Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Krokiety z pieczarkami, mozzarellą i Grana Padano

Krokiety z pieczarkami, aromatycznym, intensywnym serem dojrzewającym i ciągnącą się mozzarellą. Koniecznie wypróbujcie taką wariację krokietów! Składniki: Naleśniki - 8-10 sztuk: Mąka pszenna - 360g Jajko - 3szt Woda - 1,5 szklanki Mleko - 370ml Cukier - 1 płaska łyżeczka Sól - szczypta Olej do smażenia Farsz: Pieczarki - 700g Cebula - 2szt Olej - 1 łyżeczka Sól i pieprz do smaku Mozzarella - 250g (2 kulki) Grana Padano tarty - 4 łyżki Chipotle suszone, mielone - 1/2 łyżeczki Do panierowania: Mąka pszenna Bułka tarta Jajko - 2szt Olej do smażenia krokietów Składniki na naleśniki: mąkę, jajka, wodę, mleko, cukier i sól dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie znów mieszamy i możemy smażyć. Patelnię smarujemy lekko olejem, nalewamy porcję ciasta i smażymy z obu stron. Naleśniki powinny być cienkie. Po usmażeniu naleśniki układamy jeden na drugim i pozostawiamy do ostudzenia. Szykujemy farsz. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w kostkę. Na oleju smażymy...

Sałatka z Halloumi i ciecierzycą

Sałatka z Halloumi i ciecierzycą

Sałatka ze smażonym serem Halloumi, cieciorką i sosem z orientalną nutką. Jest konkretna i sycąca, sprawdzi się idealne na pudełkowy lunch.

Składniki:

  • Sałata - 1 mała główka (u mnie sałata czerwona karbowana)
  • Pomidory cherry - 6szt
  • Ogórek - 1 szt
  • Ser Halloumi - 225g (u mnie z chilli)
  • Olej - 1 łyżeczka
  • Ciecierzyca gotowana - 200g

Sos:

  • Majonez - 1 łyżka
  • Jogurt naturalny - 1 łyżka
  • Ostry sos (u mnie z japaleno) - 1 łyżeczka
  • Syrop klonowy - 1 łyżeczka
  • Papryka słodka - 1/2 łyżeczki
  • Papryka wędzona - szczypta
  • Kumin mielony - 1/4 łyżeczki
  • Kolendra ziarna mielone - 1/4 łyżeczki 


Sałatę rwiemy na kawałki, pomidory kroimy na ćwiartki, ogórka w plasterki. Ciecierzycę odcedzamy. Jeśli chcecie, aby w sałatce była bardziej chrupiąca, możecie podpiec lub podsmażyć ją z odrobiną oleju.

Majonez łączymy z jogurtem, ostrym sosem i syropem klonowym. Doprawiamy paprykami, kuminem i kolendrą. 

Warzywa mieszamy z sosem.

Ser Halloumi kroimy na plastry grubości ok. 1cm. Smażymy na patelni, na łyżeczce oleju, aż z obu stron się zarumieni. Gotowe plastry kroimy na mniejsze kawałki i układamy na sałatce.

Sałatka smakuje świetnie z gorącym serem, ale także po schłodzeniu.


Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty