Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pasta z pieczonego łososia z koperkiem

Pyszna i zdrowa pasta kanapkowa z łososiem i koperkiem. To świetny przepis na konkretne śniadanie. Składniki: Łosoś - 250g Olej - 1 łyżeczka Jajko - 2szt Ogórek kiszony - 1szt duża Majonez - 1 łyżka Musztarda - 1 łyżeczka Sok z cytryny - 1/2 łyżeczki Sól i pieprz - do smaku Koperek siekany - 1 łyżka Łososia smarujemy olejem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Po lekkim ostudzeniu łososia rozgniatamy widelcem. Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu kroimy w kostkę. Ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę.  Łączymy łososia, jajka, ogórka, majonez, musztardę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Pastę podajemy po schłodzeniu.  

Boczniaki z tofu w sosie sojowym z nerkowcami

Boczniaki z tofu w sosie sojowym z nerkowcami

Boczniaki w azjatyckim stylu - z sosem sojowym, imbirem i miodem. Boczniaki są pełne smaku umami, więc idealnie komponują się z delikatnym tofu. Takie wegańskie danie z pewnością zasmakuje także mięsożercom.

Składniki na 2 porcje:

  • Boczniaki - 200g
  • Tofu naturalne - 180g
  • Olej sezamowy - 1 łyżka
  • Imbir korzeń - ok 1 cm
  • Czosnek - 2 ząbki
  • Cebula - 1szt
  • Papryczka chilli - 1/2szt (lub mniej jeśli wolicie mniej ostre)
  • Jarmuż - 4-5 liści
  • Sos sojowy - 2 łyżki
  • Sok z limonki - 1 łyżeczka
  • Miód - 1 łyżeczka
  • Pieprz do smaku
  • Orzechy nerkowca połówki - 1 garść
  • Szczypior do dekoracji
  • Ryż - 100g 

Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. 

Czosnek przeciskamy, imbir i chilli kroimy w drobną kostkę, a cebulę w piórka. Przesmażamy na oleju sezamowym przez około minutę.

Boczniaki kroimy w paski. Tofu delikatnie odciskamy na ręczniku papierowym, aby pozbyć się nadmiaru wody. Ścieramy na tarce, na grubych oczkach. Dorzucamy na patelnię. Smażymy kilka minut, często mieszając. Tofu powinno się lekko zarumienić. 

Sos sojowy mieszamy z sokiem z limonki i miodem. Dodajemy na patelnię. Na końcu dorzucamy pokrojony jarmuż. Doprawiamy pieprzem. Całość przykrywamy i gotujemy około 10 minut, co jakiś czas mieszając. 

Na talerzach układamy ryż, na nim porcję boczniaków. Posypujemy szczypiorem i nerkowcami. Podajemy od razu.


Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty