Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Sałatka z makaronem konjac, kolendrą i olejem sezamowym

Lekka i pyszna sałatka w azjatyckim stylu. Makaron konjac jest praktycznie bezkaloryczny i nie zawiera glutenu. Sam w sobie nie ma konkretnego smaku, więc dobrze połączyć go z intensywnymi dodatkami - u mnie to świeża kolendra i sos na bazie oleju sezamowego. Składniki: Makaron konjac - 200g Pierś z kurczaka pieczona lub wędzona - 200g (ja użyłam gotowca) Kapusta biała - kawałek, około 1 garść Marchew - 1szt Papryka - 1/2 szt Ogórek - 1/2 szklarniowego Kolendra świeża - 1/2 pęczka Sezam - 1 łyżka Sos: Olej sezamowy - 2 łyżki Sos sojowy - 2 łyżki Syrop z agawy - 1 łyżeczka Ostry sos - 1 łyżeczka Sok z limonki - 1 łyżeczka Kolendra ziarna mielone - 1/2 łyżeczki Kumin mielony - 1/2 łyżeczki Makaron konjac przelewamy wodą, odcedzamy. Kurczaka kroimy w mniejsze kawałki. Kapustę szatkujemy. Pozostałe warzywa - marchew, paprykę i ogórka - kroimy w słupki. Liście kolendry siekamy. Makaron łączymy z kurczakiem, warzywami i sezamem.  Składniki na sos mieszamy i dodajemy do sałatki. Odstawiam...

Paszteciki bolognese

Paszteciki bolognese

Krucho-drożdżowe paszteciki z farszem z mielonego mięsa i warzy. Są pyszne i dość konkretne. Sprawdzą się na imprezę albo jako przekąska na wycieczkę.

Ciasto krucho-drożdżowe:

  • Mąka pszenna - 500g
  • Masło zimne - 150g
  • Jajko - 1 szt
  • Drożdże suche - 7g
  • Sól - 1/2 łyżeczki
  • Cukier - 1 płaska łyżeczka
  • Jogurt naturalny - 100g
  • Woda zimna - 2-3 łyżki
  • Dodatkowo jajko - 1szt do posmarowania
  • Ziarenka do posypania - u mnie babka płesznik (lub kminek, czarnuszka, sezam)

Farsz bolognese:

  • Mięso mielone (u mnie wołowo-wieprzowe) - 500g
  • Marchew - 1szt
  • Pietruszka - 1szt
  • Cebula - 1szt
  • Seler naciowy - 3 łodygi
  • Pomidory krojone - 200g
  • Sól i pieprz do smaku
  • Zioła prowansalskie suszone - 1 łyżeczka
  • Chilli - do smaku
  • Olej - 1 łyżka


Zaczynamy od farszu. Cebulę, marchew, pietruszkę kroimy w kostkę lub ścieramy na tarce. Z selera naciowego wyjmujemy najgrubsze łyka i kroimy w drobną kostkę. 

Na oleju smażymy przez kilka minut mięso. Dodajemy pokrojone warzywa, pomidory krojone, chilli, sól i pieprz. Dusimy 15-20 minut pod przykryciem. Potem zdejmujemy pokrywkę, dodajemy zioła prowansalskie i gotujemy, aż sos mocno zgęstnieje.

Ciasto.

Zimne masło ścieramy na tarce lub kroimy w kostkę. Mieszamy je z mąką, jajkiem, cukrem, solą, jogurtem, drożdżami i 2 łyżkami wody. Zagniatamy ciasto, aż do połączenia składników. W razie potrzeby dodajemy jeszcze łyżkę wody. Powinniśmy otrzymać ciasto dość gęste, zwarte, ale lekko kruche. Ciasto krucho-drożdżowe nie musi wyrastać, co znacznie skraca przygotowanie pasztecików.

Ciasto dzielimy na 2 części. Każdą cześć rozwałkowujemy na około 5mm na kształt prostokąta. Wykładamy farsz na pół ciasta i zawijamy w rulon. Rulon kroimy pod skosem na paszteciki.

Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia układamy paszteciki. Każdego smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy wybranymi ziarenkami,

Pieczemy w 180 stopniach przez około 25 minut.

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty