Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Krokiety z pieczarkami, mozzarellą i Grana Padano

Krokiety z pieczarkami, aromatycznym, intensywnym serem dojrzewającym i ciągnącą się mozzarellą. Koniecznie wypróbujcie taką wariację krokietów! Składniki: Naleśniki - 8-10 sztuk: Mąka pszenna - 360g Jajko - 3szt Woda - 1,5 szklanki Mleko - 370ml Cukier - 1 płaska łyżeczka Sól - szczypta Olej do smażenia Farsz: Pieczarki - 700g Cebula - 2szt Olej - 1 łyżeczka Sól i pieprz do smaku Mozzarella - 250g (2 kulki) Grana Padano tarty - 4 łyżki Chipotle suszone, mielone - 1/2 łyżeczki Do panierowania: Mąka pszenna Bułka tarta Jajko - 2szt Olej do smażenia krokietów Składniki na naleśniki: mąkę, jajka, wodę, mleko, cukier i sól dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie znów mieszamy i możemy smażyć. Patelnię smarujemy lekko olejem, nalewamy porcję ciasta i smażymy z obu stron. Naleśniki powinny być cienkie. Po usmażeniu naleśniki układamy jeden na drugim i pozostawiamy do ostudzenia. Szykujemy farsz. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w kostkę. Na oleju smażymy...

Wołowina sous vide z sosem śmietanowo-pieprzowym

Wołowina sous vide z sosem śmietanowo-pieprzowym

Wołowina przygotowana metodą sous vide, czyli gotowana długo w niskiej temperaturze, pozostaje wyjątkowo soczysta i zachowuje pełnię smaku. Podana z aromatycznym sosem pieprzowym na bazie śmietany, to niezwykle wykwintne danie na wyjątkowe okazje.

Składniki:

Wołowina sous vide:

  • Ligawa wołowa - 600g
  • Pieprz, sól
  • Rozmaryn - 1 duża gałązka

Sos śmietanowo-pieprzowy:

  • Śmietana 18% - 1/2 szklanki
  • Masło klarowane - 1 łyżka
  • Szalotka - 1szt
  • Pieprz zielony marynowany - 1 łyżeczka
  • Sok z cytryny - 1 łyżeczka
  • Cukier - 1/2 łyżeczki
  • Sól - do smaku

Potrzebne przybory kuchenne:

Cyrkulator lub garnek do sous vide, zgrzewarka


Ligawę dokładnie osuszamy ręcznikiem papierowym. Oprószamy dość mocno solą i pieprzem. Wkładamy do woreczka do sous razem z rozmarynem. Pakujemy próżniowo za pomocą zgrzewarki. 

Wołowina sous vide z sosem śmietanowo-pieprzowym

Mięso gotujemy za pomocą cyrkulatora do sous vide w temperaturze 62 stopni przez co najmniej 2 godziny. Wołowinę można gotować nawet 10 godzin - zależy od tego ile macie czasu. Ja gotowałam 2 godziny i 15 minut. Mięso było soczyste, bardzo delikatne, miękkie, ale nie rozpływało się w ustach. Im dłuższe gotowanie, tym mięso będzie miększe.

Wołowina sous vide z sosem śmietanowo-pieprzowym

Pod koniec gotowania mięsa przygotowujemy sos. Na patelni rozgrzewamy masło. Smażymy szalotkę pokrojoną w drobną kostkę. Kiedy się zeszkli dodajemy marynowany pieprz. Smażymy jeszcze 2 minuty. Dodajemy śmietanę, cukier, sok z cytryny, doprawiamy solą do smaku. Smażymy jeszcze minutę.


Mięso wyciągamy z wody, rozpakowujemy z worka i osuszamy. Kroimy w plasterki. Układamy na talerzu i polewamy gorącym sosem pieprzowym.

Do mięsa polecam buraczki oraz puree ziemniaczane np. puree z musztardą francuską z tego przepisu.


Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty