Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Rose matcha latte

Bogata w antyoksydanty zielona herbata matcha w wersji latte z dodatkiem syropu różanego. To połączenie to idealny balans smaków i do tego rewelacyjny wygląd! Składniki na 1 porcję: Matcha - 2g Mleko (krowie lub roślinne) - 150ml Syrop różany (u mnie domowy) - 1 łyżka Cukier różany do dekoracji Będzie ci także potrzebny chasen lub spieniacz do mleka. Sproszkowaną herbatę przesiewamy przez sitko. Zalewamy wodą (około 100ml) o temperaturze 80 stopni. Mieszamy chasenem lub spieniaczem do mleka.  Mleko podgrzewamy i spieniamy, aby powstała gęsta pianka. Do szklanki nalewamy syrop różany, powoli wlewamy mleko. Następnie delikatnie wlewamy zieloną herbatę, najlepiej lać po łyżce opartej o wewnętrzną stronę szklanki. Dzięki temu powstanie zielona warstwa pomiędzy mlekiem a mleczną pianką. Całość dekorujemy różanym cukrem. W lecie herbatę można podać na zimno - bez podgrzewania mleka i z dodatkiem kostek lodu.  

Boczniaki z tofu w sosie sojowym z nerkowcami

Boczniaki z tofu w sosie sojowym z nerkowcami

Boczniaki w azjatyckim stylu - z sosem sojowym, imbirem i miodem. Boczniaki są pełne smaku umami, więc idealnie komponują się z delikatnym tofu. Takie wegańskie danie z pewnością zasmakuje także mięsożercom.

Składniki na 2 porcje:

  • Boczniaki - 200g
  • Tofu naturalne - 180g
  • Olej sezamowy - 1 łyżka
  • Imbir korzeń - ok 1 cm
  • Czosnek - 2 ząbki
  • Cebula - 1szt
  • Papryczka chilli - 1/2szt (lub mniej jeśli wolicie mniej ostre)
  • Jarmuż - 4-5 liści
  • Sos sojowy - 2 łyżki
  • Sok z limonki - 1 łyżeczka
  • Miód - 1 łyżeczka
  • Pieprz do smaku
  • Orzechy nerkowca połówki - 1 garść
  • Szczypior do dekoracji
  • Ryż - 100g 

Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. 

Czosnek przeciskamy, imbir i chilli kroimy w drobną kostkę, a cebulę w piórka. Przesmażamy na oleju sezamowym przez około minutę.

Boczniaki kroimy w paski. Tofu delikatnie odciskamy na ręczniku papierowym, aby pozbyć się nadmiaru wody. Ścieramy na tarce, na grubych oczkach. Dorzucamy na patelnię. Smażymy kilka minut, często mieszając. Tofu powinno się lekko zarumienić. 

Sos sojowy mieszamy z sokiem z limonki i miodem. Dodajemy na patelnię. Na końcu dorzucamy pokrojony jarmuż. Doprawiamy pieprzem. Całość przykrywamy i gotujemy około 10 minut, co jakiś czas mieszając. 

Na talerzach układamy ryż, na nim porcję boczniaków. Posypujemy szczypiorem i nerkowcami. Podajemy od razu.


Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty