Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Paszteciki bolognese

Paszteciki bolognese

Krucho-drożdżowe paszteciki z farszem z mielonego mięsa i warzy. Są pyszne i dość konkretne. Sprawdzą się na imprezę albo jako przekąska na wycieczkę.

Ciasto krucho-drożdżowe:

  • Mąka pszenna - 500g
  • Masło zimne - 150g
  • Jajko - 1 szt
  • Drożdże suche - 7g
  • Sól - 1/2 łyżeczki
  • Cukier - 1 płaska łyżeczka
  • Jogurt naturalny - 100g
  • Woda zimna - 2-3 łyżki
  • Dodatkowo jajko - 1szt do posmarowania
  • Ziarenka do posypania - u mnie babka płesznik (lub kminek, czarnuszka, sezam)

Farsz bolognese:

  • Mięso mielone (u mnie wołowo-wieprzowe) - 500g
  • Marchew - 1szt
  • Pietruszka - 1szt
  • Cebula - 1szt
  • Seler naciowy - 3 łodygi
  • Pomidory krojone - 200g
  • Sól i pieprz do smaku
  • Zioła prowansalskie suszone - 1 łyżeczka
  • Chilli - do smaku
  • Olej - 1 łyżka


Zaczynamy od farszu. Cebulę, marchew, pietruszkę kroimy w kostkę lub ścieramy na tarce. Z selera naciowego wyjmujemy najgrubsze łyka i kroimy w drobną kostkę. 

Na oleju smażymy przez kilka minut mięso. Dodajemy pokrojone warzywa, pomidory krojone, chilli, sól i pieprz. Dusimy 15-20 minut pod przykryciem. Potem zdejmujemy pokrywkę, dodajemy zioła prowansalskie i gotujemy, aż sos mocno zgęstnieje.

Ciasto.

Zimne masło ścieramy na tarce lub kroimy w kostkę. Mieszamy je z mąką, jajkiem, cukrem, solą, jogurtem, drożdżami i 2 łyżkami wody. Zagniatamy ciasto, aż do połączenia składników. W razie potrzeby dodajemy jeszcze łyżkę wody. Powinniśmy otrzymać ciasto dość gęste, zwarte, ale lekko kruche. Ciasto krucho-drożdżowe nie musi wyrastać, co znacznie skraca przygotowanie pasztecików.

Ciasto dzielimy na 2 części. Każdą cześć rozwałkowujemy na około 5mm na kształt prostokąta. Wykładamy farsz na pół ciasta i zawijamy w rulon. Rulon kroimy pod skosem na paszteciki.

Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia układamy paszteciki. Każdego smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy wybranymi ziarenkami,

Pieczemy w 180 stopniach przez około 25 minut.

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty