Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Krokiety z pieczarkami, mozzarellą i Grana Padano

Krokiety z pieczarkami, aromatycznym, intensywnym serem dojrzewającym i ciągnącą się mozzarellą. Koniecznie wypróbujcie taką wariację krokietów! Składniki: Naleśniki - 8-10 sztuk: Mąka pszenna - 360g Jajko - 3szt Woda - 1,5 szklanki Mleko - 370ml Cukier - 1 płaska łyżeczka Sól - szczypta Olej do smażenia Farsz: Pieczarki - 700g Cebula - 2szt Olej - 1 łyżeczka Sól i pieprz do smaku Mozzarella - 250g (2 kulki) Grana Padano tarty - 4 łyżki Chipotle suszone, mielone - 1/2 łyżeczki Do panierowania: Mąka pszenna Bułka tarta Jajko - 2szt Olej do smażenia krokietów Składniki na naleśniki: mąkę, jajka, wodę, mleko, cukier i sól dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie znów mieszamy i możemy smażyć. Patelnię smarujemy lekko olejem, nalewamy porcję ciasta i smażymy z obu stron. Naleśniki powinny być cienkie. Po usmażeniu naleśniki układamy jeden na drugim i pozostawiamy do ostudzenia. Szykujemy farsz. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w kostkę. Na oleju smażymy...

Paszteciki bolognese

Paszteciki bolognese

Krucho-drożdżowe paszteciki z farszem z mielonego mięsa i warzy. Są pyszne i dość konkretne. Sprawdzą się na imprezę albo jako przekąska na wycieczkę.

Ciasto krucho-drożdżowe:

  • Mąka pszenna - 500g
  • Masło zimne - 150g
  • Jajko - 1 szt
  • Drożdże suche - 7g
  • Sól - 1/2 łyżeczki
  • Cukier - 1 płaska łyżeczka
  • Jogurt naturalny - 100g
  • Woda zimna - 2-3 łyżki
  • Dodatkowo jajko - 1szt do posmarowania
  • Ziarenka do posypania - u mnie babka płesznik (lub kminek, czarnuszka, sezam)

Farsz bolognese:

  • Mięso mielone (u mnie wołowo-wieprzowe) - 500g
  • Marchew - 1szt
  • Pietruszka - 1szt
  • Cebula - 1szt
  • Seler naciowy - 3 łodygi
  • Pomidory krojone - 200g
  • Sól i pieprz do smaku
  • Zioła prowansalskie suszone - 1 łyżeczka
  • Chilli - do smaku
  • Olej - 1 łyżka


Zaczynamy od farszu. Cebulę, marchew, pietruszkę kroimy w kostkę lub ścieramy na tarce. Z selera naciowego wyjmujemy najgrubsze łyka i kroimy w drobną kostkę. 

Na oleju smażymy przez kilka minut mięso. Dodajemy pokrojone warzywa, pomidory krojone, chilli, sól i pieprz. Dusimy 15-20 minut pod przykryciem. Potem zdejmujemy pokrywkę, dodajemy zioła prowansalskie i gotujemy, aż sos mocno zgęstnieje.

Ciasto.

Zimne masło ścieramy na tarce lub kroimy w kostkę. Mieszamy je z mąką, jajkiem, cukrem, solą, jogurtem, drożdżami i 2 łyżkami wody. Zagniatamy ciasto, aż do połączenia składników. W razie potrzeby dodajemy jeszcze łyżkę wody. Powinniśmy otrzymać ciasto dość gęste, zwarte, ale lekko kruche. Ciasto krucho-drożdżowe nie musi wyrastać, co znacznie skraca przygotowanie pasztecików.

Ciasto dzielimy na 2 części. Każdą cześć rozwałkowujemy na około 5mm na kształt prostokąta. Wykładamy farsz na pół ciasta i zawijamy w rulon. Rulon kroimy pod skosem na paszteciki.

Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia układamy paszteciki. Każdego smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy wybranymi ziarenkami,

Pieczemy w 180 stopniach przez około 25 minut.

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty