Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Rose matcha latte

Bogata w antyoksydanty zielona herbata matcha w wersji latte z dodatkiem syropu różanego. To połączenie to idealny balans smaków i do tego rewelacyjny wygląd! Składniki na 1 porcję: Matcha - 2g Mleko (krowie lub roślinne) - 150ml Syrop różany (u mnie domowy) - 1 łyżka Cukier różany do dekoracji Będzie ci także potrzebny chasen lub spieniacz do mleka. Sproszkowaną herbatę przesiewamy przez sitko. Zalewamy wodą (około 100ml) o temperaturze 80 stopni. Mieszamy chasenem lub spieniaczem do mleka.  Mleko podgrzewamy i spieniamy, aby powstała gęsta pianka. Do szklanki nalewamy syrop różany, powoli wlewamy mleko. Następnie delikatnie wlewamy zieloną herbatę, najlepiej lać po łyżce opartej o wewnętrzną stronę szklanki. Dzięki temu powstanie zielona warstwa pomiędzy mlekiem a mleczną pianką. Całość dekorujemy różanym cukrem. W lecie herbatę można podać na zimno - bez podgrzewania mleka i z dodatkiem kostek lodu.  

Wołowina sous vide z sosem śmietanowo-pieprzowym

Wołowina sous vide z sosem śmietanowo-pieprzowym

Wołowina przygotowana metodą sous vide, czyli gotowana długo w niskiej temperaturze, pozostaje wyjątkowo soczysta i zachowuje pełnię smaku. Podana z aromatycznym sosem pieprzowym na bazie śmietany, to niezwykle wykwintne danie na wyjątkowe okazje.

Składniki:

Wołowina sous vide:

  • Ligawa wołowa - 600g
  • Pieprz, sól
  • Rozmaryn - 1 duża gałązka

Sos śmietanowo-pieprzowy:

  • Śmietana 18% - 1/2 szklanki
  • Masło klarowane - 1 łyżka
  • Szalotka - 1szt
  • Pieprz zielony marynowany - 1 łyżeczka
  • Sok z cytryny - 1 łyżeczka
  • Cukier - 1/2 łyżeczki
  • Sól - do smaku

Potrzebne przybory kuchenne:

Cyrkulator lub garnek do sous vide, zgrzewarka


Ligawę dokładnie osuszamy ręcznikiem papierowym. Oprószamy dość mocno solą i pieprzem. Wkładamy do woreczka do sous razem z rozmarynem. Pakujemy próżniowo za pomocą zgrzewarki. 

Wołowina sous vide z sosem śmietanowo-pieprzowym

Mięso gotujemy za pomocą cyrkulatora do sous vide w temperaturze 62 stopni przez co najmniej 2 godziny. Wołowinę można gotować nawet 10 godzin - zależy od tego ile macie czasu. Ja gotowałam 2 godziny i 15 minut. Mięso było soczyste, bardzo delikatne, miękkie, ale nie rozpływało się w ustach. Im dłuższe gotowanie, tym mięso będzie miększe.

Wołowina sous vide z sosem śmietanowo-pieprzowym

Pod koniec gotowania mięsa przygotowujemy sos. Na patelni rozgrzewamy masło. Smażymy szalotkę pokrojoną w drobną kostkę. Kiedy się zeszkli dodajemy marynowany pieprz. Smażymy jeszcze 2 minuty. Dodajemy śmietanę, cukier, sok z cytryny, doprawiamy solą do smaku. Smażymy jeszcze minutę.


Mięso wyciągamy z wody, rozpakowujemy z worka i osuszamy. Kroimy w plasterki. Układamy na talerzu i polewamy gorącym sosem pieprzowym.

Do mięsa polecam buraczki oraz puree ziemniaczane np. puree z musztardą francuską z tego przepisu.


Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty