Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Zupa ogonowa z pieczarkami - przepis do szybkowaru

Zupa ogonowa z pieczarkami - przepis do szybkowaru

Pyszna i aromatyczna zupa na ogonie. Z pieczarkami i dużą ilością warzyw. To bardzo konkretna pozycja, idealna na zimniejsze dni.

Składniki:

  • Ogon wieprzowy lub wołowy - ok 500g
  • Marchew - 2szt
  • Pietruszka - 1szt
  • Seler - 1/4 szt
  • Cebula - 3szt
  • Pieczarki - 8szt
  • Pomidory krojone - 400g
  • Koncentrat pomidorowy - 1 łyżeczka
  • Ziemniaki - 4szt
  • Liście laurowe - 4szt
  • Ziele angielskie - 6szt
  • Lubczyk korzeń suszony - 1 łyżeczka
  • Sos sojowy - 1 łyżka
  • Pieprz do smaku 


Bulion z ogonów przygotowałam w szybkowarze, dzięki czemu znacznie skróciłam czas gotowania. 

Do koszyczka w szybkowarze wkładamy ogon, ziele, liście, wsypujemy mielony korzeń lubczyku. Zalewamy wodą i zamykamy szybkowar. Gotujemy do złapania ciśnienia, zmniejszamy ogień. Gotujemy dalej na małym ogniu 30 minut jeśli używamy ogona wieprzowego i 45 minut jeśli wołowego. 

Jeśli nie macie szybkowaru, bulion należy gotować około 2 godziny.

W międzyczasie szykujemy warzywa - marchew, pietruszkę i seler obieramy i kroimy. Cebulę kroimy w piórka, pieczarki w plasterki. Ziemniaki obieramy lub szorujemy i kroimy w kostkę. 

Schładzamy garnek. Wyciągamy koszyczek z mięsem. Bulion przecedzamy do innego garnka. Dodajemy do niego pokrojoną marchew, pietruszkę i seler. Po 10 minutach dodajemy cebulę, ziemniaki, pieczarki, pomidory, koncentrat i sos sojowy. Gotujemy, aż ziemniaki będą miękkie. 

W tym czasie obieramy mięso z ogona i dorzucamy do zupy. 

Przed podaniem zupę doprawiamy do smaku.


Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty