Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pasta z pieczonego łososia z koperkiem

Pyszna i zdrowa pasta kanapkowa z łososiem i koperkiem. To świetny przepis na konkretne śniadanie. Składniki: Łosoś - 250g Olej - 1 łyżeczka Jajko - 2szt Ogórek kiszony - 1szt duża Majonez - 1 łyżka Musztarda - 1 łyżeczka Sok z cytryny - 1/2 łyżeczki Sól i pieprz - do smaku Koperek siekany - 1 łyżka Łososia smarujemy olejem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Po lekkim ostudzeniu łososia rozgniatamy widelcem. Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu kroimy w kostkę. Ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę.  Łączymy łososia, jajka, ogórka, majonez, musztardę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Pastę podajemy po schłodzeniu.  

Makaron z wieprzowiną, szpinakiem i jarmużem

Makaron z wieprzowiną, szpinakiem i jarmużem
 

Prosty obiad z patelni z kilku składników. Makaron z wieprzowiną i warzywami w sosie z ricotty. Smaku nadaje dodatek pesto i grana padano.

Składniki na 4 porcje:

  • Wieprzowina (np. łopatka) - 500g
  • Olej - 1 łyżka
  • Szpinak mrożony - 400g
  • Jarmuż liście krojone - 50g
  • Czosnek - 3 ząbki
  • Cebula - 1szt
  • Ricotta - 250g
  • Pesto bazyliowe - 1 łyżka
  • Sól i pieprz do smaku
  • Makaron - 200g
  • Ser Grana Padano - 3 łyżki

Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Mięso kroimy w nieduże kawałki. Smażymy na oleju, aż do zarumienienia. Dodajemy cebulę pokrojoną w piórka. Po 2 minutach dodajemy przeciśnięty czosnek, szpinak i jarmuż. Smażymy kolejne 5 minut, często mieszając. Dodajemy ricottę i pesto bazyliowe, przykrywamy pokrywką i gotujemy, aż mięso będzie miękkie. Na końcu dodajemy ugotowany makaron i doprawiamy solą i pieprzem. 

Porcje makaronu układamy na talerzu i posypujemy startym grana padano.

Komentarze

  1. Uwielbiam jarmuż dlatego chętnie skorzystam z Twojego przepisu 😊

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty