Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Zupa ogonowa z pieczarkami - przepis do szybkowaru

Pyszna i aromatyczna zupa na ogonie. Z pieczarkami i dużą ilością warzyw. To bardzo konkretna pozycja, idealna na zimniejsze dni. Składniki: Ogon wieprzowy lub wołowy - ok 500g Marchew - 2szt Pietruszka - 1szt Seler - 1/4 szt Cebula - 3szt Pieczarki - 8szt Pomidory krojone - 400g Koncentrat pomidorowy - 1 łyżeczka Ziemniaki - 4szt Liście laurowe - 4szt Ziele angielskie - 6szt Lubczyk korzeń suszony - 1 łyżeczka Sos sojowy - 1 łyżka Pieprz do smaku  Bulion z ogonów przygotowałam w szybkowarze, dzięki czemu znacznie skróciłam czas gotowania.  Do koszyczka w szybkowarze wkładamy ogon, ziele, liście, wsypujemy mielony korzeń lubczyku. Zalewamy wodą i zamykamy szybkowar. Gotujemy do złapania ciśnienia, zmniejszamy ogień. Gotujemy dalej na małym ogniu 30 minut jeśli używamy ogona wieprzowego i 45 minut jeśli wołowego.  Jeśli nie macie szybkowaru, bulion należy gotować około 2 godziny. W międzyczasie szykujemy warzywa - marchew, pietruszkę i seler obieramy i kroimy. Cebulę kroim...

Makaron z wieprzowiną, szpinakiem i jarmużem

Makaron z wieprzowiną, szpinakiem i jarmużem
 

Prosty obiad z patelni z kilku składników. Makaron z wieprzowiną i warzywami w sosie z ricotty. Smaku nadaje dodatek pesto i grana padano.

Składniki na 4 porcje:

  • Wieprzowina (np. łopatka) - 500g
  • Olej - 1 łyżka
  • Szpinak mrożony - 400g
  • Jarmuż liście krojone - 50g
  • Czosnek - 3 ząbki
  • Cebula - 1szt
  • Ricotta - 250g
  • Pesto bazyliowe - 1 łyżka
  • Sól i pieprz do smaku
  • Makaron - 200g
  • Ser Grana Padano - 3 łyżki

Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Mięso kroimy w nieduże kawałki. Smażymy na oleju, aż do zarumienienia. Dodajemy cebulę pokrojoną w piórka. Po 2 minutach dodajemy przeciśnięty czosnek, szpinak i jarmuż. Smażymy kolejne 5 minut, często mieszając. Dodajemy ricottę i pesto bazyliowe, przykrywamy pokrywką i gotujemy, aż mięso będzie miękkie. Na końcu dodajemy ugotowany makaron i doprawiamy solą i pieprzem. 

Porcje makaronu układamy na talerzu i posypujemy startym grana padano.

Komentarze

  1. Uwielbiam jarmuż dlatego chętnie skorzystam z Twojego przepisu 😊

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty