Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Rose matcha latte

Bogata w antyoksydanty zielona herbata matcha w wersji latte z dodatkiem syropu różanego. To połączenie to idealny balans smaków i do tego rewelacyjny wygląd! Składniki na 1 porcję: Matcha - 2g Mleko (krowie lub roślinne) - 150ml Syrop różany (u mnie domowy) - 1 łyżka Cukier różany do dekoracji Będzie ci także potrzebny chasen lub spieniacz do mleka. Sproszkowaną herbatę przesiewamy przez sitko. Zalewamy wodą (około 100ml) o temperaturze 80 stopni. Mieszamy chasenem lub spieniaczem do mleka.  Mleko podgrzewamy i spieniamy, aby powstała gęsta pianka. Do szklanki nalewamy syrop różany, powoli wlewamy mleko. Następnie delikatnie wlewamy zieloną herbatę, najlepiej lać po łyżce opartej o wewnętrzną stronę szklanki. Dzięki temu powstanie zielona warstwa pomiędzy mlekiem a mleczną pianką. Całość dekorujemy różanym cukrem. W lecie herbatę można podać na zimno - bez podgrzewania mleka i z dodatkiem kostek lodu.  

Schab w sosie pieprzowym

Schab w sosie pieprzowym

Schab w pysznym sosie z zielonym pieprzem. Sos nie jest ostry, ale ma pieprzowy posmak. Koniecznie wypróbujcie, bo smakuje wyśmienicie!

Składniki:

  • Schab - 4 plastry
  • Masło klarowane - 1 łyżka
  • Cebula - 4szt nieduże
  • Bulion - 200ml
  • Pieprz zielony w zalewie - 1 łyżeczka
  • Sól i pieprz do smaku
  • Tymianek suszony - 1 łyżeczka
  • Cząber suszony - 1 łyżeczka
  • Mąka ziemniaczana (lub pszenna) - 1 łyżka


Plastry schabu osuszamy. Smażymy na maśle klarowanym, aż lekko się zarumieni. Zdejmujemy z patelni. Na pozostałym maśle smażymy pokrojone w piórka cebule, aż się zeszkli. Dodajemy przesmażony schab, zalewamy bulionem i dodajemy pieprz z zalewy. Dusimy pod przykryciem przez 30-40 minut, aż schab zmięknie.

Teraz dodajemy przetarte w palcach zioła - tymianek i cząber oraz doprawiamy w razie potrzeby solą i pieprzem. Gotujemy jeszcze 5 minut.

Na samym końcu zagęszczamy sos za pomocą mąki rozprowadzonej w połowie szklanki wody. Ja użyłam mąki ziemniaczanej, ale pszenna też się sprawdzi. Kiedy sos zgęstnieje, danie jest gotowe.

Tak przygotowany schab podajemy z puree ziemniaczanym, ryżem lub kaszą oraz warzywami.


Komentarze

  1. Idealny przepis na niedzielny obiad 😊 w połączeniu z tartymi buraczkami... Aż się rozmarzyłam 🤗

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty