Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pasta z pieczonego łososia z koperkiem

Pyszna i zdrowa pasta kanapkowa z łososiem i koperkiem. To świetny przepis na konkretne śniadanie. Składniki: Łosoś - 250g Olej - 1 łyżeczka Jajko - 2szt Ogórek kiszony - 1szt duża Majonez - 1 łyżka Musztarda - 1 łyżeczka Sok z cytryny - 1/2 łyżeczki Sól i pieprz - do smaku Koperek siekany - 1 łyżka Łososia smarujemy olejem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Po lekkim ostudzeniu łososia rozgniatamy widelcem. Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu kroimy w kostkę. Ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę.  Łączymy łososia, jajka, ogórka, majonez, musztardę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Pastę podajemy po schłodzeniu.  

Wołowina sous vide z sosem śmietanowo-pieprzowym

Wołowina sous vide z sosem śmietanowo-pieprzowym

Wołowina przygotowana metodą sous vide, czyli gotowana długo w niskiej temperaturze, pozostaje wyjątkowo soczysta i zachowuje pełnię smaku. Podana z aromatycznym sosem pieprzowym na bazie śmietany, to niezwykle wykwintne danie na wyjątkowe okazje.

Składniki:

Wołowina sous vide:

  • Ligawa wołowa - 600g
  • Pieprz, sól
  • Rozmaryn - 1 duża gałązka

Sos śmietanowo-pieprzowy:

  • Śmietana 18% - 1/2 szklanki
  • Masło klarowane - 1 łyżka
  • Szalotka - 1szt
  • Pieprz zielony marynowany - 1 łyżeczka
  • Sok z cytryny - 1 łyżeczka
  • Cukier - 1/2 łyżeczki
  • Sól - do smaku

Potrzebne przybory kuchenne:

Cyrkulator lub garnek do sous vide, zgrzewarka


Ligawę dokładnie osuszamy ręcznikiem papierowym. Oprószamy dość mocno solą i pieprzem. Wkładamy do woreczka do sous razem z rozmarynem. Pakujemy próżniowo za pomocą zgrzewarki. 

Wołowina sous vide z sosem śmietanowo-pieprzowym

Mięso gotujemy za pomocą cyrkulatora do sous vide w temperaturze 62 stopni przez co najmniej 2 godziny. Wołowinę można gotować nawet 10 godzin - zależy od tego ile macie czasu. Ja gotowałam 2 godziny i 15 minut. Mięso było soczyste, bardzo delikatne, miękkie, ale nie rozpływało się w ustach. Im dłuższe gotowanie, tym mięso będzie miększe.

Wołowina sous vide z sosem śmietanowo-pieprzowym

Pod koniec gotowania mięsa przygotowujemy sos. Na patelni rozgrzewamy masło. Smażymy szalotkę pokrojoną w drobną kostkę. Kiedy się zeszkli dodajemy marynowany pieprz. Smażymy jeszcze 2 minuty. Dodajemy śmietanę, cukier, sok z cytryny, doprawiamy solą do smaku. Smażymy jeszcze minutę.


Mięso wyciągamy z wody, rozpakowujemy z worka i osuszamy. Kroimy w plasterki. Układamy na talerzu i polewamy gorącym sosem pieprzowym.

Do mięsa polecam buraczki oraz puree ziemniaczane np. puree z musztardą francuską z tego przepisu.


Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty