Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Krokiety z pieczarkami, mozzarellą i Grana Padano

Krokiety z pieczarkami, aromatycznym, intensywnym serem dojrzewającym i ciągnącą się mozzarellą. Koniecznie wypróbujcie taką wariację krokietów! Składniki: Naleśniki - 8-10 sztuk: Mąka pszenna - 360g Jajko - 3szt Woda - 1,5 szklanki Mleko - 370ml Cukier - 1 płaska łyżeczka Sól - szczypta Olej do smażenia Farsz: Pieczarki - 700g Cebula - 2szt Olej - 1 łyżeczka Sól i pieprz do smaku Mozzarella - 250g (2 kulki) Grana Padano tarty - 4 łyżki Chipotle suszone, mielone - 1/2 łyżeczki Do panierowania: Mąka pszenna Bułka tarta Jajko - 2szt Olej do smażenia krokietów Składniki na naleśniki: mąkę, jajka, wodę, mleko, cukier i sól dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie znów mieszamy i możemy smażyć. Patelnię smarujemy lekko olejem, nalewamy porcję ciasta i smażymy z obu stron. Naleśniki powinny być cienkie. Po usmażeniu naleśniki układamy jeden na drugim i pozostawiamy do ostudzenia. Szykujemy farsz. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w kostkę. Na oleju smażymy...

Deser z ryżem preparowanym a`la Kinder Country

Deser z ryżem preparowanym a`la Kinder Country

Mocno czekoladowy deser z ryżem preparowanym, inspirowany batonikiem Kinder Country. Jest bardzo łatwy - uda się nawet osobom początkującym w kuchni.

Składniki na 6 porcji:

  • Mascarpone - 250g
  • Śmietanka 30% lub 36% - 200ml
  • Biała czekolada - 1 tabliczka 100g
  • Mleczna czekolada - 1 tabliczka 100g
  • Ryż preparowany - 80g + do dekoracji
  • Batoniki Kinder Country do dekoracji

Rozpuszczamy osobno czekolady. Można rozpuszczać w kąpieli wodnej lub w mikrofali.

Zimną śmietankę ubijamy. Dodajemy porcjami mascarpone, cały czas ubijając, aż do uzyskania gęstej masy - może to zająć kilka minut.

Odkładamy 1/3 masy śmietanowej, dodajemy do niej mleczną czekoladę i miksujemy. 

Do pozostałych 2/3 masy dodajemy białą czekoladę, miksujemy. Dodajemy 80g ryżu preparowanego i dokładnie mieszamy.

Szykujemy 6 szklanek lub pucharków. Na dół dajemy 1 łyżkę ryżu preparowanego, na to białą masę, ciemną masę i na górę znów odrobinę ryżu. Całość dekorujemy kawałkiem batonika. 

Wkładamy do lodówki na 2-3 godziny i można podawać.

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty