Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Krokiety z pieczarkami, mozzarellą i Grana Padano

Krokiety z pieczarkami, aromatycznym, intensywnym serem dojrzewającym i ciągnącą się mozzarellą. Koniecznie wypróbujcie taką wariację krokietów! Składniki: Naleśniki - 8-10 sztuk: Mąka pszenna - 360g Jajko - 3szt Woda - 1,5 szklanki Mleko - 370ml Cukier - 1 płaska łyżeczka Sól - szczypta Olej do smażenia Farsz: Pieczarki - 700g Cebula - 2szt Olej - 1 łyżeczka Sól i pieprz do smaku Mozzarella - 250g (2 kulki) Grana Padano tarty - 4 łyżki Chipotle suszone, mielone - 1/2 łyżeczki Do panierowania: Mąka pszenna Bułka tarta Jajko - 2szt Olej do smażenia krokietów Składniki na naleśniki: mąkę, jajka, wodę, mleko, cukier i sól dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie znów mieszamy i możemy smażyć. Patelnię smarujemy lekko olejem, nalewamy porcję ciasta i smażymy z obu stron. Naleśniki powinny być cienkie. Po usmażeniu naleśniki układamy jeden na drugim i pozostawiamy do ostudzenia. Szykujemy farsz. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w kostkę. Na oleju smażymy...

Boczniaki z tofu w sosie sojowym z nerkowcami

Boczniaki z tofu w sosie sojowym z nerkowcami

Boczniaki w azjatyckim stylu - z sosem sojowym, imbirem i miodem. Boczniaki są pełne smaku umami, więc idealnie komponują się z delikatnym tofu. Takie wegańskie danie z pewnością zasmakuje także mięsożercom.

Składniki na 2 porcje:

  • Boczniaki - 200g
  • Tofu naturalne - 180g
  • Olej sezamowy - 1 łyżka
  • Imbir korzeń - ok 1 cm
  • Czosnek - 2 ząbki
  • Cebula - 1szt
  • Papryczka chilli - 1/2szt (lub mniej jeśli wolicie mniej ostre)
  • Jarmuż - 4-5 liści
  • Sos sojowy - 2 łyżki
  • Sok z limonki - 1 łyżeczka
  • Miód - 1 łyżeczka
  • Pieprz do smaku
  • Orzechy nerkowca połówki - 1 garść
  • Szczypior do dekoracji
  • Ryż - 100g 

Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. 

Czosnek przeciskamy, imbir i chilli kroimy w drobną kostkę, a cebulę w piórka. Przesmażamy na oleju sezamowym przez około minutę.

Boczniaki kroimy w paski. Tofu delikatnie odciskamy na ręczniku papierowym, aby pozbyć się nadmiaru wody. Ścieramy na tarce, na grubych oczkach. Dorzucamy na patelnię. Smażymy kilka minut, często mieszając. Tofu powinno się lekko zarumienić. 

Sos sojowy mieszamy z sokiem z limonki i miodem. Dodajemy na patelnię. Na końcu dorzucamy pokrojony jarmuż. Doprawiamy pieprzem. Całość przykrywamy i gotujemy około 10 minut, co jakiś czas mieszając. 

Na talerzach układamy ryż, na nim porcję boczniaków. Posypujemy szczypiorem i nerkowcami. Podajemy od razu.


Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty