Polecane
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Wołowina sous vide z sosem śmietanowo-pieprzowym
Wołowina przygotowana metodą sous vide, czyli gotowana długo w niskiej temperaturze, pozostaje wyjątkowo soczysta i zachowuje pełnię smaku. Podana z aromatycznym sosem pieprzowym na bazie śmietany, to niezwykle wykwintne danie na wyjątkowe okazje.
Składniki:
Wołowina sous vide:
- Ligawa wołowa - 600g
- Pieprz, sól
- Rozmaryn - 1 duża gałązka
Sos śmietanowo-pieprzowy:
- Śmietana 18% - 1/2 szklanki
- Masło klarowane - 1 łyżka
- Szalotka - 1szt
- Pieprz zielony marynowany - 1 łyżeczka
- Sok z cytryny - 1 łyżeczka
- Cukier - 1/2 łyżeczki
- Sól - do smaku
Potrzebne przybory kuchenne:
Cyrkulator lub garnek do sous vide, zgrzewarka
Ligawę dokładnie osuszamy ręcznikiem papierowym. Oprószamy dość mocno solą i pieprzem. Wkładamy do woreczka do sous razem z rozmarynem. Pakujemy próżniowo za pomocą zgrzewarki.
Mięso gotujemy za pomocą cyrkulatora do sous vide w temperaturze 62 stopni przez co najmniej 2 godziny. Wołowinę można gotować nawet 10 godzin - zależy od tego ile macie czasu. Ja gotowałam 2 godziny i 15 minut. Mięso było soczyste, bardzo delikatne, miękkie, ale nie rozpływało się w ustach. Im dłuższe gotowanie, tym mięso będzie miększe.
Pod koniec gotowania mięsa przygotowujemy sos. Na patelni rozgrzewamy masło. Smażymy szalotkę pokrojoną w drobną kostkę. Kiedy się zeszkli dodajemy marynowany pieprz. Smażymy jeszcze 2 minuty. Dodajemy śmietanę, cukier, sok z cytryny, doprawiamy solą do smaku. Smażymy jeszcze minutę.
Mięso wyciągamy z wody, rozpakowujemy z worka i osuszamy. Kroimy w plasterki. Układamy na talerzu i polewamy gorącym sosem pieprzowym.
Do mięsa polecam buraczki oraz puree ziemniaczane np. puree z musztardą francuską z tego przepisu.
Popularne posty
Gulaszowa z żołądków drobiowych
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Komentarze
Prześlij komentarz