Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Zupa ogonowa z pieczarkami - przepis do szybkowaru

Pyszna i aromatyczna zupa na ogonie. Z pieczarkami i dużą ilością warzyw. To bardzo konkretna pozycja, idealna na zimniejsze dni. Składniki: Ogon wieprzowy lub wołowy - ok 500g Marchew - 2szt Pietruszka - 1szt Seler - 1/4 szt Cebula - 3szt Pieczarki - 8szt Pomidory krojone - 400g Koncentrat pomidorowy - 1 łyżeczka Ziemniaki - 4szt Liście laurowe - 4szt Ziele angielskie - 6szt Lubczyk korzeń suszony - 1 łyżeczka Sos sojowy - 1 łyżka Pieprz do smaku  Bulion z ogonów przygotowałam w szybkowarze, dzięki czemu znacznie skróciłam czas gotowania.  Do koszyczka w szybkowarze wkładamy ogon, ziele, liście, wsypujemy mielony korzeń lubczyku. Zalewamy wodą i zamykamy szybkowar. Gotujemy do złapania ciśnienia, zmniejszamy ogień. Gotujemy dalej na małym ogniu 30 minut jeśli używamy ogona wieprzowego i 45 minut jeśli wołowego.  Jeśli nie macie szybkowaru, bulion należy gotować około 2 godziny. W międzyczasie szykujemy warzywa - marchew, pietruszkę i seler obieramy i kroimy. Cebulę kroim...

Soba z kurczakiem i pak choi

Soba z kurczakiem i pak choi

Gryczany makaron soba z kurczakiem w azjatyckim stylu. Z kapustą pak choi, porem i chrupiącymi grzybami mun. Całości dopełnia aromatyczny ciemny sos sojowy.

Składniki:

  • Makaron soba - 200g
  • Kurczak (u mnie polędwiczki) - 400g
  • Sól i pieprz
  • Olej - 1 łyżeczka
  • Mąka ziemniaczana - 1 łyżka
  • Cebula - 1szt
  • Czosnek - 3 ząbki
  • Por - 1szt
  • Marchew - 1szt
  • Grzyby mun - 20g
  • Papryka - 1/2 szt
  • Papryczka ostra - 1szt
  • Przyprawa do kuchni chińskiej - 1 łyżeczka
  • Sos sojowy ciemny - 2 łyżka
  • Sezam do posypania 


Przygotowujemy warzywa. Czosnek przeciskamy, cebulę kroimy w piórka, pora w plasterki. Marchew ścieramy obieraczką, pak choi kroimy na pół, a potem na paski. Paprykę kroimy na mniejsze kawałki, a papryczkę ostrą w drobną kosteczkę.

Grzyby mun zalewamy wrzątkiem, po 10 minutach wyciągamy i kroimy w paseczki.

Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Kurczaka kroimy na mniejsze kawałki. Solimy, pieprzymy, mieszamy z mąką ziemniaczaną i strzepujemy jej nadmiar. Smażymy na oleju, aż lekko się zarumieni. 

Dodajemy warzywa, grzyby i przyprawę. Smażymy kilka minut, często mieszając. Warzywa powinny tylko lekko zmięknąć. Dodajemy sos sojowy i makaron soba, smażymy jeszcze kilka minut dokładnie mieszając.

Przed podaniem posypujemy sezamem.


Komentarze

  1. Może dziwne pytanie ale czy da się czymś zastąpić sos sojowy? 😁 jest wiele fajnych przepisów ale niestety nie mogę spożywać soi.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można bez problemu zamienić na inny słony sos - rybny albo ostrygowy. Spokojnie, nie nadają rybnego aromatu i smakowo będą dobrze pasowac 😉

      Usuń

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty