Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Zupa ogonowa z pieczarkami - przepis do szybkowaru

Pyszna i aromatyczna zupa na ogonie. Z pieczarkami i dużą ilością warzyw. To bardzo konkretna pozycja, idealna na zimniejsze dni. Składniki: Ogon wieprzowy lub wołowy - ok 500g Marchew - 2szt Pietruszka - 1szt Seler - 1/4 szt Cebula - 3szt Pieczarki - 8szt Pomidory krojone - 400g Koncentrat pomidorowy - 1 łyżeczka Ziemniaki - 4szt Liście laurowe - 4szt Ziele angielskie - 6szt Lubczyk korzeń suszony - 1 łyżeczka Sos sojowy - 1 łyżka Pieprz do smaku  Bulion z ogonów przygotowałam w szybkowarze, dzięki czemu znacznie skróciłam czas gotowania.  Do koszyczka w szybkowarze wkładamy ogon, ziele, liście, wsypujemy mielony korzeń lubczyku. Zalewamy wodą i zamykamy szybkowar. Gotujemy do złapania ciśnienia, zmniejszamy ogień. Gotujemy dalej na małym ogniu 30 minut jeśli używamy ogona wieprzowego i 45 minut jeśli wołowego.  Jeśli nie macie szybkowaru, bulion należy gotować około 2 godziny. W międzyczasie szykujemy warzywa - marchew, pietruszkę i seler obieramy i kroimy. Cebulę kroim...

Biscotti al limone - włoskie ciasteczka cytrynowe

Biscotti al limone - włoskie ciasteczka cytrynowe

Popękane ciasteczka cytrynowe rodem z Włoch. Mocno maślane i kruche. Do tego wyglądają świetnie!

Składniki:
  • Mąka - 300g
  • Cukier - 100g
  • Masło w temperaturze pokojowej - 100g
  • Jajko L - 1szt
  • Cytryna - 1szt
  • Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • Cukier i cukier puder do obtoczenia

Cytrynę szorujemy i sparzamy. Ścieramy z niej skórkę i wyciskamy sok.

Masło ucieramy z cukrem, aż do uzyskania gładkiej jasnej macy. Dodajemy jajko i dalej miksujemy. Teraz dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia oraz sok i skórkę z cytryny. Mieszamy do połączenia składników.

Ciasto odstawiamy na 1-2 godziny do lodówki.


Biscotti al limone - włoskie ciasteczka cytrynowe

Odrywamy po kawałku ciasta i forujemy kulki. Każdą obtaczamy w cukrze, a następnie w cukrze pudrze. 

Kulki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Pieczemy w 180 stopniach przez około 20 minut.


Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty