Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pasta z pieczonego łososia z koperkiem

Pyszna i zdrowa pasta kanapkowa z łososiem i koperkiem. To świetny przepis na konkretne śniadanie. Składniki: Łosoś - 250g Olej - 1 łyżeczka Jajko - 2szt Ogórek kiszony - 1szt duża Majonez - 1 łyżka Musztarda - 1 łyżeczka Sok z cytryny - 1/2 łyżeczki Sól i pieprz - do smaku Koperek siekany - 1 łyżka Łososia smarujemy olejem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Po lekkim ostudzeniu łososia rozgniatamy widelcem. Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu kroimy w kostkę. Ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę.  Łączymy łososia, jajka, ogórka, majonez, musztardę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Pastę podajemy po schłodzeniu.  

Sos boloński, ragù alla bolognese

Sos boloński, ragù alla bolognese
 

Tradycyjny sos boloński - mocno mięsny i pomidorowy. Sukcesem wyjątkowo intensywnego smaku jest długie gotowanie. Choć danie jest czasochłonne, ale warte każdej minuty pracy.

Składniki:

  • Boczek gotowany lub lekko wędzony - 200g
  • Oliwa - 2 łyżki
  • Cebula - 1szt
  • Marchew - 1szt duża
  • Pietruszka - 1szt
  • Seler naciowy - 2 łodygi
  • Mięso wołowe lub wołowo-wieprzowe - 500g
  • Wino czerwone - 1 szklanka
  • Bulion - 1 szklanka
  • Pomidory krojone - 400g
  • Koncentrat pomidorowy - 2 łyżeczki
  • Sól i pieprz do smaku
  • Mleko - 1/2 szklanki

Boczek kroimy w kostkę. Przesmażamy, aż lekko się wytopi. Zdejmujemy z patelni i przekładamy do garnka. 

Nalewamy na patelnię 1 łyżkę oliwy, smażymy cebulę pokrojoną w kostkę. Gdy się zeszkli dodajemy pozostałe warzywa - marchew, pietruszkę i selera naciowego - pokrojone w kostkę lub starte na tarce. Gdy się przesmażą, dodajemy do garnka do boczku.

Na kolejnej łyżce oliwy smażymy mięso mielone, również dodajemy do garnka.

Do garnka wlewamy bulion, pomidory, wino i koncentrat. Dokładanie mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem. 

Sos gotujemy co najmniej 2 godziny. Pod koniec gotowania dodajemy mleko (aby złagodzić kwaśność pomidorów) i ewentualnie doprawiamy do smaku.

Sos podajemy z makaronem, przed podaniem można posypać tartym parmezanem.

Sos boloński, ragù alla bolognese



Komentarze

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty