Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Sałatka z Halloumi i ciecierzycą

Sałatka z Halloumi i ciecierzycą

Sałatka ze smażonym serem Halloumi, cieciorką i sosem z orientalną nutką. Jest konkretna i sycąca, sprawdzi się idealne na pudełkowy lunch.

Składniki:

  • Sałata - 1 mała główka (u mnie sałata czerwona karbowana)
  • Pomidory cherry - 6szt
  • Ogórek - 1 szt
  • Ser Halloumi - 225g (u mnie z chilli)
  • Olej - 1 łyżeczka
  • Ciecierzyca gotowana - 200g

Sos:

  • Majonez - 1 łyżka
  • Jogurt naturalny - 1 łyżka
  • Ostry sos (u mnie z japaleno) - 1 łyżeczka
  • Syrop klonowy - 1 łyżeczka
  • Papryka słodka - 1/2 łyżeczki
  • Papryka wędzona - szczypta
  • Kumin mielony - 1/4 łyżeczki
  • Kolendra ziarna mielone - 1/4 łyżeczki 


Sałatę rwiemy na kawałki, pomidory kroimy na ćwiartki, ogórka w plasterki. Ciecierzycę odcedzamy. Jeśli chcecie, aby w sałatce była bardziej chrupiąca, możecie podpiec lub podsmażyć ją z odrobiną oleju.

Majonez łączymy z jogurtem, ostrym sosem i syropem klonowym. Doprawiamy paprykami, kuminem i kolendrą. 

Warzywa mieszamy z sosem.

Ser Halloumi kroimy na plastry grubości ok. 1cm. Smażymy na patelni, na łyżeczce oleju, aż z obu stron się zarumieni. Gotowe plastry kroimy na mniejsze kawałki i układamy na sałatce.

Sałatka smakuje świetnie z gorącym serem, ale także po schłodzeniu.


Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty