Polecane
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Królik w warzywach (przepis do szybkowaru)
Delikatne i miękkie mięso z królika duszone w warzywach. Królik jest pyszny, lekkostrawny i bogaty w liczne związki mineralne. Warzywa nadają mu słodkawego smaku. To danie jest idealne na niedzielny obiad.
Składniki:
- Królik - 1szt
- Olej - 2 łyżki
- Marchew - 2szt
- Pietruszka - 2szt
- Seler korzeń - 1/4szt
- Cebula - 2szt
- Kapusta biała - 1/2 średnie główki
- Pieprz, pieprz ziołowy, sól
- Liście laurowe - 4
- Ziele angielskie - 6
- Tymianek suszony - 1 łyżeczka
- Śmietanka 30% - 100g
- Mąka ziemniaczana - 1 łyżka
Królika porcjujemy, tak aby mieć osobne części: skoki tylne i przednie, comber, łaty, mostek. Nacieramy solą, pieprzem i pieprzem ziołowym - ostawiamy na co najmniej godzinę.
W tym czasie przygotowujemy warzywa - marchew i pietruszkę i seler obieramy i kroimy. Cebulę kroimy w piórka, a białą kapustę w większą kostkę.
Królika będziemy przygotowywać w szybkowarze - bardzo skraca to czas gotowania. Na dno garnka wlewamy olej. Smażymy królika, aż lekko się zarumieni ze wszystkich stron. Teraz dodajemy warzywa i jeszcze kilka minut smażymy, często mieszając. Następnie zalewamy 1/2 szklanki wody, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Zamykamy szybkowar i gotujemy 30 minut od złapania ciśnienia.
Po schłodzeniu garnka wyjmujemy kawałki królika. Do warzyw dodajemy śmietankę, suszony tymianek i gotujemy jeszcze 5 minut. Na końcu zagęszczamy mąką ziemniaczaną rozprowadzoną w 1/4 szklanki wody. Na końcu dodajemy jeszcze królika, aby podgrzał się w warzywach.
Królika podajemy z kaszą, ryżem lub ziemniakami.
Popularne posty
Gulaszowa z żołądków drobiowych
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Komentarze
Prześlij komentarz