Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pasta z pieczonego łososia z koperkiem

Pyszna i zdrowa pasta kanapkowa z łososiem i koperkiem. To świetny przepis na konkretne śniadanie. Składniki: Łosoś - 250g Olej - 1 łyżeczka Jajko - 2szt Ogórek kiszony - 1szt duża Majonez - 1 łyżka Musztarda - 1 łyżeczka Sok z cytryny - 1/2 łyżeczki Sól i pieprz - do smaku Koperek siekany - 1 łyżka Łososia smarujemy olejem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Po lekkim ostudzeniu łososia rozgniatamy widelcem. Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu kroimy w kostkę. Ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę.  Łączymy łososia, jajka, ogórka, majonez, musztardę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Pastę podajemy po schłodzeniu.  

Zupa kalafiorowa z fasolką szparagową i pęczakiem

Zupa kalafiorowa z fasolką szparagową i pęczakiem

Pyszna zupa z letnimi warzywami - kalafiorem i fasolką szparagową. Dzięki kaszy pęczak jest konkretna i sycąca. Smaku nadaje koperek i słodka śmietanka.

Składniki:

  • Bulion (najlepiej warzywny lub drobiowy) - 1 litr
  • Kalafior - 1/2 średniego
  • Fasolka szparagowa - 300g
  • Marchewka - 1szt
  • Kasza pęczak - 140g
  • Pieprz, sól do smaku
  • Śmietanka 30% - 2-3 łyżki
  • Koperek - 1/2 pęczka

Do bulionu dodajemy pokrojoną w kostkę marchewkę. Gdy zacznie się gotować dodajemy przepłukaną kaszę pęczak. Gotujemy, aż lekko zmięknie. 

W tym czasie przygotowujemy warzywa. Kroimy kalafiora na różyczki, z fasolki usuwamy końcówki i kroimy na nieduże kawałki. Dorzucamy warzywa do zupy i gotujemy jeszcze 10 minut. 

Na końcu dodajemy śmietankę i posiekany koperek. Doprawiamy do smaku pieprzem i solą.



Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty