Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Sałatka z makaronem konjac, kolendrą i olejem sezamowym

Lekka i pyszna sałatka w azjatyckim stylu. Makaron konjac jest praktycznie bezkaloryczny i nie zawiera glutenu. Sam w sobie nie ma konkretnego smaku, więc dobrze połączyć go z intensywnymi dodatkami - u mnie to świeża kolendra i sos na bazie oleju sezamowego. Składniki: Makaron konjac - 200g Pierś z kurczaka pieczona lub wędzona - 200g (ja użyłam gotowca) Kapusta biała - kawałek, około 1 garść Marchew - 1szt Papryka - 1/2 szt Ogórek - 1/2 szklarniowego Kolendra świeża - 1/2 pęczka Sezam - 1 łyżka Sos: Olej sezamowy - 2 łyżki Sos sojowy - 2 łyżki Syrop z agawy - 1 łyżeczka Ostry sos - 1 łyżeczka Sok z limonki - 1 łyżeczka Kolendra ziarna mielone - 1/2 łyżeczki Kumin mielony - 1/2 łyżeczki Makaron konjac przelewamy wodą, odcedzamy. Kurczaka kroimy w mniejsze kawałki. Kapustę szatkujemy. Pozostałe warzywa - marchew, paprykę i ogórka - kroimy w słupki. Liście kolendry siekamy. Makaron łączymy z kurczakiem, warzywami i sezamem.  Składniki na sos mieszamy i dodajemy do sałatki. Odstawiam...

Schab w sosie pieprzowym

Schab w sosie pieprzowym

Schab w pysznym sosie z zielonym pieprzem. Sos nie jest ostry, ale ma pieprzowy posmak. Koniecznie wypróbujcie, bo smakuje wyśmienicie!

Składniki:

  • Schab - 4 plastry
  • Masło klarowane - 1 łyżka
  • Cebula - 4szt nieduże
  • Bulion - 200ml
  • Pieprz zielony w zalewie - 1 łyżeczka
  • Sól i pieprz do smaku
  • Tymianek suszony - 1 łyżeczka
  • Cząber suszony - 1 łyżeczka
  • Mąka ziemniaczana (lub pszenna) - 1 łyżka


Plastry schabu osuszamy. Smażymy na maśle klarowanym, aż lekko się zarumieni. Zdejmujemy z patelni. Na pozostałym maśle smażymy pokrojone w piórka cebule, aż się zeszkli. Dodajemy przesmażony schab, zalewamy bulionem i dodajemy pieprz z zalewy. Dusimy pod przykryciem przez 30-40 minut, aż schab zmięknie.

Teraz dodajemy przetarte w palcach zioła - tymianek i cząber oraz doprawiamy w razie potrzeby solą i pieprzem. Gotujemy jeszcze 5 minut.

Na samym końcu zagęszczamy sos za pomocą mąki rozprowadzonej w połowie szklanki wody. Ja użyłam mąki ziemniaczanej, ale pszenna też się sprawdzi. Kiedy sos zgęstnieje, danie jest gotowe.

Tak przygotowany schab podajemy z puree ziemniaczanym, ryżem lub kaszą oraz warzywami.


Komentarze

  1. Idealny przepis na niedzielny obiad 😊 w połączeniu z tartymi buraczkami... Aż się rozmarzyłam 🤗

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty