Polecane
Krokiety z pieczarkami, aromatycznym, intensywnym serem dojrzewającym i ciągnącą się mozzarellą. Koniecznie wypróbujcie taką wariację krokietów! Składniki: Naleśniki - 8-10 sztuk: Mąka pszenna - 360g Jajko - 3szt Woda - 1,5 szklanki Mleko - 370ml Cukier - 1 płaska łyżeczka Sól - szczypta Olej do smażenia Farsz: Pieczarki - 700g Cebula - 2szt Olej - 1 łyżeczka Sól i pieprz do smaku Mozzarella - 250g (2 kulki) Grana Padano tarty - 4 łyżki Chipotle suszone, mielone - 1/2 łyżeczki Do panierowania: Mąka pszenna Bułka tarta Jajko - 2szt Olej do smażenia krokietów Składniki na naleśniki: mąkę, jajka, wodę, mleko, cukier i sól dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie znów mieszamy i możemy smażyć. Patelnię smarujemy lekko olejem, nalewamy porcję ciasta i smażymy z obu stron. Naleśniki powinny być cienkie. Po usmażeniu naleśniki układamy jeden na drugim i pozostawiamy do ostudzenia. Szykujemy farsz. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w kostkę. Na oleju smażymy...
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Etykiety
Schab w sosie pieprzowym
Schab w pysznym sosie z zielonym pieprzem. Sos nie jest ostry, ale ma pieprzowy posmak. Koniecznie wypróbujcie, bo smakuje wyśmienicie!
Składniki:
- Schab - 4 plastry
- Masło klarowane - 1 łyżka
- Cebula - 4szt nieduże
- Bulion - 200ml
- Pieprz zielony w zalewie - 1 łyżeczka
- Sól i pieprz do smaku
- Tymianek suszony - 1 łyżeczka
- Cząber suszony - 1 łyżeczka
- Mąka ziemniaczana (lub pszenna) - 1 łyżka
Plastry schabu osuszamy. Smażymy na maśle klarowanym, aż lekko się zarumieni. Zdejmujemy z patelni. Na pozostałym maśle smażymy pokrojone w piórka cebule, aż się zeszkli. Dodajemy przesmażony schab, zalewamy bulionem i dodajemy pieprz z zalewy. Dusimy pod przykryciem przez 30-40 minut, aż schab zmięknie.
Teraz dodajemy przetarte w palcach zioła - tymianek i cząber oraz doprawiamy w razie potrzeby solą i pieprzem. Gotujemy jeszcze 5 minut.
Na samym końcu zagęszczamy sos za pomocą mąki rozprowadzonej w połowie szklanki wody. Ja użyłam mąki ziemniaczanej, ale pszenna też się sprawdzi. Kiedy sos zgęstnieje, danie jest gotowe.
Tak przygotowany schab podajemy z puree ziemniaczanym, ryżem lub kaszą oraz warzywami.
Komentarze
Popularne posty
Świetna marynata do karkówki
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Idealny przepis na niedzielny obiad 😊 w połączeniu z tartymi buraczkami... Aż się rozmarzyłam 🤗
OdpowiedzUsuńO tak! Buraczki pasują idealnie
Usuń