Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pasta z pieczonego łososia z koperkiem

Pyszna i zdrowa pasta kanapkowa z łososiem i koperkiem. To świetny przepis na konkretne śniadanie. Składniki: Łosoś - 250g Olej - 1 łyżeczka Jajko - 2szt Ogórek kiszony - 1szt duża Majonez - 1 łyżka Musztarda - 1 łyżeczka Sok z cytryny - 1/2 łyżeczki Sól i pieprz - do smaku Koperek siekany - 1 łyżka Łososia smarujemy olejem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Po lekkim ostudzeniu łososia rozgniatamy widelcem. Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu kroimy w kostkę. Ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę.  Łączymy łososia, jajka, ogórka, majonez, musztardę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Pastę podajemy po schłodzeniu.  

Udko z fenkułem i pekińską w azjatyckim stylu

Udko z fenkułem i pekińską w azjatyckim stylu

Udko w azjatyckim sosie z warzywami. To proste danie smakuje lepiej niż w chińskiej restauracji!

Składniki:

  • Udko z kurczaka - 4szt
  • Olej - 1 łyżka
  • Czosnek - 3 ząbki
  • Imbir korzeń - 3cm
  • Fenkuł - 2szt
  • Kapusta pekińska - 1/2 średniej szt
  • Mąka ziemniaczana - 1 łyżka

Sos:

  • Sos ostrygowy - 2 łyżki
  • Sriracha - 1 łyżeczka
  • Syrop z agawy - 1 łyżka
  • Ocet - 2 łyżki 

Udka z kurczaka oczyszczamy i suszymy. Smażymy na oleju z obu stron, aż się zarumieni. 

Czosnek przeciskamy, imbir kroimy drobno, dorzucamy do kurczaka i chwilę smażymy. Fenkuł i pekińską kroimy w paski, dodajemy na patelnię, smażymy kilka minut często mieszając. 

Mieszamy sos ostrygowy, srirachę, syrop z agawy i ocet. Wlewamy na patelnie, mieszamy i przykrywamy pokrywką. Dusimy, aż kurczak się ugotuje, czyli około godziny. Co jakiś czas mieszamy i w razie potrzeby dolewamy trochę wody.

Kiedy kurczak będzie ugotowany dodajemy mąkę ziemniaczaną rozprowadzoną w połowie szklanki wody. Gotujemy jeszcze chwilę, aż zgęstnieje. 

Kurczaka podajemy z ryżem lub kaszą.


Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty