Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Udko z fenkułem i pekińską w azjatyckim stylu

Udko z fenkułem i pekińską w azjatyckim stylu

Udko w azjatyckim sosie z warzywami. To proste danie smakuje lepiej niż w chińskiej restauracji!

Składniki:

  • Udko z kurczaka - 4szt
  • Olej - 1 łyżka
  • Czosnek - 3 ząbki
  • Imbir korzeń - 3cm
  • Fenkuł - 2szt
  • Kapusta pekińska - 1/2 średniej szt
  • Mąka ziemniaczana - 1 łyżka

Sos:

  • Sos ostrygowy - 2 łyżki
  • Sriracha - 1 łyżeczka
  • Syrop z agawy - 1 łyżka
  • Ocet - 2 łyżki 

Udka z kurczaka oczyszczamy i suszymy. Smażymy na oleju z obu stron, aż się zarumieni. 

Czosnek przeciskamy, imbir kroimy drobno, dorzucamy do kurczaka i chwilę smażymy. Fenkuł i pekińską kroimy w paski, dodajemy na patelnię, smażymy kilka minut często mieszając. 

Mieszamy sos ostrygowy, srirachę, syrop z agawy i ocet. Wlewamy na patelnie, mieszamy i przykrywamy pokrywką. Dusimy, aż kurczak się ugotuje, czyli około godziny. Co jakiś czas mieszamy i w razie potrzeby dolewamy trochę wody.

Kiedy kurczak będzie ugotowany dodajemy mąkę ziemniaczaną rozprowadzoną w połowie szklanki wody. Gotujemy jeszcze chwilę, aż zgęstnieje. 

Kurczaka podajemy z ryżem lub kaszą.


Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty