Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Rose matcha latte

Bogata w antyoksydanty zielona herbata matcha w wersji latte z dodatkiem syropu różanego. To połączenie to idealny balans smaków i do tego rewelacyjny wygląd! Składniki na 1 porcję: Matcha - 2g Mleko (krowie lub roślinne) - 150ml Syrop różany (u mnie domowy) - 1 łyżka Cukier różany do dekoracji Będzie ci także potrzebny chasen lub spieniacz do mleka. Sproszkowaną herbatę przesiewamy przez sitko. Zalewamy wodą (około 100ml) o temperaturze 80 stopni. Mieszamy chasenem lub spieniaczem do mleka.  Mleko podgrzewamy i spieniamy, aby powstała gęsta pianka. Do szklanki nalewamy syrop różany, powoli wlewamy mleko. Następnie delikatnie wlewamy zieloną herbatę, najlepiej lać po łyżce opartej o wewnętrzną stronę szklanki. Dzięki temu powstanie zielona warstwa pomiędzy mlekiem a mleczną pianką. Całość dekorujemy różanym cukrem. W lecie herbatę można podać na zimno - bez podgrzewania mleka i z dodatkiem kostek lodu.  

Deser z ryżem preparowanym a`la Kinder Country

Deser z ryżem preparowanym a`la Kinder Country

Mocno czekoladowy deser z ryżem preparowanym, inspirowany batonikiem Kinder Country. Jest bardzo łatwy - uda się nawet osobom początkującym w kuchni.

Składniki na 6 porcji:

  • Mascarpone - 250g
  • Śmietanka 30% lub 36% - 200ml
  • Biała czekolada - 1 tabliczka 100g
  • Mleczna czekolada - 1 tabliczka 100g
  • Ryż preparowany - 80g + do dekoracji
  • Batoniki Kinder Country do dekoracji

Rozpuszczamy osobno czekolady. Można rozpuszczać w kąpieli wodnej lub w mikrofali.

Zimną śmietankę ubijamy. Dodajemy porcjami mascarpone, cały czas ubijając, aż do uzyskania gęstej masy - może to zająć kilka minut.

Odkładamy 1/3 masy śmietanowej, dodajemy do niej mleczną czekoladę i miksujemy. 

Do pozostałych 2/3 masy dodajemy białą czekoladę, miksujemy. Dodajemy 80g ryżu preparowanego i dokładnie mieszamy.

Szykujemy 6 szklanek lub pucharków. Na dół dajemy 1 łyżkę ryżu preparowanego, na to białą masę, ciemną masę i na górę znów odrobinę ryżu. Całość dekorujemy kawałkiem batonika. 

Wkładamy do lodówki na 2-3 godziny i można podawać.

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty