Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Zupa ogonowa z pieczarkami - przepis do szybkowaru

Pyszna i aromatyczna zupa na ogonie. Z pieczarkami i dużą ilością warzyw. To bardzo konkretna pozycja, idealna na zimniejsze dni. Składniki: Ogon wieprzowy lub wołowy - ok 500g Marchew - 2szt Pietruszka - 1szt Seler - 1/4 szt Cebula - 3szt Pieczarki - 8szt Pomidory krojone - 400g Koncentrat pomidorowy - 1 łyżeczka Ziemniaki - 4szt Liście laurowe - 4szt Ziele angielskie - 6szt Lubczyk korzeń suszony - 1 łyżeczka Sos sojowy - 1 łyżka Pieprz do smaku  Bulion z ogonów przygotowałam w szybkowarze, dzięki czemu znacznie skróciłam czas gotowania.  Do koszyczka w szybkowarze wkładamy ogon, ziele, liście, wsypujemy mielony korzeń lubczyku. Zalewamy wodą i zamykamy szybkowar. Gotujemy do złapania ciśnienia, zmniejszamy ogień. Gotujemy dalej na małym ogniu 30 minut jeśli używamy ogona wieprzowego i 45 minut jeśli wołowego.  Jeśli nie macie szybkowaru, bulion należy gotować około 2 godziny. W międzyczasie szykujemy warzywa - marchew, pietruszkę i seler obieramy i kroimy. Cebulę kroim...

Udko z fenkułem i pekińską w azjatyckim stylu

Udko z fenkułem i pekińską w azjatyckim stylu

Udko w azjatyckim sosie z warzywami. To proste danie smakuje lepiej niż w chińskiej restauracji!

Składniki:

  • Udko z kurczaka - 4szt
  • Olej - 1 łyżka
  • Czosnek - 3 ząbki
  • Imbir korzeń - 3cm
  • Fenkuł - 2szt
  • Kapusta pekińska - 1/2 średniej szt
  • Mąka ziemniaczana - 1 łyżka

Sos:

  • Sos ostrygowy - 2 łyżki
  • Sriracha - 1 łyżeczka
  • Syrop z agawy - 1 łyżka
  • Ocet - 2 łyżki 

Udka z kurczaka oczyszczamy i suszymy. Smażymy na oleju z obu stron, aż się zarumieni. 

Czosnek przeciskamy, imbir kroimy drobno, dorzucamy do kurczaka i chwilę smażymy. Fenkuł i pekińską kroimy w paski, dodajemy na patelnię, smażymy kilka minut często mieszając. 

Mieszamy sos ostrygowy, srirachę, syrop z agawy i ocet. Wlewamy na patelnie, mieszamy i przykrywamy pokrywką. Dusimy, aż kurczak się ugotuje, czyli około godziny. Co jakiś czas mieszamy i w razie potrzeby dolewamy trochę wody.

Kiedy kurczak będzie ugotowany dodajemy mąkę ziemniaczaną rozprowadzoną w połowie szklanki wody. Gotujemy jeszcze chwilę, aż zgęstnieje. 

Kurczaka podajemy z ryżem lub kaszą.


Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty