Polecane
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Sos boloński, ragù alla bolognese
Tradycyjny sos boloński - mocno mięsny i pomidorowy. Sukcesem wyjątkowo intensywnego smaku jest długie gotowanie. Choć danie jest czasochłonne, ale warte każdej minuty pracy.
Składniki:
- Boczek gotowany lub lekko wędzony - 200g
- Oliwa - 2 łyżki
- Cebula - 1szt
- Marchew - 1szt duża
- Pietruszka - 1szt
- Seler naciowy - 2 łodygi
- Mięso wołowe lub wołowo-wieprzowe - 500g
- Wino czerwone - 1 szklanka
- Bulion - 1 szklanka
- Pomidory krojone - 400g
- Koncentrat pomidorowy - 2 łyżeczki
- Sól i pieprz do smaku
- Mleko - 1/2 szklanki
Boczek kroimy w kostkę. Przesmażamy, aż lekko się wytopi. Zdejmujemy z patelni i przekładamy do garnka.
Nalewamy na patelnię 1 łyżkę oliwy, smażymy cebulę pokrojoną w kostkę. Gdy się zeszkli dodajemy pozostałe warzywa - marchew, pietruszkę i selera naciowego - pokrojone w kostkę lub starte na tarce. Gdy się przesmażą, dodajemy do garnka do boczku.
Na kolejnej łyżce oliwy smażymy mięso mielone, również dodajemy do garnka.
Do garnka wlewamy bulion, pomidory, wino i koncentrat. Dokładanie mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem.
Sos gotujemy co najmniej 2 godziny. Pod koniec gotowania dodajemy mleko (aby złagodzić kwaśność pomidorów) i ewentualnie doprawiamy do smaku.
Sos podajemy z makaronem, przed podaniem można posypać tartym parmezanem.
Komentarze
Popularne posty
Gulaszowa z żołądków drobiowych
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Pyszne 😊 bardzo często gotuję sos boloński.
OdpowiedzUsuń