Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Rose matcha latte

Bogata w antyoksydanty zielona herbata matcha w wersji latte z dodatkiem syropu różanego. To połączenie to idealny balans smaków i do tego rewelacyjny wygląd! Składniki na 1 porcję: Matcha - 2g Mleko (krowie lub roślinne) - 150ml Syrop różany (u mnie domowy) - 1 łyżka Cukier różany do dekoracji Będzie ci także potrzebny chasen lub spieniacz do mleka. Sproszkowaną herbatę przesiewamy przez sitko. Zalewamy wodą (około 100ml) o temperaturze 80 stopni. Mieszamy chasenem lub spieniaczem do mleka.  Mleko podgrzewamy i spieniamy, aby powstała gęsta pianka. Do szklanki nalewamy syrop różany, powoli wlewamy mleko. Następnie delikatnie wlewamy zieloną herbatę, najlepiej lać po łyżce opartej o wewnętrzną stronę szklanki. Dzięki temu powstanie zielona warstwa pomiędzy mlekiem a mleczną pianką. Całość dekorujemy różanym cukrem. W lecie herbatę można podać na zimno - bez podgrzewania mleka i z dodatkiem kostek lodu.  

Udko z fenkułem i pekińską w azjatyckim stylu

Udko z fenkułem i pekińską w azjatyckim stylu

Udko w azjatyckim sosie z warzywami. To proste danie smakuje lepiej niż w chińskiej restauracji!

Składniki:

  • Udko z kurczaka - 4szt
  • Olej - 1 łyżka
  • Czosnek - 3 ząbki
  • Imbir korzeń - 3cm
  • Fenkuł - 2szt
  • Kapusta pekińska - 1/2 średniej szt
  • Mąka ziemniaczana - 1 łyżka

Sos:

  • Sos ostrygowy - 2 łyżki
  • Sriracha - 1 łyżeczka
  • Syrop z agawy - 1 łyżka
  • Ocet - 2 łyżki 

Udka z kurczaka oczyszczamy i suszymy. Smażymy na oleju z obu stron, aż się zarumieni. 

Czosnek przeciskamy, imbir kroimy drobno, dorzucamy do kurczaka i chwilę smażymy. Fenkuł i pekińską kroimy w paski, dodajemy na patelnię, smażymy kilka minut często mieszając. 

Mieszamy sos ostrygowy, srirachę, syrop z agawy i ocet. Wlewamy na patelnie, mieszamy i przykrywamy pokrywką. Dusimy, aż kurczak się ugotuje, czyli około godziny. Co jakiś czas mieszamy i w razie potrzeby dolewamy trochę wody.

Kiedy kurczak będzie ugotowany dodajemy mąkę ziemniaczaną rozprowadzoną w połowie szklanki wody. Gotujemy jeszcze chwilę, aż zgęstnieje. 

Kurczaka podajemy z ryżem lub kaszą.


Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty