Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pasta z pieczonego łososia z koperkiem

Pyszna i zdrowa pasta kanapkowa z łososiem i koperkiem. To świetny przepis na konkretne śniadanie. Składniki: Łosoś - 250g Olej - 1 łyżeczka Jajko - 2szt Ogórek kiszony - 1szt duża Majonez - 1 łyżka Musztarda - 1 łyżeczka Sok z cytryny - 1/2 łyżeczki Sól i pieprz - do smaku Koperek siekany - 1 łyżka Łososia smarujemy olejem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Po lekkim ostudzeniu łososia rozgniatamy widelcem. Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu kroimy w kostkę. Ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę.  Łączymy łososia, jajka, ogórka, majonez, musztardę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Pastę podajemy po schłodzeniu.  

Chałka z rodzynkami

Chałka z rodzynkami

Delikatna i puszysta, mocno maślana chałka z rodzynkami. U mnie to wigilijny dodatek do karpia, ale świetnie sprawdzi się też na co dzień. Chałka jest pyszna i pięknie wygląda!

Składniki:

  • Mąka pszenna - 460g
  • Mleko - 160g
  • Masło - 80g
  • Jajka - 2szt
  • Cukier - 70g
  • Drożdże suche - 8g
  • Sól - szczypta
  • Rodzynki - 70g
  • + Jajko - 1szt do posmarowania 

Masło rozpuszczamy i odstawiamy do ostudzenia.

Mąkę mieszamy z mlekiem, drożdżami, jajkami, cukrem i solą. Zagniatamy. Dodajemy rozpuszczone masło i dalej zagniatamy, aż do uzyskania gładkiego i elastycznego ciasta. Odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę.

Rodzynki zalewamy ciepłą wodą na 30 minut, po tym czasie odciskamy i kroimy jeśli są duże. 

Ciasto mieszamy z rodzynkami i znów odstawiamy jeszcze na 15 minut. 

Po tym czasie ciasto dzielimy na 3 części, każdą rolujemy w wałek. Sklejamy końcówki i z wałków ciasta robimy warkocz. Sklejamy drugą końcówkę i zawijamy pod spód. Wkładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 20 minut. 

Smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy w 180 stopniach przez 30 minut. Studzimy na kratce.


Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty