Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pasta z pieczonego łososia z koperkiem

Pyszna i zdrowa pasta kanapkowa z łososiem i koperkiem. To świetny przepis na konkretne śniadanie. Składniki: Łosoś - 250g Olej - 1 łyżeczka Jajko - 2szt Ogórek kiszony - 1szt duża Majonez - 1 łyżka Musztarda - 1 łyżeczka Sok z cytryny - 1/2 łyżeczki Sól i pieprz - do smaku Koperek siekany - 1 łyżka Łososia smarujemy olejem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Po lekkim ostudzeniu łososia rozgniatamy widelcem. Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu kroimy w kostkę. Ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę.  Łączymy łososia, jajka, ogórka, majonez, musztardę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Pastę podajemy po schłodzeniu.  

Biscotti al limone - włoskie ciasteczka cytrynowe

Biscotti al limone - włoskie ciasteczka cytrynowe

Popękane ciasteczka cytrynowe rodem z Włoch. Mocno maślane i kruche. Do tego wyglądają świetnie!

Składniki:
  • Mąka - 300g
  • Cukier - 100g
  • Masło w temperaturze pokojowej - 100g
  • Jajko L - 1szt
  • Cytryna - 1szt
  • Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • Cukier i cukier puder do obtoczenia

Cytrynę szorujemy i sparzamy. Ścieramy z niej skórkę i wyciskamy sok.

Masło ucieramy z cukrem, aż do uzyskania gładkiej jasnej macy. Dodajemy jajko i dalej miksujemy. Teraz dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia oraz sok i skórkę z cytryny. Mieszamy do połączenia składników.

Ciasto odstawiamy na 1-2 godziny do lodówki.


Biscotti al limone - włoskie ciasteczka cytrynowe

Odrywamy po kawałku ciasta i forujemy kulki. Każdą obtaczamy w cukrze, a następnie w cukrze pudrze. 

Kulki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Pieczemy w 180 stopniach przez około 20 minut.


Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty