Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Makaron z wieprzowiną, szpinakiem i jarmużem

Makaron z wieprzowiną, szpinakiem i jarmużem
 

Prosty obiad z patelni z kilku składników. Makaron z wieprzowiną i warzywami w sosie z ricotty. Smaku nadaje dodatek pesto i grana padano.

Składniki na 4 porcje:

  • Wieprzowina (np. łopatka) - 500g
  • Olej - 1 łyżka
  • Szpinak mrożony - 400g
  • Jarmuż liście krojone - 50g
  • Czosnek - 3 ząbki
  • Cebula - 1szt
  • Ricotta - 250g
  • Pesto bazyliowe - 1 łyżka
  • Sól i pieprz do smaku
  • Makaron - 200g
  • Ser Grana Padano - 3 łyżki

Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Mięso kroimy w nieduże kawałki. Smażymy na oleju, aż do zarumienienia. Dodajemy cebulę pokrojoną w piórka. Po 2 minutach dodajemy przeciśnięty czosnek, szpinak i jarmuż. Smażymy kolejne 5 minut, często mieszając. Dodajemy ricottę i pesto bazyliowe, przykrywamy pokrywką i gotujemy, aż mięso będzie miękkie. Na końcu dodajemy ugotowany makaron i doprawiamy solą i pieprzem. 

Porcje makaronu układamy na talerzu i posypujemy startym grana padano.

Komentarze

  1. Uwielbiam jarmuż dlatego chętnie skorzystam z Twojego przepisu 😊

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty