Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pasta z pieczonego łososia z koperkiem

Pyszna i zdrowa pasta kanapkowa z łososiem i koperkiem. To świetny przepis na konkretne śniadanie. Składniki: Łosoś - 250g Olej - 1 łyżeczka Jajko - 2szt Ogórek kiszony - 1szt duża Majonez - 1 łyżka Musztarda - 1 łyżeczka Sok z cytryny - 1/2 łyżeczki Sól i pieprz - do smaku Koperek siekany - 1 łyżka Łososia smarujemy olejem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Po lekkim ostudzeniu łososia rozgniatamy widelcem. Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu kroimy w kostkę. Ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę.  Łączymy łososia, jajka, ogórka, majonez, musztardę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Pastę podajemy po schłodzeniu.  

Deser z ryżem preparowanym a`la Kinder Country

Deser z ryżem preparowanym a`la Kinder Country

Mocno czekoladowy deser z ryżem preparowanym, inspirowany batonikiem Kinder Country. Jest bardzo łatwy - uda się nawet osobom początkującym w kuchni.

Składniki na 6 porcji:

  • Mascarpone - 250g
  • Śmietanka 30% lub 36% - 200ml
  • Biała czekolada - 1 tabliczka 100g
  • Mleczna czekolada - 1 tabliczka 100g
  • Ryż preparowany - 80g + do dekoracji
  • Batoniki Kinder Country do dekoracji

Rozpuszczamy osobno czekolady. Można rozpuszczać w kąpieli wodnej lub w mikrofali.

Zimną śmietankę ubijamy. Dodajemy porcjami mascarpone, cały czas ubijając, aż do uzyskania gęstej masy - może to zająć kilka minut.

Odkładamy 1/3 masy śmietanowej, dodajemy do niej mleczną czekoladę i miksujemy. 

Do pozostałych 2/3 masy dodajemy białą czekoladę, miksujemy. Dodajemy 80g ryżu preparowanego i dokładnie mieszamy.

Szykujemy 6 szklanek lub pucharków. Na dół dajemy 1 łyżkę ryżu preparowanego, na to białą masę, ciemną masę i na górę znów odrobinę ryżu. Całość dekorujemy kawałkiem batonika. 

Wkładamy do lodówki na 2-3 godziny i można podawać.

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty