Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Sos boloński, ragù alla bolognese

Sos boloński, ragù alla bolognese
 

Tradycyjny sos boloński - mocno mięsny i pomidorowy. Sukcesem wyjątkowo intensywnego smaku jest długie gotowanie. Choć danie jest czasochłonne, ale warte każdej minuty pracy.

Składniki:

  • Boczek gotowany lub lekko wędzony - 200g
  • Oliwa - 2 łyżki
  • Cebula - 1szt
  • Marchew - 1szt duża
  • Pietruszka - 1szt
  • Seler naciowy - 2 łodygi
  • Mięso wołowe lub wołowo-wieprzowe - 500g
  • Wino czerwone - 1 szklanka
  • Bulion - 1 szklanka
  • Pomidory krojone - 400g
  • Koncentrat pomidorowy - 2 łyżeczki
  • Sól i pieprz do smaku
  • Mleko - 1/2 szklanki

Boczek kroimy w kostkę. Przesmażamy, aż lekko się wytopi. Zdejmujemy z patelni i przekładamy do garnka. 

Nalewamy na patelnię 1 łyżkę oliwy, smażymy cebulę pokrojoną w kostkę. Gdy się zeszkli dodajemy pozostałe warzywa - marchew, pietruszkę i selera naciowego - pokrojone w kostkę lub starte na tarce. Gdy się przesmażą, dodajemy do garnka do boczku.

Na kolejnej łyżce oliwy smażymy mięso mielone, również dodajemy do garnka.

Do garnka wlewamy bulion, pomidory, wino i koncentrat. Dokładanie mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem. 

Sos gotujemy co najmniej 2 godziny. Pod koniec gotowania dodajemy mleko (aby złagodzić kwaśność pomidorów) i ewentualnie doprawiamy do smaku.

Sos podajemy z makaronem, przed podaniem można posypać tartym parmezanem.

Sos boloński, ragù alla bolognese



Komentarze

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty