Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Mango lassi bowl - pyszne letnie śniadanie

Mango lassi bowl - pyszne letnie śniadanie

Zdrowa miseczka na bazie słodkiego mango lassi - pełna koloru i smaku. To idealne lekkie śniadanie na gorące dni. 

Składniki:
  • Mango - 1szt
  • Jogurt naturalny - 1 szklanka
  • Mleko lub woda - odrobina
  • Kardamon mielony - szczypta
Dodatki:
  • Ulubione owoce - u mnie jabłko, paraguayo, nektarynka, truskawki
  • Chipsy kokosowe - 1 łyżka
  • Migdały całe - 2 łyżki
  • Nasiona chia - 1 łyżka
  • Ewentualnie płatki owsiane lub kukurydziane


Mango obieramy i kroimy w kostkę. Pomijamy miąższ z okolicy pestki, ponieważ zawiera włókna. Miksujemy z jogurtem, kardamonem. Dodajemy odrobinę mleka, aby uzyskać konsystencją jaka nam odpowiada.

Owoce kroimy na kawałki. 

Do dwóch miseczek nalewamy mango lassi. Układamy kawałki owoców, chipsy bananowe, migdały, ewentualnie płatki. Całość posypujemy nasionami chia. 

Jeśli przygotowujecie sobie taką pozycję dzień wcześniej, że zabrać ją do pracy, płatki dodajcie przed samym jedzeniem, aby pozostały chrupiące.


Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty