Polecane
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Paszteciki bolognese
Krucho-drożdżowe paszteciki z farszem z mielonego mięsa i warzy. Są pyszne i dość konkretne. Sprawdzą się na imprezę albo jako przekąska na wycieczkę.
Ciasto krucho-drożdżowe:
- Mąka pszenna - 500g
- Masło zimne - 150g
- Jajko - 1 szt
- Drożdże suche - 7g
- Sól - 1/2 łyżeczki
- Cukier - 1 płaska łyżeczka
- Jogurt naturalny - 100g
- Woda zimna - 2-3 łyżki
- Dodatkowo jajko - 1szt do posmarowania
- Ziarenka do posypania - u mnie babka płesznik (lub kminek, czarnuszka, sezam)
Farsz bolognese:
- Mięso mielone (u mnie wołowo-wieprzowe) - 500g
- Marchew - 1szt
- Pietruszka - 1szt
- Cebula - 1szt
- Seler naciowy - 3 łodygi
- Pomidory krojone - 200g
- Sól i pieprz do smaku
- Zioła prowansalskie suszone - 1 łyżeczka
- Chilli - do smaku
- Olej - 1 łyżka
Zaczynamy od farszu. Cebulę, marchew, pietruszkę kroimy w kostkę lub ścieramy na tarce. Z selera naciowego wyjmujemy najgrubsze łyka i kroimy w drobną kostkę.
Na oleju smażymy przez kilka minut mięso. Dodajemy pokrojone warzywa, pomidory krojone, chilli, sól i pieprz. Dusimy 15-20 minut pod przykryciem. Potem zdejmujemy pokrywkę, dodajemy zioła prowansalskie i gotujemy, aż sos mocno zgęstnieje.
Ciasto.
Zimne masło ścieramy na tarce lub kroimy w kostkę. Mieszamy je z mąką, jajkiem, cukrem, solą, jogurtem, drożdżami i 2 łyżkami wody. Zagniatamy ciasto, aż do połączenia składników. W razie potrzeby dodajemy jeszcze łyżkę wody. Powinniśmy otrzymać ciasto dość gęste, zwarte, ale lekko kruche. Ciasto krucho-drożdżowe nie musi wyrastać, co znacznie skraca przygotowanie pasztecików.
Ciasto dzielimy na 2 części. Każdą cześć rozwałkowujemy na około 5mm na kształt prostokąta. Wykładamy farsz na pół ciasta i zawijamy w rulon. Rulon kroimy pod skosem na paszteciki.
Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia układamy paszteciki. Każdego smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy wybranymi ziarenkami,
Pieczemy w 180 stopniach przez około 25 minut.
Popularne posty
Gulaszowa z żołądków drobiowych
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Komentarze
Prześlij komentarz