Polecane
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Chałka z rodzynkami
Delikatna i puszysta, mocno maślana chałka z rodzynkami. U mnie to wigilijny dodatek do karpia, ale świetnie sprawdzi się też na co dzień. Chałka jest pyszna i pięknie wygląda!
Składniki:
- Mąka pszenna - 460g
- Mleko - 160g
- Masło - 80g
- Jajka - 2szt
- Cukier - 70g
- Drożdże suche - 8g
- Sól - szczypta
- Rodzynki - 70g
- + Jajko - 1szt do posmarowania
Masło rozpuszczamy i odstawiamy do ostudzenia.
Mąkę mieszamy z mlekiem, drożdżami, jajkami, cukrem i solą. Zagniatamy. Dodajemy rozpuszczone masło i dalej zagniatamy, aż do uzyskania gładkiego i elastycznego ciasta. Odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę.
Rodzynki zalewamy ciepłą wodą na 30 minut, po tym czasie odciskamy i kroimy jeśli są duże.
Ciasto mieszamy z rodzynkami i znów odstawiamy jeszcze na 15 minut.
Po tym czasie ciasto dzielimy na 3 części, każdą rolujemy w wałek. Sklejamy końcówki i z wałków ciasta robimy warkocz. Sklejamy drugą końcówkę i zawijamy pod spód. Wkładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 20 minut.
Smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy w 180 stopniach przez 30 minut. Studzimy na kratce.
Popularne posty
Gulaszowa z żołądków drobiowych
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Komentarze
Prześlij komentarz