Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Krokiety z pieczarkami, mozzarellą i Grana Padano

Krokiety z pieczarkami, aromatycznym, intensywnym serem dojrzewającym i ciągnącą się mozzarellą. Koniecznie wypróbujcie taką wariację krokietów! Składniki: Naleśniki - 8-10 sztuk: Mąka pszenna - 360g Jajko - 3szt Woda - 1,5 szklanki Mleko - 370ml Cukier - 1 płaska łyżeczka Sól - szczypta Olej do smażenia Farsz: Pieczarki - 700g Cebula - 2szt Olej - 1 łyżeczka Sól i pieprz do smaku Mozzarella - 250g (2 kulki) Grana Padano tarty - 4 łyżki Chipotle suszone, mielone - 1/2 łyżeczki Do panierowania: Mąka pszenna Bułka tarta Jajko - 2szt Olej do smażenia krokietów Składniki na naleśniki: mąkę, jajka, wodę, mleko, cukier i sól dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie znów mieszamy i możemy smażyć. Patelnię smarujemy lekko olejem, nalewamy porcję ciasta i smażymy z obu stron. Naleśniki powinny być cienkie. Po usmażeniu naleśniki układamy jeden na drugim i pozostawiamy do ostudzenia. Szykujemy farsz. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w kostkę. Na oleju smażymy...

Mango lassi bowl - pyszne letnie śniadanie

Mango lassi bowl - pyszne letnie śniadanie

Zdrowa miseczka na bazie słodkiego mango lassi - pełna koloru i smaku. To idealne lekkie śniadanie na gorące dni. 

Składniki:
  • Mango - 1szt
  • Jogurt naturalny - 1 szklanka
  • Mleko lub woda - odrobina
  • Kardamon mielony - szczypta
Dodatki:
  • Ulubione owoce - u mnie jabłko, paraguayo, nektarynka, truskawki
  • Chipsy kokosowe - 1 łyżka
  • Migdały całe - 2 łyżki
  • Nasiona chia - 1 łyżka
  • Ewentualnie płatki owsiane lub kukurydziane


Mango obieramy i kroimy w kostkę. Pomijamy miąższ z okolicy pestki, ponieważ zawiera włókna. Miksujemy z jogurtem, kardamonem. Dodajemy odrobinę mleka, aby uzyskać konsystencją jaka nam odpowiada.

Owoce kroimy na kawałki. 

Do dwóch miseczek nalewamy mango lassi. Układamy kawałki owoców, chipsy bananowe, migdały, ewentualnie płatki. Całość posypujemy nasionami chia. 

Jeśli przygotowujecie sobie taką pozycję dzień wcześniej, że zabrać ją do pracy, płatki dodajcie przed samym jedzeniem, aby pozostały chrupiące.


Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty