Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Orange espresso tonic

Kawa w najbardziej orzeźwiającej wersji, idealna na ciepłe dni. Mocne espresso z tonikiem i pomarańczą - świetnie smakuje, dodaje energii i chłodzi. Składniki na 2 porcje: Espresso - 2 porcje po 30ml Tonik - ok 250 ml Pomarańcza - 1/2szt Pomarańczę szorujemy i sparzamy. Kroimy na pół, będzie nam potrzeba tylko połówka. Kroimy 2 cieniutkie plasterki do dekoracji, z reszty wyciskamy sok. Do dwóch szklanek (najlepiej schłodzonych) wkładamy po kilka kostek lodu, wlewamy sok z pomarańczy i tonik. Teraz delikatnie, po łyżeczce nalewamy do każdej szklanki porcję espresso - dzięki temu kawa uzyska piękne warstwy. Podajemy od razu.

Sałatka z Halloumi i ciecierzycą

Sałatka z Halloumi i ciecierzycą

Sałatka ze smażonym serem Halloumi, cieciorką i sosem z orientalną nutką. Jest konkretna i sycąca, sprawdzi się idealne na pudełkowy lunch.

Składniki:

  • Sałata - 1 mała główka (u mnie sałata czerwona karbowana)
  • Pomidory cherry - 6szt
  • Ogórek - 1 szt
  • Ser Halloumi - 225g (u mnie z chilli)
  • Olej - 1 łyżeczka
  • Ciecierzyca gotowana - 200g

Sos:

  • Majonez - 1 łyżka
  • Jogurt naturalny - 1 łyżka
  • Ostry sos (u mnie z japaleno) - 1 łyżeczka
  • Syrop klonowy - 1 łyżeczka
  • Papryka słodka - 1/2 łyżeczki
  • Papryka wędzona - szczypta
  • Kumin mielony - 1/4 łyżeczki
  • Kolendra ziarna mielone - 1/4 łyżeczki 


Sałatę rwiemy na kawałki, pomidory kroimy na ćwiartki, ogórka w plasterki. Ciecierzycę odcedzamy. Jeśli chcecie, aby w sałatce była bardziej chrupiąca, możecie podpiec lub podsmażyć ją z odrobiną oleju.

Majonez łączymy z jogurtem, ostrym sosem i syropem klonowym. Doprawiamy paprykami, kuminem i kolendrą. 

Warzywa mieszamy z sosem.

Ser Halloumi kroimy na plastry grubości ok. 1cm. Smażymy na patelni, na łyżeczce oleju, aż z obu stron się zarumieni. Gotowe plastry kroimy na mniejsze kawałki i układamy na sałatce.

Sałatka smakuje świetnie z gorącym serem, ale także po schłodzeniu.


Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty