Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pasta z pieczonego łososia z koperkiem

Pyszna i zdrowa pasta kanapkowa z łososiem i koperkiem. To świetny przepis na konkretne śniadanie. Składniki: Łosoś - 250g Olej - 1 łyżeczka Jajko - 2szt Ogórek kiszony - 1szt duża Majonez - 1 łyżka Musztarda - 1 łyżeczka Sok z cytryny - 1/2 łyżeczki Sól i pieprz - do smaku Koperek siekany - 1 łyżka Łososia smarujemy olejem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Po lekkim ostudzeniu łososia rozgniatamy widelcem. Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu kroimy w kostkę. Ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę.  Łączymy łososia, jajka, ogórka, majonez, musztardę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Pastę podajemy po schłodzeniu.  

Zupa z batatem, kiełbasą surową i kurczakiem

Zupa z batatem, kiełbasą surową i kurczakiem

Bardzo konkretna i rozgrzewająca zupa z mnóstwem dodatków. Dobrze doprawiona i rozgrzewająca, jest idealna na zimniejsze dni. Taka zupa spokojnie zastąpi drugie danie.

Składniki:

  • Kiełbasa surowa - 250g
  • Olej - 1 łyżka
  • Kurczak (mięso z piersi) - 400g
  • Batat - 1szt średnia (około 400g)
  • Pomidory krojone - 400g
  • Papryka - 1szt
  • Kukurydza - 150g
  • Por - 1 szt
  • Ostra papryczka - 1szt
  • Koncentrat pomidorowy - 1 łyżka
  • Przyprawa meksykańska - 1 łyżeczka
  • Woda - 1 litr 

Kiełbasę kroimy w plasterki. Smażymy na oleju z obu stron, aż mocno się zarumieni. Kurczaka i batata kroimy w kostkę, paprykę w paski, pora w plasterki, a ostrą papryczkę w drobną kostkę. Kukurydzę odcedzamy z zalewy. 

Kurczaka, kiełbasę i warzywa zalewamy wodą i pomidorami. Dodajemy koncentrat i przyprawę meksykańską. Gotujemy, aż batat będzie miękki. 

W razie potrzeby zupę doprawiamy pieprzem i solą.

Komentarze

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty