostkę. Ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę.  Łączymy łososia, jajka, ogórka, majonez, musztardę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Pastę podajemy po schłodzeniu.  

Kremowy deser z ricottą i malinami

Kremowy deser z ricottą i malinami

Deser w pucharkach, ze śmietanki i ricotty z dodatkiem malin i biszkoptów w kawie. Wygląda i smakuje wyśmienicie - sprawdzi się do kawy i na większe okazje. Może wypróbujecie go na Walentynki 💖

Składniki na 6 porcji:

Krem:

  • Ricotta - 250g
  • Śmietanka kremówka - 200ml
  • Cukier waniliowy - 1 łyżeczka

Maliny:

  • Maliny - 400g
  • Cukier lub słodzik - do smaku (u mnie 1 łyżka słodzika)

Kawowe biszkopty:

  • Biszkopty długie - 12szt
  • Espresso - 2 porcje
  • Rum (opcjonalnie) - 2 łyżki

Dekoracja:

  • Mini bezy - 24szt


Krem.

Mocno schłodzoną śmietankę ubijamy z cukrem pudrem na sztywną pianę. Porcjami dodajemy ricottę, cały czas ubijając. 

Maliny.

Możemy użyć malin mrożonych. Podgrzewamy je na małym ogniu. Dosładzamy do smaku. Gotujemy, aż owoce się rozpadną i nadmiar wody odparuje. Owoce powinny być dość gęste. Studzimy.

Biszkopty.

Espresso schładzamy do temperatury pokojowej, opcjonalnie mieszamy z rumem. Wlewamy do głębokiego talerza. Biszkopty będziemy moczyć na bieżąco, aby się nie rozpadły.

Deser.

Szykujemy 6 pucharków. Do każdego nakładamy po trochę kremu. Biszkopty łamiemy na pół, moczymy w kawie, układamy po 2 połówkach biszkoptów w każdym pucharku. Na to układamy maliny, znów krem, znów biszkopty. Na górze układamy resztkę kremu i bezy. Ja do każdego dałam po 3 całe bezy i 1 pokruszoną. 

Deser podajemy po schłodzeniu.


Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty